香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 6433|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

[升學] 買書一問

小弟今年中三,明年想讀bio,但學校用IS既書教bio,聽說內容和其他學校的課程不同還好像有點九唔搭八.於是最近就買左本恐龍封面,寫住''HKDSEE'',''Basic Principles in biology''既book1.但有朋友話呢本野教好多課外知識,不是主要課程.

請問有冇人知道呢本書?呢本書對我又有冇用?

ch2 molecules of life(關於water,minerals,carbohydrates,lipid,proteins,nucleic acid.同我學校教的類似)
ch3 cellular organization(聽說別的學校在教這課,定唔知中4)
ch4 movement of substances across membrane
ch5 cell cycle and division
ch6 metabolism and enzymes
ch7 photosynthesis
ch8 respiration
metabolism and enzymes呢課多數系f4先教
回復

我反而覺得enzyme呢課比較有趣同易理解
回復

恐龍書應該係所有讀bio既人必備
回復

好懷念CE=.= BIO備試恐龍書
解釋詳盡又有圖
易明好多
回復

Enzyme and metabolism 在我間學校中三教了
回復

比個封面同價錢我ok?
回復

這段期間發生了很多事,令我不想讀bio了,書送了給暗戀的人(讀bio的),請無視此帖
現在我是chem,phy
回復