香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 6901|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

[求助] MON??TV??

MON 和FLAT TV 有什麼分別呢??

想買個顯示器...(自己房間)
20-26寸吧-0-
最好支援FULL HD 1080i/1080p

HDMI --- 玩高清/ 電腦/ PS3
DVI --- 電腦
色差 --- FOR PS2/ TV
天線 --- TV (可有可無)

眼見市面上很多MON 和TV 都有以上插頭...
那MON 和TV 有什麼分別呢??
買的話買MON 好還是TV 好??

===

另問...
想添置5.1 喇叭.. (也是自己房間)
FOR PC(PC GAMES/ VCD/ DVD)/ PS2/ TV/ 未來的PS3-0-
有什麼好介紹呢??

thx!!! -3-
電腦節時去逛兩圈就行了

原來你是那麼有錢的
要告訴鋒仔
還有誰是有錢的
回復

Mon 係冇內置Tunner
而TV 有

以你既情況
你應該買個LCD TV
但26' 的TV 應該係冇Full HD
而26' 既mon 應該係貴到呀媽都唔認得
先好好定定位吧

至於5.1...
先換張好的sound card 吧, 再加一對2.1 喇叭, 但如果你又要PS3, 又要TV, 恐怕要Amp 了

LCD TV 同MON 既分別主要係size, tunner ,response time and cost
同size(22' 以上) 既LCD MON 會比TV 貴好多

5.1 喇叭要好D 既話恐怕要2K 以上了
一部功能齊全既AMP(低階Onkyo Amp) 都要2.7K
Full HD 既TV 依家平均都最少37", 10K 左右

回復

我冇錢的...
幹嘛要告訴鋒仔? -0-?

原帖由 marcochl 於 22/8/2007 09:19 PM 發表
Mon 係冇內置Tunner
而TV 有

以你既情況
你應該買個LCD TV
但26' 的TV 應該係冇Full HD
而26' 既mon 應該係貴到呀媽都唔認得
先好好定定位吧

至於5.1...
先換張好的sound card 吧, 再加一對2.1 喇叭, 但如果你又要PS3, 又要TV, 恐怕要Amp 了

LCD TV 同MON 既分別主要係size, tunner ,response time and cost
同size(22' 以上) 既LCD MON 會比TV 貴好多

5.1 喇叭要好D 既話恐怕要2K 以上了
一部功能齊全既AMP(低階Onkyo Amp) 都要2.7K
Full HD 既TV 依家平均都最少37", 10K 左右

我見好多20"-26" TV 都有1080p -0-

20"↑既 MON 竟然貴過TV-0-

===

即兩對2.1??
WT'S AMP? -3-?
回復

原帖由 ben 於 22/8/2007 11:17 PM 發表

我冇錢的...

===

即兩對2.1??

我打開PCM 唔見有Flat TV (32' 以下) 係原生Full HD
你那個是"支援1080P"
而塊panel 唔係原生1920x 1080
Mon 比TV 貴的原因就是Mon 既要求比TV 高...
例如Mon 要追求ns, 而TV 既要求夠低
而且Mon 既size 愈大, resolution 就愈高
例如Apple Cinema 就去到2560 x 19XX
但LCD TV 最高都只係1920 x 1080

當然, 有廠會用LCD MON 既panel 做D 1920 x 1200 既TV 出黎
而且好平, PCM 有隻Fujila 23' TV 有1920x1020 , 賣2300
但質數係點就真係..

唔係叫你買2 對2.1
係買一對2.0 就夠啦
一般應用2.0 都好夠
(唔係指電腦果D 2.0, 係Hi-Fi 既2.0)
而且好既5.1 係一D 都唔平

AMP 係擴音機

回復

原帖由 ben 於 22/8/2007 23:17 發表

我冇錢的...

資助嘛
回復

原帖由 ben 於 22/8/2007 11:17 PM 發表

我冇錢的...

===

即兩對2.1??

Amp全寫Amplifier...
個人認為是用來把音頻輸出控制在一定力道...
使聽起來較好...
不過我沒玩音響的不太清楚...
回復

原帖由 marcochl 於 22/8/2007 11:38 PM 發表
我打開PCM 唔見有Flat TV (32' 以下) 係原生Full HD
你那個是"支援1080P"
而塊panel 唔係原生1920x 1080
Mon 比TV 貴的原因就是Mon 既要求比TV 高...
例如Mon 要追求ns, 而TV 既要求夠低
而且Mon 既size 愈大, resolution 就愈高
例如Apple Cinema 就去到2560 x 19XX
但LCD TV 最高都只係1920 x 1080

唔係叫你買2 對2.1
係買一對2.0 就夠啦
電腦聽歌係用唔盡5.1 既
而且好既5.1 係一D 都唔平

AMP 係擴音機

原生FULL HD 即...?  1920*1080??
同支援1080P 有咩唔同? -0-....?

我仲想睇碟嘛-3-

嗯, 我知amp係咩啦- -"

回復

原帖由 RX78-2 於 22/8/2007 11:44 PM 發表

Amp全寫Amplifier...
個人認為是用來把音頻輸出控制在一定力道...
使聽起來較好...
不過我沒玩音響的不太清楚...

AMP 是將input 既analog/digital signal 放大,再輸出
聽起來較好的原因是因為幫input signal 調整過
例如去左d background noise
回復

想問"
FULL HD 和"支援1080p" 有什麼分別? -0-?
回復