香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1385|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

招式一問...

噴火龍點學到空氣切割呀??

同埋火放即係咩招呀?

噴火龍  配招   火焰噴射   空氣切割  龍波  鳥棲

性格 +速 -物攻

有冇需要改呀?

原帖由 anteater 於 25/4/2008 06:05 PM 發表
運氣彈命中是70%,但威力120,就這樣。
毒系用劇毒的效果不怎麼理想,不過特攻型又有高打擊面,劇毒不太差,差就差在耿鬼沒高耐久。
鬼火比劇毒好用,但催眠術更好。

不好意思...
配招對象是噴火龍不是耿鬼...
因為運氣彈 命中得70%...而且PP得5

所以我考慮  劇毒/鬼火...
回復

運氣彈命中是70%,但威力120,就這樣。
毒系用劇毒的效果不怎麼理想,不過特攻型又有高打擊面,劇毒不太差,差就差在耿鬼沒高耐久。
鬼火比劇毒好用,但催眠術更好。
回復

我試過運氣彈...命中真的很低...

劇毒與鬼火比較...邊招好D?

又或者仲有冇其他呀?
回復

原帖由 耿...鬼 於 22/4/2008 07:03 PM 發表

但呢招我見電腦用 打擊面好低...

電腦用的話十居奇九會自動判為威力得30既格屬性...(亦即係最低)
野生而又會識得用覺醒既理論上應該得一堆文字獸
佢地既覺醒就會受到自身個體影響威力同屬性
回復

原帖由 耿...鬼 於 22/4/2008 07:03 PM 發表

仲有冇其他意見呀?
回復

原帖由  於 22/4/2008 06:34 PM 發表

招數機10

因為這是因個體不同而能產生各種變化的招數 , 如果能抽到剋制自己不利的pm的屬性的話將十分有用

回復

原帖由 耿...鬼 於 22/4/2008 06:13 PM 發表

醒覺 草 冰   即係咩招呀?

招數機10
 Hidden Power 醒覺之力 -- 100 15 隨著精靈的個體值而變化 (註)

因為這是因個體不同而能產生各種變化的招數 , 如果能抽到剋制自己不利的pm的屬性的話將十分有用
回復

原帖由  於 22/4/2008 06:01 PM 發表

氣合彈在面對班吉拉 , 鋼企鵝時很有用
對著某些厚脂肪特性的水+冰系pm效果亦很好 , 要是用上特攻專愛的話隨時能一擊殺敵

鬼火和劇毒等干擾招用在防守能力低下的攻擊手時的目的不出幾個
.先讀對手會換上有抗性 ...

醒覺 草 冰   即係咩招呀?
回復

原帖由 耿...鬼 於 22/4/2008 05:32 PM 發表

運氣彈 命中太低了...而且得5招

鬼火同劇毒打擊面唔夠大...而且劇毒我安左落第二隻PM度...

仲有冇其他意見呀?

氣合彈在面對班吉拉 , 鋼企鵝時很有用
對著某些厚脂肪特性的水+冰系pm效果亦很好 , 要是用上特攻專愛的話隨時能一擊殺敵

鬼火和劇毒等干擾招用在防守能力低下的攻擊手時的目的不出幾個
.先讀對手會換上有抗性的pm , 用干擾技來降低損失
.對手是盾牌pm , 正常來說難以攻破 , 而這類干擾招正是打破局面的要素

特別是中了鬼火的物攻能力會減半 , 在洋洋得意的物攻手面對正好來一個突襲 , 要留意的就是那命中.....
但以上情況需配上良好先讀 , 不然對手決定呆在場上而你盲目無異狀/對手其實是奇門特攻型的話這只來招來不必要的損失

老套一點的還有忍耐 + 加速/特攻果的做法 , 但現在好像已不太吃香了
保守一點的則可以選用替身
不然用干擾技突襲其實是滿不錯的
當然你要全攻也是可以啦......火 + 空切 + 龍波 + 氣合彈,我想樓主的噴火龍沒什麼好醒覺的吧?不然醒草/冰也是可以考慮的
回復