香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 8296|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

[單打] 新手雨隊問題

小弟想組一隊雨小隊
爬左小小文,知道需要夢特牛蛙君同刺龍王
但真係唔知牛蛙君做盾還是特攻手比較好
盾既話性格又需要咩好....
刺龍王我就直情唔知物攻定特攻好
狙擊手技能配合特攻增強唔小攻擊力
但物攻亦好吸引呢
仲有我想問一下仲有邊幾隻推介同埋原理係點樣
多謝大家^^
回復

請問一下草鋼是.....?
回復

加入草鋼做雙盾吧,抗性又多。
回復

我很喜歡練努力值跟生個體值,沒530我不會停手的(拖,多謝你的建議呢^^
回復

252特防換到HP去
因為+HP能使雙防同時受惠

如果你有心機記錄努力值, 而速度個體又有31的話
可以分一點到速度上以針對某些盾牌(20~24速應該足夠)
回復

我不是說整體耐久跟單防耐久的關係
而是HP跟單防的關係HP為長; 單防為闊

最後我想說, 當你想同時兼顧雙 ...
Tamaki David 發表於 6/9/2012 10:05 PM

抱歉呢,小弟的理解能力比較低(特別是數學)
那我大約明白了,牛蛙君特防比較優秀,那就252特攻跟252特防比較好嗎?(本來想252hp 252特防 6特攻的,但聽性格就變為-物攻 +特防,但聽了你的建議,聰性不利加上沒有回復技能,這也是問題呢....那這個調整不知會否帶來有利?雖然說hp跟防禦是有關係,但基於維持天氣的關係,也不能不硬一點,那就嘗試一下當副坦吧!<這個理解開始混亂了)
回復

我不是說整體耐久跟單防耐久的關係
而是HP跟單防的關係
而同樣周界的正方形的面積必定比長方型大
HP為長; 單防為闊

最後我想說, 當你想同時兼顧雙防時
你得到的結果就是甚麼也擋不到
回復

RE#4
那不需要美納斯吧?
我不太懂取捨,因為下雨效果應該是增加水系招式攻擊力(主要是特性濕滑)
反而我不太明白整體耐久跟單防耐久的關係
re#5
但我覺得雙防好像比單防好(不知為何我覺得物防就會被特攻打掉,同樣的,特防同一道理)
濕滑眾還有甚麼推薦@@?
至於速攻手的話我也覺得這個道理是對的@@
回復

同埋速攻手盡量要考慮極速(如雷伊,寶石)性格應+速
做盾既性格亦應該配合+返防/特防

也可考慮換入1d 濕滑眾
係永雨下可以分多d努力值去hp加強耐久
主要要x2後快過特定既對手就可以
如272(樂天河童)做特攻手...唔怕雷,4倍抗水會比海星來得好
回復