香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 15678|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

其實tsa到底關我咩事

讀中二果陣成日聽到老師話中三有tsa好辛苦
但我e+讀緊都唔係好覺姐
雖然老師強迫我地做好多練習,但係我自己從來都唔會為tsa而溫書
老老實實,tsa係為左測試下果間學校既水平,學校諗住谷我地而得到好分數?
姐係我考差d都唔緊要啦?
TSA的難度實在很低,一般都比不上影響中四選科的中三期末試,之前有為期末試好好準備的話,實在無需擔心。
或許老師怕你們疏於練習,才加以鞭策吧。
回復

TSA....當年我做的那份只有中一,二的程度
回復

其實你應該只會為考 tsa 而做 tsa, 個 assessment 根本唔會影響你揀科同日後任何野
所以真係唔關你事架 lo
tsa 真係 for 學校訐分, 所以樓主使太理會呢樣野 ge ...
回復

我覺得你話TSA唔洗理只係不負責任-____-
始終TSA就係for 學校ranking
反正份野唔係難
何不努力d做好佢?
回復

說實話有必要為一份nearly唔關自己事既而溫書?
加上中三tsa應該係岩岩考完試之後(至少我是),真係唔多想溫。
回復

說實話有必要為一份nearly唔關自己事既而溫書?
加上中三tsa應該係岩岩考完試之後(至少我是),真係唔多想 ...
werewolf 發表於 18/6/2011 10:48 AM

中三TSA多數係岩岩考完試之後(我都係)
我唔想理佢 約左班FD日日去玩嚕
回復

我就係覺得唔nearly關於自己宜句好不負責任
自己都係係果到讀書
有需要講埋d咁mean既野- -?
回復

請容許差不多中一的小妹我發言~
本人並不會特意溫習TSA,而且我也覺得TSA比平日做的練習和考試容易很多.....(對於小六)
(不要針對不是中學的我><)
回復

根本不值得也不需要溫,太易
我當年結果考了什麼睇片答問題,那啥

中三選科,考試才是重點
回復