香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2499|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

三主可用性

大家一開始找左邊隻做主打呢(三主其一)
係剎那哥哥個篇野..大家都知道有咩好用
但我就想好好討論下
草主:
比奇異花更”快”..不過可用性就係咁多版中最好既
火主:
以speed去玩雙刃都可以,不過我中意玩火雞既招
水主:
天生物盾,可以把能力放係雙放,唔再怕草,但初段太廢
需要好‘好考慮
====================
大家有咩意見?
水主除左防高特攻都好高架......不過唔知佢有無"明"想,有既話就BT
回復

講真的..我用水主既..都係中意玩盾對其他單卅雙刃無興趣==
回復

草主都幾慢下..但係勝在夠血...但比冰係招打就..死得
回復

我到是水主,不過怕格鬥,電,草....
回復

我只知道是歷代草主中速度最低和被冰4倍的pm,抗性也只有岩系一個,弱點卻有冰+飛行+火+蟲.......
HP不錯且能習得寄生種子/光合等招,在干擾上雖有一定的影響力,但就如上面所說抗性太低,威脅性是一個問題........

做攻擊型也是可以的,習得狂咬+地震+草系120技,配合109物攻還有一定的利用價值.....

不過我較有興趣想知點解你話這玩意是歷代草主中最好用的一隻

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
的雙攻雖比以往的火雞低,但速度卻達至108,且能習得本屬性的2招120技+地震這種實用招,配上CB使用看似不錯

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
物防為88種族,天生物盾?
把努力值放在雙攻?不明白,請解釋........

這東東還沒有研究過,想看看其他高手的心得
回復

水主多了鋼屬性極之適合放入沙暴隊(在因為今集多了一隻沙河馬有沙暴特性,所以我在研究新的沙暴隊)
它的屬性剛好可以抵抗沙暴隊中常見成員的很多的弱點(除了地和格,這兩個屬性要找精靈擋也很易)
它和草主的屬性也很合拍

草主也能放進沙暴隊中,但在沙暴隊中它的能力很雞肋
還是等一眾招式表全部確定後再討

火主在一般隊伍中有很高的地位
火屬性和格鬥屬性威力出眾的新招式它也能學到
可同時抵抗它兩種屬性強攻的屬性沒多少
不過它的速度種族值有點雞肋,108-.-(為什麼不111)

回復

原帖由 ~小智~ 於 3/10/2006 18:32 發表
我到是水主,不過怕格鬥,電,草....

某人的明言(忘記是誰了...)

背屬屬性表先好講

是格鬥,雷同地面 不是草(綱剋草的)
回復

(除了地和格,這兩個屬性要找精靈擋也很易)

不就是某隻小鳥嗎XD?

不過它的速度種族值有點雞肋,108-.-(為什麼不111)

雙防和HP各-1就可以達到這個數字了,而且會變成70雙防+75HP,絕對比起現在76HP+71雙防順眼,但沒法,去恨老任吧~
111速的話某鬼和牛就要被廢了.......
回復

回樓主:
水主我話係天盾(呢句可真是我fd講..我真的要問下yy)
===========================
火主..我唔多用地震..反而用命高攻中既.再加拼死可是唔錯=,=
===================================
就看:
奇異花:
唔用多講佢既怕得太多我都唔知自己點解中意用佢..不過可真的可淆
大菊花:
呢隻無咩點用..只知特攻不錯
ag草主:
speed好高(咁多隻最高!?)
加上特攻唔錯唯只草系..怕的都唔少..
新草主:
可用性多係因為能力都唔錯
可考慮做物盾,玩物刃都不錯,怕既唔多..最少無奇異花多
加上有詛咒,佢學既招大多物攻
想玩物打係好好選擇
回復