香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 4931|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

[轉載] XY 中文譯名

轉至香港高登討論區

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
不知所謂,真係不知其所謂
仲衰過BW疊字
回復

簡直垃圾

IF真的話則適用:

肥仔哈力:"肥仔"咩事?
布里卡隆:冇喇喇音譯@@
烈箭鶲:擺明係隼/猛禽啦,鶲乜鬼==
粉蛹:毛蟲嚟o架,大佬!
小獅獅:疊字,憎
咩咩羊:咩利羊個fd~?
流氓熊貓:流氓鱷伙伴???
毫喇魷:咩冇嚟喇肺"毫喇"?_?
龜腳腳:好嘢
垃垃藻:疊字,憎
毒拉蜜妮:好心就意譯啦
電傘查特:"查特"尐咩
咚咚鼠:寧願你叫電電鼠
回復

有啲名好…特別,啲拼字唔太似香港人嘅講野風格,話說今日有咚咚鼠睇…(點解係咚咚= =)
TVB叫草主做哈力馬龍(4個音配合原畫口形)
回復

草主小雷超和"毫喇"魷都在EP3登場了
看來名字經已確認--

另 館主名字
蟲 - 白檀道館 (白檀市) - 紫羅蘭
岩 - 遙香道館 (遙香市) - 查克洛
格 - 娑羅道館 (娑羅市) - 可爾妮
草 - 海翼道館 (海翼市) - 福爺
雷 - 密阿雷道館 (密阿雷市) - 希特隆
妖精 - 香薰道館 (香薰市) - 瑪綉
超 - 百刻道館 (百刻市) - 葛吉花
冰 - 映雪道館 (映雪市) - 得撫大叔

四天王
焰 - 帕琦拉
水 - 志糜
鋼 - 雁鎧
龍 - 朵拉塞娜

冠軍
卡露乃

很久沒追TVB版本的..現在由曼迪代理,雖然與台譯不是統一,但比舊時感覺還是失色不少
蟲GL叫小堇不就好了-- 把植物的名字直接用上人身上挺突兀的
回復

明明XY既館主, 四天王, 冠軍既名唔係食物就係花, 好似岩:石榴, 格:小青瓜,  雷:檸檬之類 點解係都要音譯?

果D精靈名真係, 人地幻櫻字幕係業餘, 義工黎乍,  都譯得順眼順耳順口過你
咩毫喇魷都算, 黏美龍我真係,
點解係唔係都音譯, 係唔係花D精神拆下日文個D名都咁困難, 唔識拆, 上網做下資料搜集都得掛......

BULLSH_T

回復

我覺得這譯名還算不錯吧
至少譯名的內容多少包含了日版原名的一些意思
回復

今早第一眼見到「甲賀忍蛙」是暫時最喜歡的譯名
BTW 拋磚過後想引玉 大大會否有RSE-DPPT的香港官方譯名?
回復

[UP]Zero 發表於 27/7/2014 06:30 PM
今早第一眼見到「甲賀忍蛙」是暫時最喜歡的譯名
BTW 拋磚過後想引玉 大大會否有RSE-DPPT的香港官方譯名?

https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/forum.p ... &extra=page%3D1

呱呱泡蛙
掘掘兔
小獅獅 (日文有疊)
花蓓蓓 (日文有疊)
咩咩羊
粉香香 (日文有疊)
綿綿泡芙
龜腳腳 (日文有疊)
垃垃藻
咚咚鼠 (日文有疊)
黏黏寶

其實疊字隊伍只有很少,一半是日文名已經是疊字,完全可以接受

妖火紅狐 甲賀忍蛙 碧粉蝶 花葉蒂 妙喵 超能妙喵 怪顎龍 戰鬥飛鳥 小碎鑽 鎖圈兒 小木靈 朽木妖 嗡蝠
可以一讚的譯名也不少啊
回復

有些名字未免太渣了吧
回復