香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 11609|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

[升學] 上到中一受排斥點做

自我上到中學之後
因為我派得唔算好既學校
AT英文考得唔好入左C班
之後當我C班上學期考到呢班第2名(CD班係無對手的確...)
之後我既FD恨我成績就排斥我
用我外貌取同笑我
我心當然好嬲啦 我係起學校串唔到人個隻= =(因為小學好嚴守規關係影響)
咁點呢..老師呢D小事又唔會理當然
呢D朋友打電話問我功課就好禮貌
轉頭起學校180度唔同囉
應該點做呢..受到呢D人身攻擊點解決?
真係好難同呢D人相處...比意見..唔想再受佢地既氣
你說他們恨你成績就夠串了
回復

佢地仲起FB洗我版=.=
其實佢地一定唔會認架啦
我唔信呢D咁既成績既人會聽道理
去接觸CD班既人你就知咩事
回復

佢地仲起FB洗我版=.=
其實佢地一定唔會認架啦
我唔信呢D咁既成績既人會聽道理
去接觸CD班既人你就知咩 ...
池佐島野香 發表於 15/4/2011 09:52 PM

其實係咪你睇唔起人先呢?你見你既說話之中都隱隱對你班同學有偏見
我覺得樓主應該反思一下,平時點對你d同學
你點睇你d同學
事出必有因,我相信你班同學唔會因為你考第2就杯葛你
咁佢地有冇排斥第一果個先?
最後送上一句,你點樣對人,人地就點對你
回復

其實係咪你睇唔起人先呢?你見你既說話之中都隱隱對你班同學有偏見
我覺得樓主應該反思一下,平時點對你d同 ...
dl1s26 發表於 15/4/2011 10:05 PM

佢首先既
你既想法當然唔怪你
但我想講,,佢堂上辱我我當然受害
可能我言語上有時自認叻左D
但我對佢有善..佢有咩困難我會幫佢
呢D幫佢可能再引發佢地對我成績
有次真係真心幫佢佢地都唔領情
自認叻方面我的確小小..我都好努力改
但與此同時我就你想起我改善到之後令佢地知道我真心對佢而唔係佢地所諗到我成績好否
回復

因為你成績好d就排斥你咁呢班朋友都唔好得去邊
回復

我覺得同他們做了朋友才是個大問題
回復

佢地覺得你成績太好所以憎你你應該開心(大誤
你試下教你佢地溫書 而且唔好成日話:「我實唔得啦」 但係最後又好勁咁人地一定唔妥你-.-
試下唔好成日認叻 虛心教下佢地
其實我校係abc精英 def差少少既班
我就係讀d班 全班第三 但係同人地相處唔錯 人地都冇特別憎我 甚至會叫我幫佢地溫書
因為每個人都有唔同長處 嘗試諗下你點對佢地 唔好覺得自己叻晒
也許你幫人地唔好咁出面 你太主動始終人地會覺得你煩你串..
咁樓上...fong哥 咁又唔係既 始終人一定有羨慕 嫉妒 試下令佢地明白你心意囉;]
其實你3樓既態度已經唔係太好啦...你先入為主覺得cd班既人係咁 人地當然會搞到咁...因為你睇唔起人地
回復

用我外貌取同笑我

我同學都係咁,佢成日比人笑,太靚仔真係罪,唉...........

同學A:靚仔!好似華仔!
同學B:靚仔?似華仔?咁又點?
         華仔9成靚仔,佢咪就係似果1成囉
         夠有人話我唔似華仔,不過華仔似我
回復

我覺得同他們做了朋友才是個大問題
囧犬 發表於 15/4/2011 11:42 PM

呢句幾認同...

係唔係成班都排斥你?
有冇d係唔排斥你?

以前我中學係DE班,
排斥我諗未試過 但就食過唔小死貓
仲要係惡勢力果D人
可能我都算好彩,識左個有勢力既人,漸漸就同佢熟,THEN同佢身邊D人熟
後黎有兩個人幫我解圍先冇事

因為你成績好 而恨你...
我身邊曾經都有呢種人...係幾個宅男
我成日同女仔FD玩 佢又妒忌
我上台拎獎 佢又話點解我有佢冇
真係好唔明呢種人心理,佢地有冇反省過點解同我唔同...而自己又覺得同我一樣 甚至比我優?
最後...正如其他人所返 你點對人 人點對你

我同佢地反面,當然係有手段咁反面...
回復