香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 8982|回復: 60
打印 上一主題 下一主題

當我傻架?

昨日我去完學琴,返到屋企樓下o既時候,
有個阿叔走過黎,同我講:細路,借5蚊黎過海
我見佢手上大約只有7元,於是就好心咁攞個5蚊出黎比佢
跟住佢又同我講:細路,再借10蚊黎去灣仔
我心唸:你真係當我傻架!
隨即說:無錢啦!
而事實上,我的確無錢了

我想問各位兄弟,遇到依d情況,你地會怎麼做?
59# Angelfire
u mean 拎返佢$5 -.-?

60# C_cHuNxD
不會吧 都無人問過我
回復

問這種問題的,我見過不少...
會過來問我的,卻少之又少...
急急腳走開的,為數也不少...

吾通連個天都吾中意我 !?!?
回復

拎番個5蚊走人
回復

無意談態度者路過
大埔中心有個大叔會在巴士總站向所有等車既人問:「有冇五蚊阿?」,冇錯,就係呢五個字。
我同我家人夾夾埋埋肯定見過呢位大叔有最少十次咁做,當中我見過有人比左五蚊佢之後繼續機械式問其他 ...
mk311111 發表於 22/8/2010 04:24 AM

問呢種問題既我一律當係白撞既
回復

無意談態度者路過
大埔中心有個大叔會在巴士總站向所有等車既人問:「有冇五蚊阿?」,冇錯,就係呢五個字。
我同我家人夾夾埋埋肯定見過呢位大叔有最少十次咁做,當中我見過有人比左五蚊佢之後繼續機械式問其他人相同問題
回復

55# 彩虹狙擊手
但樣似佢態度不太友善
不過不知當時佢語氣如何..

p.s.
嗯~我實會講"識你係老鼠"/"識你o架"
一係鬧佢"你ON 9架?電視都有講啦  咁Q大個人居然要問個比你細既人借錢  落街執吖笨!~"
A's 發表於 20/8/2010 10:25 PM

本壇貌似不接受粗口..
回復

首先想回應下樓主那個CASE,其實總不能排除那個借錢的人本身有幾塊錢
所以才問人借,始終只是幾個錢

然後就是假定他們是騙子也好,其實我還認為這類騙子,他們的光景也不會好
不然不會淪落到這個地步,他們不像什麼祈福黨那些騙你一大筆錢,現在只是幾塊錢而已
如果對方真的是因為貪錢而來,我相信就不會只貪幾個錢而已
這樣,就算他們方法不正確,也算施捨幾個錢給這些人吧

當然有人認為不會幫助這些騙子,畢竟欺騙是個錯誤的行為
所以我強調,無論最終給還是不給,態度也沒必要那樣惡劣,更沒有必要粗言相對
將心比心,假若一天掉失銀包的是你,然後問人借個錢坐車,結果被誤為騙子,甚至被粗言辱罵
那你感覺怎樣?
己所不欲,勿施於人。最後,就算最終選擇不給錢也好,我還是建議和支持用良好友善態度待人
回復

嗯~我實會講"識你係老鼠"/"識你o架"
一係鬧佢"你ON 9架?電視都有講啦  咁Q大個人居然要問個比你細既人借錢  落街執吖笨!~"
A's 發表於 20/8/2010 10:25 PM

你沒救了,祝你這一世都只會遇到跟你一樣的人。
回復

我意思唔係比人呃過就要完全對人失去信心並不再幫人…

係指  如果因為比人呃過,而唔敢再隨便幫人  呢種做法可以理解

比人呃過能夠對人保持信心係好事,能夠繼繼續秉承助人為快樂之本此理念都係一大好事,
問題係不是每個人都能夠如此堅持,所以可以理解。
回復