香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1259|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

一條煩了好耐問題~

點解我隻噴火龍 個速度 努力值去到255    到100lv 都仲係+4速  (我係用up lv 糖去到100lv睇下有無加63)

回復 undefined 的帖子

咁係因為你冇練過努力
回復

我係勁打哥達  同埋我有數住d努力值到255
你所講努力指咩  thx
回復

是100Lv時的基本能力值再因該252努力值而總共多加63點能力值

即若精靈A於100Lv的基本速度是100,升了252努力值的話,速度能力會在100Lv時顯示為163
這多出來的63點可以在升一個Lv時全加,亦可以在升數十個Lv時慢慢累積為63,這取決於你如何練努力值

升Lv過程加多少並不重要,只要努力值足夠,應有的能力就會在100Lv時完全表現出來
回復

即係隨時都會+比你唔一定99up到100
同埋一隻精靈lv50 但速度努力值去到255  再打會唔會再加嫁?
回復

回復

原帖由 秋天的楓 於 28/10/2007 12:14 AM 發表
1.即係隨時都會+比你唔一定99up到100
2.同埋一隻精靈lv50 但速度努力值去到255  再打會唔會再加嫁?

1.可以這樣理解,但運算起來並不是「隨時加」,是有規律地加
   但同樣地,過程並不重要

2.其速度能力值仍會繼續因升Lv而得到應有的提升,但若果因努力值而加的63點速度已經完全於現有之能力值表現出來,就不會額外因努力值而加速度
   假設精靈B每升一個Lv都會加1點速度能力值,基本速度能力值為7
   即若精靈B於50Lv的速度為120,而這120速度已包括「因努力值而加的63點速度」,往後所加的速度只會依正常的去+1

當然,以上這些設例都是Ideal case,現實中仍有很多factor去影響能力值的提升,如性格和個體
回復

原帖由 秋天的楓 於 27/10/2007 11:57 PM 發表
點解我隻噴火龍 個速度 努力值去到255    到100lv 都仲係+4速  (我係用up lv 糖去到100lv睇下有無加63)

你睇個 總速度能力值 好過睇 升lv +既速度=.=
回復

你好像食升lv糖升到100lv啵-.-
食升lv糖唔會有努力值
回復

如果想係升100級時+63,係99級前唔加努力,然后係99級升100級期間加滿努力,升到100級就可以睇到+6*(*大于3,有可能65/66/67)
回復