香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 5581|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

[原創] 教你如何弄ID card卡底

近排很多人開post問「如何弄ID card?」,
我想他們很有可能是沒有好的軟件幫手才會開帖求助,
其實,弄ID card不一定要用一些很好的軟件才能造到,
只需要2個軟件即可弄到屬於自己的ID card,
而那2個軟件9成人都有的,
就是小畫家Microsoft PowerPoint
事不宜遲,立即開始。(天音:「鬼唔知你呀媽係女人!」)
注意:
制作ID card必須有ID card卡框才能成事,而所謂ID card卡框就是這個東西:

登錄/註冊後可看大圖

ID card卡框有不同種類形狀,千變萬化,至於使用哪種就隨各位喜好。

1.首先,選好想作ID card背景的圖片。

2.請先把圖片貼在Microsoft PowerPoint,別先貼在小畫家,因為次序倒轉有可能會使ID card的背景及深色部份大小不乎。

3.再由把圖片由Microsoft PowerPoint複製至小畫家(Microsoft PowerPoint可暫時放在一邊)。

4.把ID card卡框貼上至小畫家,並按圖中有紅圈的地方。

5.把ID card卡框移到你想成為背景的地區,再對ID card卡框按滑鼠右鍵,點選「色彩對換」,就會變成如此。

6,如下圖把ID card卡框的黑色地方塗成白色(不建議把ID card卡框的四隻角不塗成白色,因為對之後修角有幫助)。

7.把周邊多餘的地方擦走,只保留下圖的部份。

8.這時回到Microsoft PowerPoint,把圖片變淺色,變淺色的方法是按下圖紅圈的部份,大約按4~5次。

9.把變淺色後的圖片貼在小畫家。

10.把ID card卡框移到合適的位置,ID card已經完成了七七八八。

11.把多餘的地方擦走,再移到左上角,緊記要修角呀!

完成圖

登錄/註冊後可看大圖

評分

參與人數 1金幣 +10收起 理由
冰火+ 10原創

查看全部評分

這很慢的說
用GIF5搞五分鐘便行ZZZ
回復

回復 2# 冇姓名的人 的帖子

我知,
但唔係人人都有,
冇ge話先考慮用我ge方法,
只係比大家一個參考
回復

話說樓主的方法真的很強大
這樣也想到我真的佩服
但始終還是複雜了.....
對沒有gif5和photo impact也許有用
但有以上兩個軟件者就不會那麼麻煩
回復

我跟你方法做的!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
做得如何?

回復

回復 5# him 的帖子

其實只要方法運用得宜
冇話做得唔好
回復

一個小畫家為卡底_A
一個小畫家為框架_B
先複製B的圖,再貼上A你貼的卡底,並把其新框架複製_C
把C貼回B,而A則按Ctrl+Z回復原狀
然後把B的新圖貼到A,再選或紙透明
最後把完成品拿走

不一定要ppt的
回復

原帖由 冰火 於 9/12/2008 06:00 PM 發表
一個小畫家為卡底_A
一個小畫家為框架_B
先複製B的圖,再貼上A你貼的卡底,並把其新框架複製_C
把C貼回B,而A則按Ctrl+Z回復原狀
然後把B的新圖貼到A,再選或紙透明
最後把完成品拿走

不一定要ppt的

你的建意我會試一試的!
回復

原帖由 David王 於 4/12/2008 07:55 PM 發表
我知,
但唔係人人都有,
冇ge話先考慮用我ge方法,
只係比大家一個參考

Power Point都唔係人人有...
好似我咁, 得Ulead GIF Animator 5, 冇Power Point......
仲有我地PNVE有Post過GIF 5個Post.
回復

原帖由 海風仔 於 22/12/2008 12:24 發表

Power Point都唔係人人有...
好似我咁, 得Ulead GIF Animator 5, 冇Power Point......
仲有我地PNVE有Post過GIF 5個Post.

照你咁講姐係樓主要Post多個PP下載點?
佢冇Post,樓主既錯?
同埋我都提出左唔用PPT既方法
你而家先黎UP遲唔遲d?
回復