香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 5148|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

[求助] 問chem......第2集

某練習話氨水中冇NH4OH, NH4OH好似喺氨水既活性成分哦, 何解會冇呢?

這是因為 Zinc 跟Dil. sulphuric acid會有direct reaction

Zn(s) + H2SO4(aq) -> H2(g) + ZnSO4(aq)
回復

再問一下,關於chem cells......
1.某練習的一題lemon cell, 正負極金屬冇講明, 叫X同Y, Y還原力比X強.
跟住就問你X電極會發生咩事, 答案喺有氫氣泡, 我覺得其實唔一定, 因為如果X喺 Pt Y喺Cu 既話就還原唔到H+了, 大家點目弟?
2.有個問題一直唔明, 以最普通既 鋅-銅電池為例吧, 硫酸做電解質, current 喺由Cu 向Zn. 練習成日話電路完整後Zn 旁邊會有氫氣泡, 我就奇怪如果Zn 被氧化後電子就立即給了旁邊的H+ 既話, 電子點去Cu 正極?
這個解釋正確嗎: 泡在硫酸裏的Zn 被H+ 氧化而露出''水''面的Zn 則被Cu 氧化.

可能大家會覺得我既疑問好可笑,但這是自修chem的人真的會有的疑問,求解感激不盡
回復

there is no such substance as NH4OH existing in the reality.
In fact , it should be the NH4+ and OH- ions that flows freely in the ammonia solution.
回復