香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1423|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

wi-fi setting

我想問wi-fi 個setting要點set??? 大大之前個d link死左!!!please help!!!
(問左好耐都冇人理!!!)
你是用rounter/use手指?
回復

use手指!!!但係我完全吾明點set??? thanks!!!
回復

登錄/註冊後可看大圖

先要choose Access point,因為你而家係用隻手指黎做AP,唔係用黎上網

登錄/註冊後可看大圖

之後跟呢張圖既step黎禁番相同既option
Step 5記住要用第一條key, NDS唔識用其他既key
呢個example入面我係打左NDSLW
如果想安全d,可以揀128bit既key,咁就可以用10隻紅文字母做密碼

Step 6係揀番你用黎上網果張網絡卡

登錄/註冊後可看大圖

呢個step應該係比較煩同重要的,所以我打詳細少少

先入網絡連線
然後係wifi-link個無線上網度右click>內容
再揀番TCP/IP果舊野再揀內容
之後手動打入IP 10.0.0.1
再tap一下就會出埋下一個option既value,冇就手動打入255.0.0.0

然後可以停用->啟用番張wifi-link(手動restart將卡)

基本上到呢個step為止
所有要係電腦上既setting已經完左
但首先要肯定係如果你個window係windowXP sp2,最好先關左個firewall
我部機係用NOD32既antivirus,唔需要改任何野
另外,本身既網絡連線係唔需要set任何野
包括"允許其他XXXXXXXXXXXXXXXX"呢個option
---------------------------------------------------------------------------------------------------
完全copy某論壇的資料..看不明我也幫你不到了
回復

但係我想問下第一個圖係係WHERE FIND???
回復

copy少了一句
一開始照說明書咁setup左個driver,然後plug隻手指落pc
回復

原帖由 〃mon° 於 11/7/2007 21:03 發表
copy少了一句
一開始照說明書咁setup左個driver,然後plug隻手指落pc

係wi-fi說明書定d/p說明書???
回復

原帖由 wilsonwong2143 於 11/7/2007 21:12 發表

係wi-fi說明書定d/p說明書???

當然是wi-fi吧
回復

我想清楚,樓主用既wifi,係咩牌指
回復

Nintendo Wi-Fi USB Connector
回復