香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 43629|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

[可能有分加!] 西藏&奧運

相信大家都知道歐美國家有大量人口因西藏一事而反北京奧運

的確, 新聞報導並無不實,
經本人在國際論壇上視察後, 可以判斷此為事實, 而且事情已十分可怕

請發表各下之意見
可以用以下語言進行討論: 廣東話, 中文, 英文, 西班牙文, 日文, 和 葡萄牙文
(以下可能關政治事)
我覺得成件事係中國唔岩囉
首先佢地點解係唔係都唔比人地獨立
同埋佢地既處事手法的確真係好唔岩
仲有,明明達賴是一個和平愛好者
中國政府就把他認為是一個壞人
一個破壞中國安全的人
首先中國的處事手法要比較好
第二
唔好一味由自己角度看事
第三
要聽聽點解人地要獨立
我覺得這樣才會算是一個好政府

其實西藏個邊都有唔岩
因為佢地要搞獨立就要令咁多人死
同埋我覺得佢地要係今年先搞獨立係有點兒不好
(可能是想令各大國家關住?)
我覺得達賴喇嘛佢都唔想咁
只係平平常常地傾傾問題姐
咁簡單既事難道不行嗎...

(我覺得我自己真的要改過...我真的要增加多一些知識...不只是在家玩電腦了...)
回復

係唔係真係中國唔岩呢??
假如你有100蚊
e家要你突然冇左其中十蚊
你會點??你制唔制呀
好似中國咁,西藏話要搞獨立
即係要中國冇左一部份領土
佢當然唔制啦
西藏搞獨立的原因係咩
佢地覺得中國方面統治得唔好唔一定要搞獨立
可要求改善
係呢個時候做呢d野
係因為要國際關注(大家都關注奧運)
比d壓低中國 要中國比佢地獨立
呢件事擺明落中國面
中國方面一定唔高興
一定唔比佢獨立 實鎮壓佢
只可以話佢地太蠢
係唔岩既時間做唔岩既事
搞到咁多傷亡
p.s.以上只是個人意見
樓主唔洗話用咩文啦
用香港常用既中英文好啦
唔係好多香港人識咁多文
畢竟呢個論壇係響香港

評分

參與人數 1金幣 +2收起 理由
dolphin_ice+ 2good

查看全部評分

回復

請問支持藏獨既人
佢地經常講既人權又係邊
係到好唔理智咁搶聖火
中國唔發火打佢地已經算好好lo
西藏獨立關奧運咩事
杯葛
簡直小朋友行為
最後只會越搞越麻煩
都唔明點解可以搞到咁多野

西藏
獨立左就有能力打理好自己咩
就算唔滿意中國
但係冇左中國佢地就會散
中國有咩唔好
除左市民的衛生
同埋市民唔尊重別人之外
政策上,外交上
果d做得唔好咩
中國有咩唔好?
咁想獨立做乜
西藏人咁唔理智既行為仲想講乜野獨立

評分

參與人數 1金幣 +2收起 理由
dolphin_ice+ 2good points

查看全部評分

回復

事實上,此次事件是老共自招的麻煩。
首先,老共根本無必要趕走記者。
明明今次老共以和平方式,偏偏弄得不可見光,
還要荷槍實彈戒備,自不然令人聯想起六四屠城。
本來歐美國家早就對中國經濟起飛眼紅,
如今老共自動自覺去碰「屠城」、「六四」這些危險的詞語,
政府、傳媒正好來個順水推舟,把「事情誇張化」。
而早前就有某外國傳媒把西藏的情

評分

參與人數 1金幣 +6收起 理由
dolphin_ice+ 6very good argument points

查看全部評分

回復

胡總之前信口誓誓,說重視民主自由。
一方面說服眾人信任中國的民主情
回復

根本d外國就係驚中國崛起先係咁中傷中國,
由清末以o黎,外國人都覺得中國係好低賤、弱智,
而呢種咁低賤既民族就要比佢地賣豬仔、土地任分、著數任拎,
(事實上最鍾意玩種族歧視既係佢地班自居聰明既白人)
二次大戰中國都係以弱者姿態出現。
試問如果有個乞衣,無啦啦做左大富翁,真係冇人會眼紅?

我就唔覺d外國咁大反應,大部份原因係因為中國唔比西藏獨立,
好多大國都會有熱愛獨立、分裂份子(好似英、美都有),但偏偏就話中國?
唔通又係因為人權?我又唔覺囉,法國上年十一月先用暴力鎮壓完人,
仲有英美侵略伊拉克,人又殺左,石油又搶埋,
都未搵到咩野大殺傷力武器,呢d又叫咩野人權?

