香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2691|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

唔係好明夢世界的運作...

本人身在英國
由於唔方便搞寄宿家庭的WIFI
用NDS連上網需要出出面用人地的免費WIFI進行
慶幸試完幾間之後終於比我搵到間冇出問題 可以連到的咖啡店
以防有D咩唔明 想依家一次過問哂...

1.我盒黑版係日文
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthr ... &extra=page%3D1
似乎仲有精靈配佈緊?
據FAQ講
(選第3項ふしぎな おくりもの,再選第1項おくりものを みる,問您是否開始通信──選はい      原創者為香港寵物小精靈村落論壇(HKPNVE)的ho
   ,再選第2項Wi-Fiで 受け取る,便連接Wi-fi接收配佈。
   完結後如常般載入記錄,到任何一間PC內,向左下方的藍衣配信員取得配佈(精靈)。)
我揀完WIFI 佢連完 冇話咩NUMBER的問題
之後佢馬上開始SEARCH另一樣野
講左句日文 我記得同"おくりものを みる"好相似
之後冇事發生
入遊戲問藍衣人亦冇事
係咪即係依家冇配佈? 定還是我係英國收唔到?
(如果唔明的話我下次影張相)
(WIFI係冇問題 因為我係遊戲入面叫隻PM訓覺都好順利 上到PDW都見到)

2. PGL相關的寵要係邊度打暗號拿?
希望可以詳細解釋過程=]

3.我上過PDW...
但係我唔係好明如果我想捉PM
係咪要係用電腦上PDW的同時
用NDS連上網同步?
希望可以解釋一下NDS果面要做既野=]
同埋係咪一定要兩面同步...

4.我睇左PGL使用教學
係咪要係PDW見過果隻寵
將佢連同任意一果實送比夢樹
再叫醒隻PM
之後我用NDS先捉到隻PM?

THX~~

3.其實nds同步完之後可以禁B制離開,直至你想叫醒pm
可參考
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthread.php?tid=75286&extra=page%3D1
(資料作者為hkpnve的elvis)

至於4

1定要完成mini game而且pm要有心形左pm頭上先可以在樹上出現
回復

我記得最近有個烈空座配佈
回復

THX~
3. 我想問NDS果面要點做先入到夢世界捉PM?

4.姐係話我要送佢入夢樹再叫醒隻PM
跟住先可以捉到果隻PM?
我記得最近有個烈空座配佈
Jerryho 發表於 16/3/2012 12:23 AM

你拿左~?

我見有人話要去日本先拿到..
回復

1.現在日版暫時沒有任何Wi-Fi配佈
 但今晚大概10點幾開始(原定17/3開始)會有烈空座配佈(Lv.70;七彩球;色違)
 有創造勝利的烈空座只能在日本才能獲取,並且配信早已結束

如果PC有藍衣人,只要身上攜帶精靈少於 6 隻便可取得配信精靈或道具

2.登入後到首頁右下方的キャンペーンに参加する
 按相關項目的PGL配信便可繼續

3.夢世界捕獲精靈後(完成小遊戲後,見到精靈的基本資料便代表成功捕獲[性別、屬性、特性、招式])
 到夢樹選一隻已捉精靈連同一個道具確認送返NDS中
 玩完夢世界後,要在PGL/夢世界確認叫醒精靈
 然後NDS便可連接Wi-Fi,連上PGL網站
  把已確認叫醒的精靈,連同夢樹所選的精靈(+PGL配信精靈),以及道具一併「下載」到遊戲記錄中
 在ハイリンクの森(在戶外地方按C-Gear的黃色按鈕可到達ハイリンク)便可找到夢樹所選的精靈(+PGL配信精靈)
 捕獲率100%,每1次捕捉時會自動提供一個夢境球
 毋須再與PGL網站同步,隨時可去捕捉

4.以上是答案。
回復

感謝=]

想問nds要怎樣連上PGL下載精靈?
我知道是使用wifi
但是詳細過程能解釋一下嗎=]

另外
如果我唔玩PDW的小遊戲
直接以NDS進入夢世界
係咪都有本來的pm捉?
也是使用夢境球嗎?
回復

其實弄醒pm時已把精靈及物品下載

其實PDW是在電腦玩的
而nds只是用來上載自己的pm到pdw同下載pdw在friendboard上的pm,物品及弄醒pm之用
而5玩PDW的小遊戲是沒法把該pm加上friendboard
回復

其實弄醒pm時已把精靈及物品下載

其實PDW是在電腦玩的
而nds只是用來上載自己的pm到pdw同下載pdw在fr ...
不明 發表於 16/3/2012 09:11 PM

感謝=]

想問
如果我入到夢世界捉完隻PM之後番到GAME唔SAVE
再開番機入夢世界
有冇得捉番?
有的話隻寵的數值又會唔會唔同左?
又或者如果我選擇RUN
之後有冇得再來多次?
有的話數值又會唔會變?

同埋如果係一般WIFI配佈寵
我拿完之後唔SAVE再開機
有冇得再拿再抽?
回復

上者系得嘅
但因為mini game會影響攞特別技(姐系那pm不能正常學到的技能)
而不會影響pm的能力(數值)
如果run的話也可以在找過第二隻
次數是隨機的
數值5會變(唔知性別算唔算)

而wifi 5save應該可以的
但最好5好感做囉
回復

感謝=]

想問
如果我入到夢世界捉完隻PM之後番到GAME唔SAVE
再開番機入夢世界
有冇得捉番?
有的話隻 ...
NDS之子 發表於 17/3/2012 04:44 AM

NDS裡能捉夢世界傳來的精靈的那個地方叫ハイリンク(hi-link / high-link)
跟定點捕捉神獸一樣
捉了後不記錄,仍可再刷性格和個體
回復