香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 3439|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

如果在你身邊突然有個朋友不在人世....

我有個朋友,, 雖然唔系好熟,, 但都叫有兩句,,
早兩日見到facebook上,, 有一條片系悼念佢... 標題系一路好走之類...
因為我是從劇社認識他的...
初初還以為是劇社新劇的宣傳片...
又以為片中主角因不知明的問題,, 不再回來劇社幫手....
亦有少量留言... 令我一頭霧水...

直到剛剛,, 我終於問了劇社中其中一位朋友....
他告訴我... 某某去了天國....
我還未能相信這是事實.... 因為這個玩笑實在太大.....
究竟成件事系點樣??
我仲未知道.... 今晚開會就會知道一切.....

當你收到消息... 又會有什麼的反應???....
只想到8個字
「生死有命,節哀順變。」
...
回復

同自己無乜啦能果d死左既話唔會有乜感覺
回復

我會覺得唔開心 但係好似2樓所講
「生死有命,節哀順變。」
回復

唔熟的話就冇咩感覺
先贈樓上八隻字,再贈「一切都是必然」(天音:xxxHolic睇上腦?)
回復

朋友死亡.. 小弟曾於小六接觸過了.. 話說該次是我最喜歡的老師去死了..
其實也沒怎麼的.. 若你怕接受不了的話.. 只好把死者當作移民到天國去吧.. (大誤?!
慢慢便會習慣.. 不要過份傷感.. 畢竟以後還有機會有多次這類經驗..
回復

我開頭可能會唔信
但確認後就會好似#2咁
回復

首先聽到的話我會呆左幾秒,再繼續做野,但心會有小小郁悶(唔熟)
聽到佢死我會呆幾分鐘,之後大哭一場xsk(熟)
回復

我會不停問人.直到確認-/=
回復

請問樓主確定佐未..? 是否只是個惡作劇..?
回復