香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 16843|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

今年dse考生既你地如果升唔到大學有咩打算?

如題...考完dse我覺得中文同LS太差升唔到大學, 諗過好多出路同老師商量過都係唔知點好 ...因為就泥放榜,所以想參考多數人會點再作決定...唔該大家比埋你地揀果個選擇既原因..thx><
1 高級文憑/副學士
2 重讀
3 讀大陸/台灣/澳門大學
4 海外升學
5 top up degree
6 出泥做野
7 其他(請註明)

自修重考呢條路要諗清楚,
見過好多人都失敗.白費一年時間,

去大陸/台灣讀大學就必收,但認受性好低,
除非你係入「臺,師,成,政」

海外讀書每年最少要拎30萬出黎,讀幾年就要拎100萬-140萬,有無經濟能力先?
讀完出黎,你要幾多時間先搵得番呢舊錢?
回復

吾得既話會選擇自修
由邊度跌到就又邊度起身
回復

老實講,我就算下年考,都好驚,最驚科數會抄,科英文失手,btw,其實各位師兄大可想想回內地升學,我早兩日係學校個試後活動(生涯規劃)聽個嘉賓講(係港區政協),佢話其實有不少的本地大學係上面都有同人合作開大學課程,好似浸大早幾年已經咁做,係珠海有間學院,歡迎港生就讀,畢業張文憑同係香港讀浸大無分別,收生要求仲不算高,個嘉賓戴立德先生仲講佢間學校有幾個學生早幾年得大學最低收生要求都入到,仲讀得唔錯,各位不仿考慮一下
回復

無論大學/高級文憑/副學士 都有唔同科, 問清楚自己有興趣讀咩先
回復

屋企人都鼓勵我重讀...不過重讀唔會揀原校,收repeater要求高,至少要全部2;又要好遠,係大埔...唔知油尖旺有冇d咩官中或者津中會收repeater...有既介紹下thx- -"
回復

其實而家IVE既水準已經上升唔少
特別係青衣

不如學D實用既野出黎就業好過。
回復

跟樓主一樣中文通識大炒
想重考
但家人反對
自問又不知能否承受如斯大壓力
回復

自修重考is 悲慘
回復

說到底, 所有選擇都是看你的考試成績. 一日未出成績, 你的判斷都會有偏差, 在放榜後很可能又要修改. 成績好, 選擇多; 成績差, 選擇少. 而若JUPAS最後收了你, 什麼選擇都不用想了, 對不對?

若你月底放榜失手的話, 你想讀本地大學嗎? 你有決心嗎?
你想的話, 重讀吧. 三年前我大學一年班時, 都有多名同學是重讀生, 也有因預計英文肥佬而考IELTS最後出奇高分而重獲資格 (部分本地大學接受IELTS). 這條路是走得通的, 但你有決心嗎? 你會盡你所能, 找出失手的原因嗎? 來句甜一點的, 你很想要嗎? 想的話, 上!

沒有的話就另謀出路吧.

「如果我重讀再炒咁點算?」等你再炒以後再說. 當然, 如果家庭負擔得起而又找到心儀海外大學升學的話, 隨便, 由你決定.

切記, 這個選擇是你自己做的. 後果是甜是苦, 由你負責. 返工不一定是差, 尤其是當你讀完大學四年, 發現同屆中同有些已經當了四年差, 人工福利比自己優厚, 那種酸的感覺是可以很強的. 當然當差的那位朋友也很可能酸酸的看著你有大學學位, 而他沒有.
回復