香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2052|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

有咩方法易D有升級糖!?

如題......我得果幾粒= =''運動會又要2000p換一粒....老任真系無人性..
而家用緊大尾由鼠升緊上100Lv,睇下會唔會易D有....特性拾荒...
勁想要20/30粒升級糖= =''........而家無糖,生蛋都睇唔到準確個體.......痛苦><
[quote]楼上的
你用金手指玩的时候不
回復

不,利用拾荒特性更有效率
你要知道,48BP才換得一粒升級糖
雖然升寵方面會浪費很多時間,但長遠來看
利用捨荒特性比戰鬥塔更易得到升級糖
升寵方面,替精靈裝上學習裝置,不斷打天王很快便會到41等的啦
而且亦能賺得不少錢呢!~
建議捉喵喵怪,遇見率比其他高,可是他還有另外一種特性---技師,
所以準備升級的時候要確認清楚曷否拾荒
回復

楼上的
你用金手指玩的时候不
回復

用金手指
回復

如果要量產升級糖,本人會帶6隻拾荒特性PM去打低級PM,
但以1級拾荒PM為例,是不能以拾荒獲得升級糖。
能拾得升級糖的PM等級是20級以上,
21-30機率為3%,31-40機率為5%,41-50機率為10%,51-100機率為10%。
所以只要將6隻拾荒特性的PM升至41級,就能最大化掉糖的機率。
拾荒特性︰[冒險]戰鬥後有10%機會持有道具
攜帶6隻41級或以上的拾荒特性PM,戰鬥後掉糖率︰
(10%*10%)*6 = 6%
好像很寒的機率,但是比玩運動會來得快
拾取道具見下網
http://aucy.com/pokemon/gba/pickup.php
所以拾荒特性很有用的說~
我已經掉了30多顆糖,
或許你會問,19顆不是已經足夠嗎?
可是我有次傻傻的驗個體值的時候不小心save了,
害我又要再打一次囧…
而且升級糖可以在某些地方撿取,所以不用打19顆喔。
11-30級的拾荒PM可以撿到王者之印,
我幸運的撿到5個^^
補充︰我的41級PM在魂銀可以撿到月之石跟太陽石,但aucy卻沒有標明,
而且月之石跟太陽石已經撿過起碼8顆了,所以應該是有錯漏了。
回復

回復

去玩開抬區吧...
一邊可以試打到100連贏...
又有好多bp...
打開抬區吧...
回復

放飼養屋都ok快的,如果check個睇,,,
一step一exp,行幾百步又1lv lu-3-
回復

大尾立都要...你可真有聊...

算吧...用樓上的方法罷了,如果吸經又唔得
回復