香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2317|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

[求助] 夢世界冒險問題

如果我隻精靈入左夢世界冒險,帶左一隻精靈番黎,幾時可以再入去帶精靈出黎?
d分 點先加得快?

#4樓說叫醒精靈有兩步
PGL叫醒(下圖按左或右),一旦在PGL點了叫醒,若NDS不叫醒、再上傳(睡)一隻精靈的話,便無法再進入夢世界

登錄/註冊後可看大圖
回復

貌似不可以不喚醒精靈而繼續進行冒險了...
話說昨天10點幾 我從森林帶了一隻精靈回來 沒有喚醒自己的精靈(當然沒有帶精靈回nds)
今天12點幾 上去想進行冒險但不可以了.那個選項灰了不可點
所以現在不可以儲精靈回落nds度?
回復

因為我唔確定1.唔傳隻精靈入nds(唔嗌醒隻精靈)
                2.傳隻精靈入nds  (嗌醒隻精靈)
既分別.. ...
雪米粒 發表於 24/4/2011 10:32 PM

叫醒精靈是有兩步的,首先是在PGL叫醒,NDS才可叫醒
每24小時最多只能傳一隻精靈到「夢樹」(任1夢之島地圖走10步到達)
1.PGL叫醒->NDS叫醒,一隻精靈便傳送到High-link之森
2.但若PGL不叫醒,24小時後可用回那精靈入夢世界玩,再傳一隻精靈到「夢樹」
 然後PGL叫醒->NDS叫醒,兩隻精靈便傳送到High-link之森
若一直再不叫醒的話,一直儲下去,最多只能儲到10隻
,因為在夢之島顯示將會傳送精靈至highlink的佈告板只有10隻精靈的上限
即是說PGL最多可儲10隻已確認傳送至highlink的精靈,亦只能一次過傳送10隻(當然這便合計10天來"儲")
回復

因為我唔確定1.唔傳隻精靈入nds(唔嗌醒隻精靈)
                2.傳隻精靈入nds  (嗌醒隻精靈)
既分別...
係咪可以係森林帶番多幾隻先一齊入落nds度?
回復

有看過置頂PGL教學就知道了
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthread.php?tid=75286
從上次進入夢世界一刻起計23小時後才能再入
↓FAQ
Q6:
╰?>怎樣取得夢點(夢境點數ゆめポイント)的?

A6:到朋友家每交換1個道具,雙方點數+1(每1架最多+9,同1位置再換則沒夢點可得)
  到朋友家替對方澆水,點數+10(每澆1格)
  玩小遊戲(成功捕獲精靈) +20
  每天登入PGL +50
回復