香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1654|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

性格好奇一問 check個體個時

有時check個體個時
比個例
性格明明係"-速 +攻"
但係個個體器(aucy)
居然會比 "+速" 既性格 多速
咁究竟咩事??
我爬文 話
加的該項能力會乘1.1, 減的該項能力會乘0.9
but定係個個體器索左
or 其他原因
可能你隻寵有速度的努力值
令能力值高了
回復

回復

但唔係 +速 比 -速 既性格 多速d??
池佐島野香 發表於 7/7/2012 03:14 PM

沒錯
但還要有個體值和努力值
例如某寵性格+速 速個體值0 努力值0速 而另外一隻性格-速 速個體值31 努力值252速
明顯後者會更高速。
其實, 我唔係好明你問的問題... 唔知你係咪講咁呢d野....
回復

我明樓主咩意思, 因為我都試過...
aucy個體計算有問題其實我唔止試過一次... 以最近一次我check水伊個體為例, 我揀好晒性格個體Lv 入晒努力值(因為我對自己record無信心所以一路升一路check- -") 但係發現出咗錯
咁我梗係驚架啦-_- 又試下用m網個體計算器, 但係明明check到我無升錯努力, 再自己搵公式計一次都無升錯, 但係aucy嗰度就唔知做乜check出嚟嘅個體明明應該係30~31 就變咗得返0~1... 但係refresh咗又變返正常-__-"
所以有時aucy check出嚟嘅個體如果覺得異常就去第二個網試或者自己手計@@
回復

推薦用MPokemon的個體器
我不是不相信aucy
而是新的網站比較updated吧
回復

回復 6# 言少YiN

個體器倒是沒大分別的... 因為bw2在能力值上沒有變化
不過aucy的那個由全國編號494開始就沒有圖了-_-"
加上aucy偶有失靈@@ 所以m網好像較佳
(當然我也不排除m網也有失靈的一天-_- 所以有懷疑就請用其他計算器或手計 double check@@)
回復