香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 13421|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

點樣練好英文listening

話說小弟讀既只係中中(band 2 only)
中一至中三listening都幾好,至少算係全級數一數二
最近升左上中四
第一次統測就發現英文listening難到xx咁,好彩仲叫合格
但前幾日考完listening之後,我發覺除左最尾兩part有得抄data file之外,其他同交白卷無咩分別==
平時都無咩機會接觸英文,雖然老師都推薦我睇兩個英文節目,但我覺得咁樣仲唔夠
[重點]大大有無咩方法介紹,辛苦唔緊要,最緊要work[/重點]
===============================================
除左listening之外,我發覺考oral時會好緊張,講野會口疾,錯晒grammar,但平時唔會
有無咩方法可以放鬆一下自己
===============================================
個人唔希望補習,因為我想證明比人睇,唔補習唔代表唔勤力,差得考
補習都唔代表勤力,成績好
再加上屋企既經濟環境不佳,唔想用父母既錢係呢d地方

聆聽能力須要靠多聽來練習
如果可以找到自己可以享受的方法來練習會比較有效率
例如看電視劇/卡通/搞笑節目, 聽歌等等
不要迫自己做些不想做的事 (如狂煲peral news) 或勉強自己聽得明所有英文
用放鬆的心態來做會學得比較快

以上是我朋友學英文的成功經歷
回復

回復

其實英文listening
最緊要你能夠聽到一D KEYWORDS
呢D keywords 係'first', 'second', 'also'
因為呢D字後面一定係ANSWER
如果真係想練,不如直接搵CE卷OR AL卷黎做下

至於oral
最重要都係自信
唔好俾人知道你英文唔好
人地知你差就一定會食住你
錯唔緊要,最緊要係放膽講
同埋最好要有eye contact 同body language

以上係我呢2年補完習GE小小心得
有唔明可以再問GA
岩岩考完UE的路人上~~
回復

我listening都麻麻
而家試下pearl 台睇 news report
都覺得 okay , 起碼個人敏感左
加上我writing/reading 底子唔弱, 睇subtitle 都無大問題

其實聽唔明唔緊要 , 練好語感先 =) 慢慢浸
語感係language入面係好重要
你培養到個語感出黎
你就可以習慣聽唔同既 tone 同語速
自然就唔會有recording太快既問題啦~
加油!
回復

"至於就算錯都要錯落去,我唔覺得你有咩叻,因為你連做人既態度都錯鬼埋"
做UE section E 絕對不能抱有這種"正確"的做人態度

另外,我自己都有補過習,補過phy chem bio UE
直到現在,我還在補的只剩下UE和phy,為何?
當要是因為個人覺得chem bio的tutor教的不好,自己也沒這個需要
但某程度上我都感受到補習的壓力
不明白為何補習會帶來壓力的話,我只能說你很幸運,只遇過用心去教的tutor,而沒遇過為賺錢而不斷打擊學生自信心的tutor
回復

姐係咁 訓覺只係一個比喻

而補習不等如溫習 個人極度唔想同唔會補習 比錢人賺不如自己努力

唔好淨係講oral 平時同人講野或者public speaking 時都會望住個人講啦係咪
唔望住考官唔通望住張紙或者東張西望? 咁仲令我覺得冇信心 所以個人只會望住考官
同埋 係oral 時我會寧願講一句順暢但有grammatical mistakes 既句子
都唔想要一句疾下疾下一有錯就改既句子 一係就重組成句

呢d 都係我既個人見解姐 反正我信了 樓主覺得冇用就無視吧~
語重深長 發表於 13/2/2012 17:55

姐係咁 個個唔係比喻,個個係途徑/行為,唔好搞錯晒
如果個個係比喻既話,咁係你心目中,訓覺=溫書
姐係你一星期就最少溫左49個鐘,重未計你訓醒個陣又係度溫(定係應該叫做訓覺?)
唔怪之得你中文咁好,唔洗補習,真係輸鬼晒

其次,其實我唔係幾明點解補習會帶黎壓力
而且補習亦係溫習既另一種途徑(定係比喻?有冇分明暗借?)
每個人對補習既睇法都唔同,我亦唔會叫人地去盲目補習或相信補習
因為自己唔落力,根本就唔會有回報,而達到成功既方法亦不只一個
所以先至有人利用補習去尋求更多技巧/練習
亦有人相信自己單靠身邊事物就可以成功

至於Oral個方面
望住考官不代表能夠表現到自信,眼神交流只係其中一種
當中重有聲線要響亮,唔會坐立不安,冇端手滕腳震
唔好過份以偏蓋全
我上次都講過,講錯左唔修正只會畀人感到你係"唔識英文"
"亡羊補牢,未為晚也",修正左最少人地只係覺得你係緊張而講錯
而唔係因為你唔識而錯,唔好搞錯呢兩點
你好成功講一句錯Grammer既句子係冇人會去串你疾你
但係你畀到Examiner一個差既印象,導致你失去更多既分數
就算講到一舊舊,自己有努力修正,有盡全力,我唔覺得有咩丟架
至於就算錯都要錯落去,我唔覺得你有咩叻,因為你連做人既態度都錯鬼埋

同埋讀書唔好講到個"信"字
如果讀書可以靠個"信"字就可以搵到食
咁點解你唔去"信"下孔子,得閒去黃大仙,去上兩注香呢?
回復

姐係咁 訓覺只係一個比喻
而補習不等如溫習 個人極度唔想同唔會補習 比錢人賺不如自己努力
唔好淨係 ...
語重深長 發表於 13/2/2012 05:55 PM

其實我也部分認同望考官的
很簡單, 在個人部分時只能望 notecard, 考官或者周圍望
只有望考官好, 表示考官是 audience, "i'm talking to you!"
大家都知道其中一個考核點是 eye contact 吧
至於 group discussion, 當然就望 groupmates 為主

我也是 fluency 屈人的
其實即使是外國人, native english speaker 都會有 grammatical mistakes
就像我們說中文都會有錯吧
最重要就是不能太 fluent 了, 試過說得 fluent, 太快而被扣分 - -
回復

其實我覺得最重要既係找到你既興趣,我個人黎講好鐘意聽歌,聽英文歌,所以透過聽歌,睇歌詞,其實學識左唔少vocab。

另外,其實我平時睇完份英文報紙會highlight邊D唔識,之後再查返字典,咁樣可以增加自己所知的vocab,speaking個陣用到一D 好vocab都係好重要。(P.S. 最重要係拿本簿好好抄低佢)

仲有就係Listening,其實網上面有唔少resources,好似BBC咁其實有6 min learning english 又或者睇下明珠的新聞,因為有字幕,你可以透過聽完再睇字幕,睇下自己明幾多。

我自己本身就鐘意英文(可惜學校冇eng lit.) ,所以其實我會覺得咁樣聽好好玩!

不過最緊要都係睇你興趣,勉強一樣野係冇幸福,祝樓主成功吧!
回復

唔好淨係講oral 平時同人講野或者public speaking 時都會望住個人講啦係咪
唔望住考官唔通望住張紙或者東張西望? 咁仲令我覺得冇信心 所以個人只會望住考官

其實小組討論是需要與組員眼神交流的,望考官可免了
不過第2part那個暫時沒有考,所以練的時間也較多
回復