香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 3210|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

1級奸爸爹(科學篇)

關閉 [複製鏈接]
難度=唔係好難0者...

1. [phy] 以下邊條formula係正確ga呢? (V=voltage, I=Current, R=resistance)
a)I=VR   b)V=IR   c)R=IV

2. [chem] 以下邊個元素(element)0係室內氣溫下(Room Temperature)﹐唔係固體?
a) 銅(copper)   b)硫(Sulphur/Sulfur)   c)氯(Chlorine)

3. [bio] 假如將2隻老鼠條尾剪落來﹐再將佢地交配﹐生出來ge BB會?
a) 全部冇尾  b)全部有尾  c)一半有尾一半冇尾

4. [phy] 以下邊種元素(element)係用來核能(nuclear power)發電?
a)釉235(Uranium235)  b)碳14(Carbon14)  c)氯37(Chlorine37)

5. [chem] 醋(Vinegar) ge化學成份係?
a) H2SO4   b)H2S2O7  c)HCl

6. [bio] 坐頭鯨ge主食係浮遊植物。咁坐頭鯨係?
a) 1級消費者(Primary Consumer)
b) 2級消費者(Secondary Consumer)
c) 3級消費者(Tetiary Consumer)

7. [phy]以下邊種光(light rays)波長(wavelength)最短?
a) 紅色  b) 黃色  c)藍色

8. [chem] 以下邊個元素唔會同氧(Oxygen)有化學作用(Chemical reaction)?
a) 鉀(Potassium)  b)鎂(Magnesium)  c)銀(Silver)

9. [bio] 以下邊樣唔係進行光合作用ge必要條件?
a)2氧化碳(Carbon Dioxide)  b)葉綠素  c)陽光

10. [phy] 以下邊種光波長最長?
a)橙色  b)綠色  c)紫色

[ Last edited by 紅唇娃 on 2005-2-3 at 04:48 AM ]
我只懂一點...
1. a(估的...)
2. c
3. 唔識...
4. a
5. 唔識
6. 唔識
7. c
8. c
9. b
10. a
可能有啲錯...
回復

0岩5條 ^^

PS: 係咪深左少少? @@|||
回復

Originally posted by 紅唇娃 at 2005-2-3 16:19:
0岩5條 ^^

PS: 係咪深左少少? @@|||

我只是中三...
其實問題不難...我不懂而已~
回復

1.b
2.c
3.b
4.a
5.b
6.a
7.a
8.c
9.a
10.c

亂玩的
回復

I only know......
2)b
4)a
7)a
8)c
9)c
10)c
以我現有知識作答......(中一都玩!?)
回復

Re Oscar, 唔試下撞彩? ^^

落雷5條  
eeeric3條 但係你答0岩左條極難ge

PS: 7 同 10  係整估題。睇清楚先好答XD
回復

我science都係麻麻....不過試下啦~

1. b
2. c
3. b
4. a (題目有錯字, 應該係"鈾")
5. c
6. a
7. c
8. c
9. b
10. a
回復

Originally posted by 紅唇娃 at 2005-2-3 08:43 PM:
Re Oscar, 唔試下撞彩? ^^

落雷5條  
eeeric3條 但係你答0岩左條極難ge

PS: 7 同 10  係整估題。睇清楚先好答XD

係我根本未教到wave,調轉左唔奇XD
回復

來亂的.....

1.B
2.C
3.C
4.A
5.B