班鬼佬連西藏都唔知o係邊,根本完全唔了解件事,就係咁反,
居心叵測,好明顯就係為反中而反。

不過中央果日趕走記者,踩屎真係遲早既事,
但係班外國傳媒毫無專業操守,拍戲當真、尼泊爾當中國、救護車當軍車,
顛倒是非黑白,我唔覺得比中央好好多。

我都覺得西藏獨立完其實真係冇乜好處,
佢仲要係高山內陸地區。我諗佢而家係中國既土地,中國都唔會比佢點衰,
但係如果佢獨立左,中國仲會理佢?英法果班淨係想睇戲既人又會接濟佢地?
定係想要求d發展中國家幫佢?
聽講而家外蒙古都好想回歸中國。

評分

參與人數 2金幣 +6收起 理由
Sonic+ 4我很贊同
dolphin_ice+ 2nice, but you usually do better than tha

查看全部評分

回復

個個都係長文...
相比下我的短得多

個人覺得呢個世界有D人諗野唔知諗左去邊,
人地唔比西藏獨立又關奧運咩事?
好似一間學校教師質素不良同學校運動會有咩關係?

番去講西藏,
西藏係中國一部分,
如果有人叫你割左隻耳仔你肯咩?

回復

原帖由 elvis 於 11/4/2008 11:04 PM 發表
個個都係長文...
相比下我的短得多

個人覺得呢個世界有D人諗野唔知諗左去邊,
人地唔比西藏獨立又關奧運咩事?
好似一間學校教師質素不良同學校運動會有咩關係?

番去講西藏,
西藏係中國一部分,
如果有人叫你 ...

干擾奧運是一種政治手段,
奧運本身也是一種政治手段。
把奧運和政治分開是天真的想法

西藏係中國一部分,
不過是殖民地罷了。
節錄<年輕人應獨立反思西藏問題>

「謬誤之一,是中國人愛和平,不會侵略別人。這一定是錯誤的,沒有侵略性, 中國不會是世界第一大國,沒有一個帝國不具侵略性的。

謬誤之二是西藏長久以來是中國一部分,就算是中國官方學者所能舉的任何史實 ,西藏只是藩屬,那是較西方殖民地更不如的地位,中國人直接管治西藏,只是 一九五一年解放軍入藏之後開始的事。

謬誤之三是因為西藏人野蠻落後,有奴隸制度,所以中國解放西藏就是合理的。 若這道理成立,西方列強入侵有奴隸制度的清朝也是合理的了。

謬誤之四是中國大力投資開發西藏,西藏人是歡迎大中華的。這自然是錯的,就 算不作公投,只要可以自由在西藏民調,就知道西藏人有多討厭漢人統治。

謬誤之五,是中國從來多族共和。清朝只談滿漢一家親,五族共和是孫中山的倡 議。

更大的謬誤是藏人要獨立,這是曾經有過的訴求,近年只要求一國兩制,藏人治 藏而已。」

評分

參與人數 1金幣 +6收起 理由
dolphin_ice+ 6我很贊同

查看全部評分

回復

原帖由 Royal 於 11/4/2008 10:17 PM 發表
根本d外國就係驚中國崛起先係咁中傷中國,
由清末以o黎,外國人都覺得中國係好低賤、弱智,
而呢種咁低賤既民族就要比佢地賣豬仔、土地任分、著數任拎,
(事實上最鍾意玩種族歧視既係佢地班自居聰明既白人)
二 ...

單係Greenpeace 一個咁和平ge論壇已經搞到好激
問多2句, d人根本矇性性
"新聞話咁ga!" "新聞話咁ga!"
好彩突然標個西班牙ge物理學博士出來搞掂班蠢人 (好想知點解唔升佢做板主, 我覺得佢做壇主都似!)

但係d人始終都係盲目信從新聞
大佬, 新聞緊會有bias ga la!
邊個國家ge新聞唔會有政治因素影響新聞內容?
根本d人就係覺得 "唔0岩! 要反!"
"佢會唔0岩! 要反!"
Reason呢? "佢話..." "呢d野唔0岩..."

講真句, 單睇yahoo新聞就已經知道新聞ge可信度去到邊度啦!

但話講返來,
我好想知點解咁多人反對中國喎
家陣佢地大把野都係made in China 啦!
邊個國家唔洗靠中國先?

不過咁, 我認為米升價(升左3成)好可能因為歐美夾份話要用含葡萄糖或澱粉質ge食物發展Biofuel 喎!
話咁樣叫"環保"喎 (我校長話ga! 生物科技教授來ga!)
大佬, 人地唔洗食咩? 你搞 d 咁ge Biofuel都唔夠一間屋用啦!
仲有, 美國成日話太多"叔"米年年咪又係要燒! "叔"米咪仲多澱粉質!
D 人都蛋白質ge! (笨蛋白痴神經質)
回復