香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1668|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

組隊求一評...

好耐冇出黎比大家評喇..今次再試組隊
小弟第4小作...可能仲會有D問題..
求各位指點...

首發(強化形)

登錄/註冊後可看大圖
482 藍聖菇      浮游
252特攻  252速  6hp   +速 -物攻
陰謀+精神念力+十萬伏特+火炎放射     生命玉

強化後盡可能清場.....曾經成功左一次= =.....1掃6..殺到第6個岩岩好自殘而死
個人覺得問題在於命玉...好易自殘而死..
麻煩的對手...拉王...次次見佢都冇好結果- -..有咩方法可以解決??

唔小人玩既...強化鯉魚龍

登錄/註冊後可看大圖
130 鯉魚龍     威嚇
252物攻  252速  6hp   +物攻 -特攻
龍之舞+石刃+地震+逆流而上            剩飯

第2隻強化手.....目的亦係清場.....
報恩/石刃邊個比較好d?
水+普的打擊面只有水+鋼的盲點...可用地震補
但石刃又可以打番 鯉魚龍           究竟用邊個會比較好呢..= =?

雙刀吸電手

登錄/註冊後可看大圖
466 狂電獸     電引擎
212物攻  120特攻  178速   +特攻 -物防
(因為覺得特攻好似好不足..提高番小小)
雷拳+火焰噴射+醒覺之力 (冰)+十字斬        生命玉

最近大愛既一隻pm,為鯉魚龍吸電既能手...
雙刀中有強大(?)既打擊面,所以用命玉增強攻擊力  (定係達人腰帶比較好??)
主要應該係破盾

主隊既唯一一盾, 雙防放釘自爆盾 <--名很長喔- -

登錄/註冊後可看大圖
437 鋼人       浮游
252物防  252特防  6hp   +物防 -特攻   
(主修物防)
螺旋球+地震+岩礫+大爆發       剩飯

公式配招..
主修物防既雙防鋼人...放釘既任務都交比佢
螺旋球打紐拉王
大爆發什小使用= =

2號主力特攻手 &  防掃釘

登錄/註冊後可看大圖
094 耿鬼       浮游
252特攻  252速   6hp    +速 -物攻
催眠術+10w+氣合彈+影子球     命玉

本來就大愛既一隻PM
鬼格打擊面...可催對手再作決定
雖然命玉加左唔小攻....但個人都係覺得好易變自殘- -....

2號 爆力物攻手

登錄/註冊後可看大圖
068 怪力      不要防守  (配合爆裂拳)
252物攻  252速  6hp   
+物攻-特攻
爆裂拳+石刃+冷凍拳+報復        剩飯

特性不要防守時  爆裂拳,石刃就可以必中,所以我用佢
飯就配合怪力既耐久(?)
報復打鬼,超

求各位的評價,本隊有錯任插...唔洗留情....
一律接受.....

~橙字~
為修改之處
怪力+速?-.-
為何不+hp?
與"飯就配合怪力既耐久"有點矛盾吧-.-"
回復

怪力加速報復
回復

鋼人252d252sd只會2頭唔到岸
請252hp,252d,6a去zzz
回復

鋼人252d252sd只會2頭唔到岸
請252hp,252d,6a去zzz
自欺欺人 發表於 31/7/2009 11:35 AM

鋼人係我隊中唯一既盾....加上佢雙防係一樣...
252d252sd點樣兩頭唔到岸法..?
可唔可以指點下...?
回復

怪力打鬼超請用其他招式,加sp跑去用報復,算啥意思
回復

怪力報復須要的是耐久...
鋼人滿物耐配個光牆
回復

怪力唔用報復打鬼超可以用咩打?
反正滿速都快不過甚麼...加點hp吧
新手一問...狂電醒冰比冰拳有甚麼好處?
如果要鋼鐘做雙防...倒不如踏實點滿hp物防
換入一隻特盾吧...
回復

怪力方面我是參考蟻大既怪力配招研究,所以我先咁配個努力值.....
可能我會理解錯....求大家指出........
物攻基本上需要全滿,除非是用巨大化。性格也該加物攻。
速度能夠增加怪力攻擊的機會,發揮物攻,比耐久重要。
怪力性格修正速度(速度極限)的話,主要有利於應付巨鉗天蠍、假面玫瑰、雪人王、霸王龍、龍蠍、地圖魚、飛碟磁鐵、古大舌頭和怪力等。
巨鉗天蠍通常會因劍舞而加速,其他精靈卻都不是天敵,速度極限的效果不佳,所以我們可假定怪力速度+252到達209速就足夠了。
性格+物攻-特攻,+252物攻 +252速度 +4HP
如果玩低速的怪力,速度最少要低於126速的夜遊神,125速剛好比化石花快。
性格+物攻-速度,+252物攻 +252HP +4特防,速度個體值24

另外....如果唔用報復既話....仲可以用咩招打鬼超...
因為怪力本身冇乜惡系既招....

鋼人方面...
怪力報復須要的是耐久...
鋼人滿物耐配個光牆
arararchchch 發表於 31/7/2009 01:07 PM

如果用左光牆...會唔會浪費左d時間係光牆上...
令石礫延誤左?? 又會唔會浪費左小量攻擊既時間??
如果配光牆..又應該放棄邊招??
回復

怪力傷正速度沒有說有利於對付鬼系

三角耐力中血是最重要
但樓主鋼人梳忽了這點

想不出鋼人要攻擊時間做什麼
回復