香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1886|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

共事關係

我有一個朋友, 同佢玩樂就還不錯, 但係一做正經野就麻煩死.......
佢性格好差, 同佢做野好惡頂, 但係好多時候我地做野都需要佢ge能力 (我地學唔到的專業)
有好多人都不滿佢, 但礙於要同佢共事, 甚至要靠佢先成事的關係, 只會忍
大家有冇咁ge經歷?

附加情景:
我同另一位朋友相約吃飯, 那位麻煩朋友又想join, 我就唔想同佢食
問題係如果我同朋友吃飯係呃佢唔到的, 因為飯後我地三個又要一齊做野
佢而家又追問我係咪去食飯啦, 如何是好?
1.如果係朋友的話,可嘗試坦白要求佢,正如樓主組group去完成的工作多數應該是學校所派衍的,可嘗試尋求老師去幫忙,而且該技能既然是經常用到的,何不自己花時間去學呢?(自己永遠是最可靠的)

2.樓主的主觀感覺,是閣下的問題,假如被人如此思量的正是樓主自己,請問你會有何感想?
回復

原帖由 elven2001 於 27/6/2007 01:23 發表
1.如果係朋友的話,可嘗試坦白要求佢,正如樓主組group去完成的工作多數應該是學校所派衍的,可嘗試尋求老師去幫忙,而且該技能既然是經常用到的,何不自己花時間去學呢?(自己永遠是最可靠的)

2.樓主的主觀感覺,是 ...

1. 我當然同意自己是最可靠的, 但說白一點, 那門技能是音樂的專門知識, 我們學不來
2. 當然不好受, 但為甚麼我要為了令他舒服而使自己不能吃一頓安樂飯?

P.S.你的簽名很驚嚇..........
回復

原帖由 zubat 於 27/6/2007 09:59 發表

1. 我當然同意自己是最可靠的, 但說白一點, 那門技能是音樂的專門知識, 我們學不來
2. 當然不好受, 但為甚麼我要為了令他舒服而使自己不能吃一頓安樂飯?

P.S.你的簽名很驚嚇..........

1.那就用群眾的力量令佢屈服,相信你哥位朋友唔會不智成咁掛。
2.每個人都有優點同缺點,問題係你著意邊樣。

ps.我個簽名好有特色
回復

你個簽名真係爆陰毒-,-
回復

原帖由 elven2001 於 27/6/2007 20:05 發表

1.那就用群眾的力量令佢屈服,相信你哥位朋友唔會不智成咁掛。
2.每個人都有優點同缺點,問題係你著意邊樣。

ps.我個簽名好有特色

1.有好多人不會受群眾壓力影響,唔一定係佢地蠢,係佢地堅持做落去。
群眾壓力在我見過的人眼中是空氣(唔當係一回事)

2.缺點只要唔好太乞人憎,都唔會太惹人討厭
但係樓主的同事性格點差?可以講清楚一點嗎?
回復

[quote]原帖由 tamsunny 於 27/6/2007 21:54 發表

1.有好多人不會受群眾壓力影響,唔一定係佢地蠢,係佢地堅持做落去。

這也是有一個忍耐極限,試著每天上學下學每人送你一個白眼,你能笑得出來就已經夠難得了
回復

原帖由 elven2001 於 28/6/2007 02:22 發表

這也是有一個忍耐極限,試著每天上學下學每人送你一個白眼,你能笑得出來就已經夠難得了

好無奈,我個classmate真係好乞人憎,d人點樣送佢白眼,佢都係咁傻笑-.-"
我個classmate最乞人憎就係成日都傻笑(笑面虎?),
搞到個個都好想打佢
回復

原帖由 tamsunny 於 27/6/2007 21:08 發表

好無奈,我個classmate真係好乞人憎,d人點樣送佢白眼,佢都係咁傻笑-.-"
我個classmate最乞人憎就係成日都傻笑(笑面虎?),
搞到個個都好想打佢

可能人家在笑你們XD
笑甚麼?自行參透吧~人是真的很好笑的XDD
回復

原帖由 fish 於 28/6/2007 12:28 發表

可能人家在笑你們XD
笑甚麼?自行參透吧~人是真的很好笑的XDD

他經常也在傻笑,人地比人鬧又笑,南亞水災又大笑
成日好鬼串,真係好乞人憎
所以佢考試幾高分都比人喝倒采

人類真是好無聊,係又笑唔係又笑