香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 9906|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

比唔比隻比卡超進化??

我隻比卡超50lv啦,我比唔比佢進化好丫??
咁佢o的招係唔係學灑嫁啦??
進化左之後都有招學(假如仲有招學)
回復

Originally posted by 阿龍仔 at 2005-5-3 03:10 PM:
進化左之後都有招學(假如仲有招學)

唔識的話,唔好亂咁up...
大部份依Lv進化的精靈進化後,仍能自學招式...
但所有用進化石進化的精靈,進化後也不懂得自己學招~

舉個例:比卡超Lv41懂得自學轟天雷,但你Lv40給牠雷之石進化的話,當牠升至Lv41時,便不能自學轟天雷~[當然,你可以替牠安上招式機器25來學轟天雷]
所以,請注意!!!進化之後係有招學(自己幫佢裝嘛~),但不能自學...
回正題...
這點要你自己考慮...首先,雷超在各項能力上係較比卡超優勝,所以,不想麻煩的話,進化是沒有問題的~
但比卡超可裝上雷珠,使牠的特攻*2,而雷超卻不能...在於這點,雷超於HP.物攻.物防.特防和速度,都較比卡超好!即雷超用鋼尾較比卡超好/雷超擋地攻擊較比卡超好/雷超較比卡超快些出招[由於沒特攻可剋比卡超和雷超,所以這裡不作額外的討論...],但雷超的特攻卻較比卡超差[即雷超的個體值,努力值和Lv與比卡超相同時,大家使出同一招特攻招式,如:十萬伏特,比卡超使出的會較雷超使出的威力為高]
所以,自己想清楚吧~
學哂未?比卡超懂得自學的招式在Lv50(最後一招:高速移動)已經學哂了~

[ Last edited by 小耀 on 2005-5-3 at 03:49 PM ]
回復

回復

Originally posted by 小耀 at 2005-5-3 03:39 PM:

唔識的話,唔好亂咁up...
大部份依Lv進化的精靈進化後,仍能自學招式...
但所有用進化石進化的精靈,進化後也不懂得自己學招~

舉個例:比卡超Lv41懂得自學轟天雷,但你Lv40給牠雷之石進化的話 ...

我學曬啦...但係最後一招唔係高速移動,而係光牆=_="
咁如果50lv比卡超vs50lv雷超...邊個贏丫??
回復

Originally posted by 小秋 at 2005/5/3 17:03:

雷超種族值比較高,你話呢??但比卡超
回復

Originally posted by 小秋 at 2005-5-3 05:03 PM:

視乎
1)能力值
2)配招
3)出招技巧
4)道具運用
回復

Originally posted by 小秋 at 2005-5-3 05:03 PM:

係喎...記錯添~
咁都記錯?冇計╭(╯~╰)╮兩招都係超能力系,撈亂左~
不過,多謝指正^^
回復

咁雷球係where囉嫁??
回復

鋼尾係邊度學= =
回復