香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2734|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

努力值的疑惑....

努力值其實係唔係要100lv先開始計算?
努力值係每次都捨去小數點,咁如果打果隻pokemon既努力值都唔過1,咁咪即係白打....?
仲有,加努力值果幾支野,日文叫咩名..邊間shop店買到?

努力值:
努力值係一個隱藏數值
只可以靠記錄得知
所有pm由捉返黎開始都係0努力值
努力值分為6項:hp努力值,物攻努力值,物防努力值,特攻努力值,特防努力值,速努力值
每打一隻pm就會得到其中一項努力值,由+1至+3 (除連線對戰/戰鬥塔外都會有努力值)
http://pokemon.aucy.com/gba/clas ... amp;move=nil&s=
睇上面個網,打左手面的pm,便會得到右手面的努力值
而有出過埸的pm都會有努力值,而且唔會平分,用道具學習裝置都可得到努力值(即有exp就有努力值)
一項能力的努力值最多可升255點,六項能力的努力值總共就最多係510
即剛剛可升滿兩項能力的努力值
每升4點努力值,到100lv時該項能力就會+1
255/4=63.75 即到100lv時會多出63點能力
但同時亦可知道255當中只有252係有用的,後3點可升去其他能力
pm身上裝有,努力值*2,但速度/2
如果pm身上有病毒,努力值會再*2
咁如果打果隻pokemon既努力值都唔過1,咁咪即係白打....?
>>>有這pm嗎﹖[table=98%][tr][td][/td][td]HP Up[/td][td]

登錄/註冊後可看大圖
[/td][td]9800
回復

[quote]原帖由 魔術師Chikorita 於 9/8/2006 14:38 發表

咁如果打果隻pokemon既努力值都唔過1,咁咪即係白打....?
>>>有這pm嗎﹖HP Uphttp://www.pmbt.org/img/item/1/hp-up.gif9800
回復

原帖由 jackwyc 於 9/8/2006 02:45 PM 發表

2,3也明了,但係1其實我想問的是
例如,我由5lv開始打+攻的寵,升到100lv,咁係加唔加攻的,定話要開頭打咩都得,到左100lv先開始打+攻的,然後攻就會升
透過Aucy的個體值計算器
你可以知道你這觀念是錯的
回復

我又諗問題啦...如果我遇到一隻+攻的pm,放出第一隻pm後換其他,然後殺左佢,咁努力值係比邊個?定係2個都有?
回復

原帖由 jackwyc 於 9/8/2006 15:19 發表
我又諗問題啦...如果我遇到一隻+攻的pm,放出第一隻pm後換其他,然後殺左佢,咁努力值係比邊個?定係2個都有?
兩隻精靈也得到努力值,且不會平分
回復

我想問係唔係當一隻pm儲滿510點努力值,它的努力值就會固定,打乜都唔會影響其努力值?
回復

又有2個問題....
1.咁如果第1隻死左,換第2隻打時,咁努力值又點分配?
2.我隻pm進化後,努力值又會唔會重新計過?
回復

1. 我想問係唔係當一隻pm儲滿510點努力值,它的努力值就會固定,打乜都唔會影響其努力值?

2. 咁如果第1隻死左,換第2隻打時,咁努力值又點分配?
 而有出過埸的pm都會有努力值,而且唔會平分,用道具學習裝置都可得到努力值(即有exp就有努力值)

3. 我隻pm進化後,努力值又會唔會重新計過?
 進化前之努力值依然存在

順帶:
發問前請先看看置頂帖
[發問專帖] 性格,種族值,努力值,個體值等解說

回復

原帖由 幻將 於 9/8/2006 17:44 發表
1. 我想問係唔係當一隻pm儲滿510點努力值,它的努力值就會固定,打乜都唔會影響其努力值?
 是 

2. 咁如果第1隻死左,換第2隻打時,咁努力值又點分配?
 而有出過埸的pm都會有努力值,而且唔會平分,用道具學習裝置 ...
我有睇過,我見冇寫先問之麻...
仲有...

登錄/註冊後可看大圖

我隻比超升緊佢特攻...唔知幾時染左病毒...而家我都唔知升左佢幾多,這是幸運定不幸.....如果我繼續升的話,會到255先停..咁就晒左3點...有冇方法可以防止....
回復