香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1849|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

怎樣做磁碟分割?

如題,想分出20GB
原帖由 marcochl 於 3/6/2006 14:53 發表

看不明(睇死人了)
你講吧啦

CPU:
M/B:
Ram:
HDD:
Display:

CPU: 2GB
M/B:不懂
Ram:1GB
HDD:160GB
Display:128mb
回復

原帖由 sy 於 3/6/2006 14:51 發表

https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthr ... amp;highlight=%2Bsy
在這帖中火雞一隻同Stefan 的混合版

看不明(睇死人了)
你講吧啦

CPU:
M/B:
Ram:
HDD:
Display:
回復

原帖由 marcochl 於 3/6/2006 14:47 發表

你部電腦咩配備

https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthr ... amp;highlight=%2Bsy
在這帖中火雞一隻同Stefan 的混合版
回復

原帖由 sy 於 3/6/2006 14:46 發表

咁我就先試用Linux,覺得不好再升級部電腦裝Vista

你部電腦咩配備
回復

原帖由 marcochl 於 3/6/2006 14:42 發表
Vista 的1gb ram 係recommandation
即係等於winxp 的256 mb is recommanded
仲有就係佢話如果要好順咁行aero 的話
P4 3Ghz or above / Pentinum D
AMD Athlon 64 3000+ or above 係最好....
咁你唸下啦

L ...

咁我就先試用Linux,覺得不好再升級部電腦裝Vista
回復

Vista 的1gb ram 係recommandation
即係等於winxp 的256 mb is recommanded
仲有就係佢話如果要好順咁行aero 的話
P4 3Ghz or above / Pentinum D
AMD Athlon 64 3000+ or above 係最好....
咁你唸下啦

Linux 唔係唔好, 只係麻煩d
值得一提既就係linux 係有GUI 的
所以setting 上不會比windows 遜色

回復

原帖由 marcochl 於 3/6/2006 14:30 發表
Linux 係pentimun 既電腦都用得(128mb ram 都太多了)2~5gb hdd space
Vista 最少要800mhz(唔開aero 的最"低"要求)
1GB ram or above要aero 的話最少都要一列128mb 又支援direct x 9 既display
至於兼容性
Vista 基本上可以裝xp 既software(可以用"兼容性功能"來兼容xp 既野)
Linux 就不太好
但只可以用 FAT 格式既hdd同windows 系列作兼容
仲有就係Linux 既software 同windows 係不兼容
但有d software 都會開發埋linux version(eg. firefox)

太可怕吧
真的很難選...
一個需求大,一個兼容性不好
回復

Linux 係pentimun 既電腦都用得(128mb ram 都太多了)2~5gb hdd space
Vista 最少要800mhz(唔開aero 的最"低"要求)
1GB ram or above
要aero 的話最少都要一列128mb 又支援direct x 9 既display
至於兼容性
Vista 基本上可以裝xp 既software(可以用"兼容性功能"來兼容xp 既野)
Linux 就不太好
但只可以用 FAT 格式既hdd同windows 系列作兼容
仲有就係Linux 既software 同windows 係不兼容
但有d software 都會開發埋linux version(eg. firefox)
回復

原帖由 marcochl 於 3/6/2006 14:17 發表
Vista 既建議要有15gb free 俾佢安(好似winxp 既10gb)
但夠用嗎?
Linux 既安全性(你識set) 既話會比Apple Mac 更高(windows 唔好提啦)
更穩定, 又可以用光碟開機(整個system 可以縮到1 隻cd)
仍可以用來set f ...

那麼Linux和Vista對程式兼容性如何?
對配置需求又怎樣?
回復