香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 4318|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

XY 奇異花玩法問題

reslia1998 該用戶已被刪除

奇異花玩法是有的,不過版本唔同,配招可以參考,不過努力值因mega關係要重新諗諗
http://218.213.244.8/~hkpnvenet8 ... %A9%5C_%B2%A7%AA%E1
簡單d講奇異花優勢
走盾型有mega厚脂肪特性,而且係唯一識回血既mega盾,干擾技又多,真係好難打得入
物攻都有前途,呢代奇異花有範圍物理草技Petal Blizzard,用黎雙打,而且有劍舞
特攻方面,入晴天隊玩陽光烈焰都係常見,但係mega完花花會冇左葉綠素特性,呢個要注意

除非唔mega,玩晴天葉綠素特攻專
唔係無論玩咩型,我都會升爆佢hp,因為mega完雙防大增,呢個要好好利用

其他努力值點配,視乎你想主 物/特攻 or 主物/特防
回復

回復

詛咒型也不錯,詛咒 打落 蠻力藤鞭 光合作用/地震
回復

可以入受隊吧, 順道掃毒釘(雖然6代對戰環境好像比較少見)
本身帶mega石能防戲法
特性使mega奇異花只有飛,超弱點
干擾性能一流 寄種大好
劍舞物攻向可考慮 畢竟雙防提升有本錢
回復

厚g方真係好正! 奇異花一下子無左火冰依2個大熱門弱點!再加上毒系可防妖精!
我最常用 能量球/憶吸 + 毒爆 + 奇樹/光合 + sleep粉
奇樹+sleep粉 5講得笑! 神獸都屈死 !

另外唔mega狀態下,夢特葉綠素,毒爆/地震+醒火+憶吸/能量球+成長 !清場配搭!當然係要有晴天配合之下啦

感覺奇異花來到第5代第6代強化左好多!老任開始重始依隻圖鑑第一隻精靈既最終進化!
記得以前初代同金銀年代奇異花連毒爆同地震都5識令出場率低得很,明明毒系竟然配唔到毒爆,老任都5知咩事
回復

不過要小心XY火雀,我上次用3V火雀+life ore +brave bird 一下秒左好幾隻-_-"
回復

回復

回復

招數機9        毒液衝擊        毒        特殊        65        100        10        攻擊中毒的對象時,則招式威力×2倍
其實如果我奇異花 劇毒卅寄生樹種子卅能量球再加上上面呢招會唔會比毒爆好?
回復