香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2042|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

野生寵都有特性,那根夢特性有什麼分別?

野生寵都有特性,那根夢特性有什麼分別?
應該一樣,只係你可以係夢世界以外嘅地方捉佢地
回復

甘我係野外捉隻寵同埋係夢到捉隻一樣既寵,甘咪姐係一樣??
回復

夢特同普通特係不同特性,咁有咩唔同你自已諗下
回復

補番少少有關特性智識就得.

4代或之前, 怪最多有兩種特性, 舉個例子,

利歐路, 特性 : 精神力, or 不屈之心,  or 夢特性: 惡作劇之心

珍鑽白金 時 生蛋只能得到 精神力, or 不屈之心.
黑白2 系 牧場 只能抓到  精神力, or 不屈之心.

而想得到 夢特性, 就要系能遇到夢特性怪既地方抓,
如 "BW/BW2定時定點夢特性怪", "BW2中既樹洞", "PGL", "AR", "配信禮物", 或者 "以夢特性母性怪生蛋" 獲得夢特性怪.

例子中既 利歐路 就可以系AR中獲得.

你問夢特性怪 同 BW2卡中抓既怪有咩唔同.
除左 特性 唔同, 抓怪地點方式, 閃光判定, 亂 ___  數, 等都唔同.

而怪始終系怪. 本質冇唔同.
回復

pokemon 嘅配招多樣化D囉
回復

例如斗笠菇夢特性是技師,野外的就只有非夢特性的斗笠菇
技師特性加成60威力以下的技能1.5倍威力,能加強種子機關槍、音速拳這類比較弱的本系招式,而非夢特性的毒療和胞子特性則沒有這個效果
回復