香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2737|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

[單打] 打戰鬥地鐵,風雪隊..求評~!!!

心血來潮想試下玩~~第一次~~配得差唔好見怪~^^

No.460冰雪猿人
惡搞型
性格:+特攻-攻
努力:252HP 128防 128特防
道具:Big Root(大根?!)
配招: 極級吸收+寄生樹種子+暴風雪+toxic/保護??

萬一遇到毒系,一招暴風雪又殺唔到,咁就死得..如特性毒液既水母..
所以+左呢隻...

No.130 鯉魚龍
性格:+攻-特攻
努力:252攻 252 速 6HP
道具:leftover
配招: 攀瀑+地震+龍舞+飛跳

最後一招實在諗唔到...飛跳係唯一一招本系招式,亦可以打格鬥系...但好似好少人用呢招...
諗緊飛跳換石刃,但石刃打擊面同地震差不多,但可以剋番冰系...

No.478 雪女
性格+特攻-攻/+速-攻(邊個好???)
努力:252特攻 252 速 6HP(其實有冇必要爆速?!)
道具:特攻專
配招:暴風雪+精念+影子ball+10萬伏特

加入十萬既原因係怕水+飛PM,因為前兩隻都難剋制高速水+飛PM,一招戰鳥感覺好易KO雪人..
精念打格鬥系PM...

咁樣可以嗎?!其實本身諗住玩冰E,但考慮到佢速度AND特防(雖然唔算低)...怕未開波就被KO...
雪女速度快,搶攻較好...升爆特攻的話應該不差...
其實驟眼一看
隊伍主要的問題易見
極怕岩、火
頗多其他屬性的強攻手如超、鬼、龍、毒(指招式屬性)完全抗不了
抗不了之餘隊伍整體速度偏低,會挺常不能先攻而被殺
速度偏低之餘防禦力又弱

(在忙..浮上水瞥見這帖就來回一下,只找了隊伍問題…)
回復

回復 2# ho

我都覺得防禦力有D弱..有什麼建議嗎?!,....其實用3 隻PM組成風雪隊要做到各方面平衡真係有難度,隻雪人種族值冇樣過百...唔係貪佢特性真係唔玩佢- -....即係得番2隻PM....要做到攻防兼備....這要請求各位大大的幫助!!!
回復

在3打3的情況下,暴雪特性的幫助其實不太大
要是玩保護替身等作消耗也不易
而且雪人能力比較弱,用雪人的話基本上也難上50場
我真的只想到鯉魚龍換地龍來抗岩、火而已…格還是留給雪女
不過也很勉強,打擊面有重覆也不好打。。
回復

回復 4# ho

嗯嗯.....所以我都放棄了呢個玩法..= =
回復

我認為`雪女性格應該要+速
雪女屬修暴風雪 打格鬥系 唔會差過精念打格鬥系喎
除非格鬥系有其他屬性 如格鋼 / 火格
回復