香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1539|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

[討論] 有關pokemon的遊戲問題...

大家有否想過,pokemon出左咁多手提遊戲機的game,
點解唔出online game?=.=
online game應該可以增加pokemon的愛好者的人數...
還是日本已有相關的online game,
只是不給日本以外的玩家玩?
回復

你們玩單機的pokemon,
不也是想訓練pm再用來跟其他玩家比試嗎?

online game應該可以做得更好...
---------------------
我現在反倒開始想,
即使有人想開發pm的online game,
不過我想老任一定唔想,
因為若個個人玩方便又變化更多的online game,
那麼誰會再玩老任的手提機的pm遊戲?
老任的飯碗不是被摔破了?
回復

其實有人玩過Digimon Online (韓國果隻)就可以想像到,如果pokemon出online會點,真係好無聊....

唔係隻隻game都可以出online game, 有d game反而單機會好玩.....
回復

原帖由 冰火 於 14/11/2007 07:23 PM 發表
美國好似出過一隻PM網頁Game-.-

其實...
我都想出Online版既PM Game會係點...
會唔會好似NB般...

定係傳統PM Game咁...
畀你揀主角...
之後打怪升Lv...

如是2者中其1,唔出好過出/.\

可能係即時戰鬥= =
之後通街唔同Lv既pm黎揀pm打
之後打場館拎徽章參加gm活動= =
回復

美國好似出過一隻PM網頁Game-.-

其實...
我都想出Online版既PM Game會係點...
會唔會好似NB般...

定係傳統PM Game咁...
畀你揀主角...
之後打怪升Lv...

如是2者中其1,唔出好過出/.\
回復

那當然...
如果要出online game,
一定要推出新玩法,
也要加入新的變數,
如pokemon的控制熟練度等等...
不過我相信如果成功,
必會再次出現新的pokemon熱潮...
回復

其實最大問題係pokemon有隻數既limit,就算佢出到1000隻pokemon,最後亦不會是長遠game,而且game內容欠缺多元化,容易升lv,少左武器等等既元素,這隻online game將不會很好玩,除非會有更好既idea吸引到人....
回復