香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 87265|回復: 78
打印 上一主題 下一主題

[推薦] DPPt/HGSS與黑白版通訊方法

轉載請註明由
香港寵物小精靈村落HKPNVE
latios原創

傳送前準備: 兩部NDS/NDSI/NDSL , 一盒黑/白版 , 一盒鑽石/珍珠/白金/心金/魂銀

首先打開黑/白版
來到15番道路的シフトファクトリー(需要先完成表關)

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

第一次進的話會有一點劇情
進去後直走到博士面前對話
之後會SAVE

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

轉載請註明由香港寵物小精靈村落HKPNVElatios原創
直到出現以下畫面時, 就可以打開另一部插著DPPt/HGSS的NDS

登錄/註冊後可看大圖

如果你另一部是NDSi 的話
選擇這一頂進行downloadplay

登錄/註冊後可看大圖

如果你另一部是NDS / NDSL 的話
則選擇這一項

登錄/註冊後可看大圖

轉載請註明由香港寵物小精靈村落HKPNVE latios原創
按下downloadplay後會搜尋遊戲
之後選擇你的黑/白版

登錄/註冊後可看大圖

按進去load一下後就會出現選擇傳送精靈的畫面
注意精靈只可以作單向傳送
黑白版不能傳到舊的DPPt/HGSS版本

傳送精靈條件: 不得學得任何秘傳機器, 需要先行刪去, 還有只可以傳電腦內的精靈
另外, 精靈身上持有的道具將 "不會" 傳到黑白版

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

轉載請註明由香港寵物小精靈村落HKPNVE latios原創
選擇好要傳的精靈後會進入小遊戲

遊戲方法: 在限時內, 利用下面的弓把精靈球射到上面的精靈進行捕捉

注意: 留在草叢的精靈捉不到, 需要讓牠跳出來時才可以捕捉
        除非射中特別的道具, 可令全場精靈睡眠 , 才可以捉到草叢裡的精靈
        用精靈球射向草叢可以把牠趕出來
已補捉的精靈左下角會有精靈球表示
限時內未能捕捉的精靈將不會傳送

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

完成後會先問是否傳送, 再問要不要繼續傳送其他精靈

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

傳送完成後就可以關機
傳送後的精靈會在電腦內

登錄/註冊後可看大圖
我是說,DP,HGSS能不能傳到black2?
回復

唔可以, 叉耳比超連SS HG GTS 都唔入得
回復

能不能傳到black 2 ???
回復

我比較想知
全部寵過哂去
只有一隻 比超 過唔到去... 求解= =
4招技比我刪的返招1招電技 唔關技能事 ...
胡鵬xD 發表於 2/8/2012 03:48 AM

鋸齒耳比超不能傳到黑白...
回復

err..  大家好
我用  正  SS  和   正 白通訊
突然跳左個   
電源切...
做咩事啊    我試了七十幾次啦  都唔得
回復

我早已經試過
問題唔係呢到
係佢 畫面黑左 冇得拉過去
待會我上載圖片吧= =
回復

我知喇!因為你得1隻,而佢最小要6隻, 你試下捉多5隻野一齊過去睇下得唔得
回復

我其他大量都過哂去 只有這個比超炸
如果你講發佈既問題既話 就真係出奇
點解我會有咁多發佈都過到 為獨是這個 過不到呢?
回復

可能係發佈嘅問題, 你其他發佈PM過唔島丫
回復