香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2027|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

壞機...用唔到 touch pad

(PS: 我touchpad壞左, 又冇mouse, 按唔到標籤做分類, 不好意思)

畫openCanvas時個touch pad"神"左
我以為係hang機
re-boot N次之後一用touch pad就hang機
我以為中毒

後來發現keyboard冇問題
係touch pad有問題

想問:
1. 壞 touchpad會唔會影響到mouse? (如果我宜加即刻買個mouse返來, 個mouse用唔用得?)
2. 係因乜野個touch pad壞左? 畫太多畫會唔會咁? 定係一定係部機有問題先會咁樣?
3. 個touch pad整唔整得返ga?
4. 如果mouse都用唔到ge話, 要修理d咩?
謝謝
買了mouse
貌似正常, 可用
回復

1.理論上兩者是沒有關係的,所以應該能用,前提是問題不在電腦
2.用久了,線內金屬線斷掉,內裡零件壞掉
   可能性太多...
   你所說的也是有可能的...
3.你拿去原廠或是拿去街邊檔問問看吧...
4.如果你的touch pad是用線連著電腦(即是不是手提的內置)...
   就應該是插口的問題...
   你換另一個插口插進去看看能不能用回touch pad...
回復