香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 8024|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

[討論] 其實數學呢科~

我個數學老師教左我間學校都好多年-,-19年~
我果間係沐恩中學,,大埔既 ..<<唔識既可無視~
佢話其實數學學答係冇用,,.
教關於圈周果d,,你第時會唔會去計圓-.-?
開方果d仲無聊,,係廢既-.- 你係日常生活有用既比個服字"
pyth theorem,,,area 呢d又有咩用呢=.=?
仲有果d factorize ,,idenity 又會有咩用=.= ex. 12x +24xy+48xyz ..factorize 佢"
第時又會有咩用呢= =?
sin,,cos..tan 你第時出黎做咩計3角形@@?
比較有用既係3(2)+3 = 9 呢d囉~
所以佢話數學學黎其實係冇用,,唯一有用就係訓練思維-.-"
除左呢樣...所以佢話其實呢科幾廢下…
所以佢話其實a.math,,math,,pure math都係冇乜用-,-
留正account,,chem..bio..phy..econ仲有用= ="
我都幾認同-.-學黎真係第時有咩用..
我諗唯一有用就係數學好勁,,第時做老師教返學生囉囧~
原帖由 Royal 於 6/10/2007 11:48 AM 發表
講開數學...我都唔知prove1個四角形係cyclic quad會有咩用...(生活/工作/其他學科)
我諗數學好多野真係純粹"攝syl"(or訓練邏輯?)...個syl太難又比人鬧...個syl太少野讀又比人嫌少

o係做其他數o既時候可以好有用...

原帖由 ting 於 6/10/2007 12:01 PM 發表
coordinate geometry在現階段給我的感覺是最沒用~.~

嘿嘿...co-geo最有用o既地方係如果你唔識一d technique o既時候,可以試下用好煩o既co-geo做(前提係你唔怕煩 )
回復

學東西時不要想有沒有用...
如果真的要說的話...
甚麼學科也沒用...
甚麼應用例子...?
沒事的話你怎會突然拿出來用...
例如計大廈高度等的...
突然走在街上怎會想去計大廈高度...?

事實上世上最有用的只有生活技能...
現在學東西...
個人認為並不會只是為了知識罷了..
回復

原帖由 ting 於 6/10/2007 12:01 PM 發表
最近期教arithmatic和geometric sequence
老師經常說在生活上很有用
coordinate geometry在現階段給我的感覺是最沒用~.~
也許是我對這方面的東東不太了解~.~
另一令我覺得不實在的是amaths的m.i.和bino
而 ...

認為bionomial thm沒用的話即是認為Pascal's triangle沒用,那麼一切有關probability的concept都不能存在,沒有statistic,也沒有risk management了

a+b+c=(a+b)+c=a+(b+c)=(a+c)+b
這些也是要用M.I. prove的

回復

而differentiation和三角,老師又常說有用~.~

d嘛....optimization 及 instantaneous rate算最與日常有關嘛

三角某程度上來說....有點用於physics較多
回復

最近期教arithmatic和geometric sequence
老師經常說在生活上很有用
也許是我對這方面的東東不太了解~.~
另一令我覺得不實在的是amaths的m.i.和bino
而differentiation和三角,老師又常說有用~.~
回復

原帖由 啦啦啦 於 5/10/2007 05:34 PM 發表

阿sir同d miss話econ難過phy,,chem,,bio = =..
不同意見..囧..佢今日又講..
有好多數學學黎都冇用架..
又講返一開學講果d,,factorize,idenity,,pyth theorem ,,圓 ,,sin tan ,,次方,
係一d用都冇架,,日常上 ...

其實是CE econ比CE phychembio容易...(AL我不知道...但據聞AL econ是AL眾多學科中最難)
要背/串的東東比chembio少
要理解的東東比phychembio少
common sense(e.g. 件野貴左(Price increase)-->少左人買(Qd decrease))比phychembio多
(不要跟我說nephron有ultraflitration同reabsorption等"功能"是common sense\3/)
難就難在答題...(f.4 syl只限demand/supply)同埋有時d卷唔會直接問你(要用現有知識推理?!)
不過phychembio亦有上述兩點-3-

講開數學...我都唔知prove1個四角形係cyclic quad會有咩用...(生活/工作/其他學科)
我諗數學好多野真係純粹"攝syl"(or訓練邏輯?)...個syl太難又比人鬧...個syl太少野讀又比人嫌少
回復

factorize,idenity,,pyth theorem ,,圓 ,,sin tan ,,次方&lt;&lt;真係諗唔到有咩用囧

(是identity)
之前都有人說過了 ....
數學, 是物理的支柱 (很多物理都是計算出來的orz)
而物理可以發展到物理化學(physical chem)

除了Phy,當然還有其他了
要去解答日常較專業的問題,很多時都要數學
日常例:
Estimate the height of a building
Given: Straight line distance between a building and you, angle between you and top of the building
用tan計就行了
(得知height of building,如果要計有人從頂樓那兒跳下來,夠data再用Physics的方法就可計算force,velocity,etc.了)

連次方都說沒用就未免太過分,一排蛋有6隻,買6排就36隻了
沒錯是乘數,但都是次方的一類
學了Law of index後看到169/13時,你真的慢慢去除還是直接寫13?

就當是一個信仰好了,你的老師認為是這樣是他的選擇
你是來傳「福音」嗎?
每人對同一事件用不同的角度去看可能會有不同的答案
你認同某甲(們)不等於某乙(們)都要認同,在某乙(們)面前不斷去說某甲(們)的理論,並在某乙(們)可以大力反駁的前提下,
對某乙(們)來說可不是好受唷
回復

擅長容易,厭惡難         

叫我背人文地理我會瘋掉
回復

原帖由 啦啦啦 於 5/10/2007 05:34 PM 發表

阿sir同d miss話econ難過phy,,chem,,bio = =..
不同意見..囧..佢今日又講..
有好多數學學黎都冇用架..
又講返一開學講果d,,factorize,idenity,,pyth theorem ,,圓 ,,sin tan ,,次方,
係一d用都冇架,,日常上 ...

使你有更多方法去完成一條數~_~
econ我真的覺得比PhyChemBio容易....OTL
回復