香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2194|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

[討論] 克雷色利亞個體值

抽緊佢, 點先為止FIT?

4V, HP 23, SA 3
性格無修正 要唔要好?
hohinho9 發表於 10/12/2014 02:34 PM
刷性格關 " 同步" 事??

同步特性的冒險效果:
排在隊伍最前面時,50%機會遭遇性格相同的野生精靈

「排在隊伍最前面」包括在瀕死狀態下都可以觸發,
所以刷性格最好的方法,是將一隻瀕死同步特性精靈,發在最前頭,
然後SL刷傳說精靈
回復

刷性格關 " 同步" 事??
回復

夢獸+sd-a hp31 a29 d31 sa29 sd31 sp9 要唔要好
回復

玩防好d吧,不過見過眼鏡型
回復

Flygon2076 發表於 7/12/2014 04:45 AM
要指定性格,一係百變怪有你想要的性格,一係立方獸有你想要的性格,然後放不變石在你想要的性格的精靈上 ...

岩岩睇完....照佢第2個方法....
睇黎我如果要勁既立方獸...
睇黎要一隻至少5V既百變怪@@
回復

leocyc2006 發表於 6/12/2014 12:51 PM
唔好意思....關於生蛋有樣野想問
因為睇過置頂POST唔多覺有我想要既資料
我記得好似係咪個體係父母各隨機 ...

要指定性格,一係百變怪有你想要的性格,一係立方獸有你想要的性格,然後放不變石在你想要的性格的精靈上,另外用紅線放在另一隻,那就會遺傳性格兼父母共遺傳5項個體,詳細可以睇番這一篇文
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/forum.php?mod=viewthread&tid=120568
回復

唔好意思....關於生蛋有樣野想問
因為睇過置頂POST唔多覺有我想要既資料
我記得好似係咪個體係父母各隨機遺傳一項???
定係好似用埋不變石就3項????

另外想問如果我用一隻無性別既野(e.g.立方獸)同百變怪生蛋
咁我想要指定性格,,,,係放係百變怪優先定係2隻都得????
同埋如果2隻無性別既同一隻精靈放埋一齊又生唔生到蛋???@@
回復

我見ORAS咁多神要捉, 索性係XY生定一箱算, 廢是下下有意欲想捉神果陣時, 又要哂時間生左拉魯拉絲先
回復

Flygon2076 發表於 6/12/2014 05:05 AM
換言之,一個優良的訓練員應該擁有一箱不同性格的同步PM,例如拉魯拉絲,日後將會方便很多

我自己是一箱不同性格的百變怪,
同步精靈用來捉傳說精靈就夠了,不一定要一箱,
(雖然我在白金版是一箱百變怪加一箱拉魯拉絲
可以生蛋的用百變怪搭不變石生蛋就可以了,當然包括需要時生隻指定性格的拉魯拉絲

XY版有幸加到有百變怪的FC真是撿到
回復