香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1620|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

[轉貼]呃人騙徒, 真人真事(希望轉開去,唔好俾人再有機

各位:
呢件係真人真事, 係竟係長左d, 希望各位轉開去!!!!!!!!!!!!

我係好多個月之前有一天既下午,自己一個正準備由旺角新世紀廣場既弼街出口行落花園街時, 都未行到DHC時, 突然有個男子行埋來同我問我除左MTR同巴士外, 仲有乜車可以返東涌?由於我本身唔係住九龍, 我根本唔知, 所以我已經答佢我幫唔到佢, 但係佢就不停咁講話自己出來由東涌考試, 又唔見左銀包(連八達通都無埋), 屋企又有細路妹等僅,  身上只得幾蚊, 可唔可以俾幾蚊佢答車, 其實我本來都唔想俾, 但係佢不停咁跟住我, 由新世紀廣場跟到我去花園街天橋, 由於佢太煩, 所以我俾左幾蚊佢, 俾完之後佢就走人了, 但係我發現佢行到落花園街, 居然企埋一邊, 我就知道我被呃了!!!但係原來仲有下集既........
係呢次幾個月之後我又再一次係銅鑼灣撞到呢個人, 當日亦係下午既時間, 我由MTR station搭手扶電梯上SOGO時, 佢又拍一拍我,問我點樣可以坐車返東涌,由於我唔係住港島,我就一樣答佢我唔知,叫佢問MTR 既人, 佢就話佢已經講左不過無人幫佢, 今次佢都係不停咁講自己既野, 仲轉左話佢岑日考完會考, 但唔記得帶銀包同八達通, 由夜晚到而家都未食野, 又係想我俾幾蚊佢坐車wor, 由於有左上次教訓, 我今次一於唔理佢, 點知佢仲跟我跟到上sogo地面個層, 我已經入左間化妝品避開佢, 唔見佢我先行返出來, 點知原來佢仲喂住我, 我就行去搭電梯上9樓, 諗住9樓剛剛做僅內衣show, 有既都係女人, 有乜事都一定有人幫而且搭電梯果到又有實Q唔怕佢喇, 點知佢仲跟住我一齊排而且仲不停好似冤鬼咁問我點解唔幫佢,我都一於無理佢, 直至個實Q將我同佢折開左, 佢先走開, 但係佢都仲死心不熄咁行埋黎講"點解你唔幫我呀??"之後又走開左, 事後我諗返起,呢兩件事太相似,而且個人都好熟口面, 但係仲有下一次.......
到今次(7/6/2006 9點幾)我同我男朋友一齊行潮流特區地庫個層, 正準備搭手扶電梯落去時, 我又一次見到呢個人係我男朋友身後行過, 今次我已經好記得佢個樣, 我就立即捉住我男朋友, 指住佢話俾我男朋友知上兩次呃錢果個人就係佢, 與此同時原來佢已經又再搵到個目標(又係一位自己一個行僅既小姐), 佢亦正正同僅個位小姐講野, 我男朋友就好大聲又指住佢咁叫"有人呃錢呀!!", 但佢仲係扮聽唔到, 之後我男朋友又再好大聲又指住佢咁叫"唔好呃錢呀!!!(當時個實Q一定聽到同睇到), 今次佢先收手,仲立即扮有電話響, 當然個女仔立即走開左, 但佢就跟住我地落左地庫, 仲係到扮晒打電話拖馬咁講"我唔知點解有人話我, 佢地著黃色衫架, 快d叫埋阿xxx同阿xxx落黎潮特地庫喇!!!但我地一於少理佢, 仲行埋d商店tim, 最終我地行晒但佢連影都唔見埋囉!!!其實潮特只得一個上落位, 如果佢真係要等一定可以等到既....
所以我唔想再有人中呢個人奸計, 希望大家可以幫我轉開去.....
個騙子廿幾歲到, 瘦身形, 頗黑既膚色, 眼尚算大但有點突出, 睇落有點呆呆地的仲好似精神有問題咁, 佢講野時會扮晒可憐咁, 會壓低聲線(好似無氣力講野咁),幾次都見佢著非常普通既衫褲,是是但但咁......

1] 佢最叻絕技:死纏爛打咁煩到你俾錢佢佢先走; 利用人心理怕事就算;
希望各位轉開去唔好俾佢再呃人,  利用人既同情心!!!
這些狗招是對我冇效的...
回復

咁似警訊 ge  xdd  我會小心 ga 啦 ,  2x 歲有工作能力都唔做野 , 係到呃錢 = =
回復

你同佢都幾有緣(講笑)
回復

不知是真是假
心中有幾個疑點
為什麼只有你能發現?
你如何肯定一定是同一個人?但一個人覺得自己被騙後再遇到相似的事情時,下意識會把他們當作同一個人,而我也不認為他會笨到一直在同一個地方作案。
回復

係我就快快俾d錢佢
廢時俾佢煩
回復

你咪給3,4蚊佢搭bus lo~
做善事。
回復

原帖由 renz 於 23/7/2006 12:01 發表
你咪給3,4蚊佢搭bus lo~
做善事。

我上次番學果陣都好似有試過咁 不過受害者唔係我
經過 p.s 下面指果d我=阿叔
我地班有個同學係上去行緊番黎果陣(就番到學校(建造業訓練局)) 有個人問佢可唔可以比10蚊我 我唔見左個銀包 無錢搭車 可憐下我啦,我地班果個好似比左d錢佢 聽佢講比左30蚊= =
回復

原帖由 meisjc 於 23/7/2006 15:38 發表

我地班有個同學係上去行緊番黎果陣(就番到學校(建造業訓練局)) 有個人問佢可唔可以比10蚊我 我唔見左個銀包 無錢搭車 可憐下我啦, ...

唉..
難怪他們只「搵學生笨」...  -.-|||
我也遇過這些人.. 沒有理會他...  -.-|||
回復

原帖由 meisjc 於 23/7/2006 03:38 PM 發表

我地班有個同學係上去行緊番黎果陣(就番到學校(建造業訓練局)) 有個人問佢可唔可以比10蚊我 我唔見左個銀包 無錢搭車 可憐下我啦, ...

10蚊已經多了吧,佢去好遠咩......
30蚊的好似嫌錢多-.-
算了,捐錢....
回復