香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 13417|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

點樣練好英文listening

話說小弟讀既只係中中(band 2 only)
中一至中三listening都幾好,至少算係全級數一數二
最近升左上中四
第一次統測就發現英文listening難到xx咁,好彩仲叫合格
但前幾日考完listening之後,我發覺除左最尾兩part有得抄data file之外,其他同交白卷無咩分別==
平時都無咩機會接觸英文,雖然老師都推薦我睇兩個英文節目,但我覺得咁樣仲唔夠
[重點]大大有無咩方法介紹,辛苦唔緊要,最緊要work[/重點]
===============================================
除左listening之外,我發覺考oral時會好緊張,講野會口疾,錯晒grammar,但平時唔會
有無咩方法可以放鬆一下自己
===============================================
個人唔希望補習,因為我想證明比人睇,唔補習唔代表唔勤力,差得考
補習都唔代表勤力,成績好
再加上屋企既經濟環境不佳,唔想用父母既錢係呢d地方
接受現賽補習吧,人地鬼知你唔補習考得好?
回復

補習只是浪費時間加深壓力和給人賺錢的工具 有時間不如睡覺好過
學校裡有沒有外籍老師? 有的話多與他/她溝通吧
會話時看著examiner 的雙眼 增強自信 有錯不要更正
自信是建立而來的 多嘗試在多人前演講
回復

嗯,的確有外籍老師,我會找她溝通看看
不過看著examiner我反而覺得更可怕
回復

看smosh的片吧,你會學到很多不會在listening和oral出現的英文啊
回復

我覺得最緊要就係考試個刻
你一定要好專心
聽個d對話內容
And平時學多d生字
因為Listening會有好多生字你唔識
回復

看smosh的片吧,你會學到很多不會在listening和oral出現的英文啊

smosh是啥東西,改善英文已經很好,不會在listening和oral也不要緊
我覺得最緊要就係考試個刻
你一定要好專心
聽個d對話內容
And平時學多d生字
因為Listening會有好多生字你唔識

已經好專心,不過d人既語速太快,而且聽唔明
回復

看外語片是一個選擇
不過我棄了無記劇看外語片這麼多年也沒什麼用www
也可以收聽外國的radio節目
不過我只收聽日本的所以米國的途徑幫不了你
但是應該將學習和興趣混在一起
這樣你即使聽不太懂對方在說什麼也會有動力拿起字典去邊聽邊學了
不過這是我收聽radio同時學日文的經驗
所以未必適合你學英文(別打,我自己走
回復

興趣和學習混在一起的確有同感
打機時遇到不認識的生字時會走去查字典(用這種方式學英文未免太扯了
回復

由於最初玩pokemon的時候是選英文版
所以到現在為止學懂了很多生字

幾年前也開始愛上聽英文歌
雖然聽得多就自然記得歌詞
不能說有效訓練到listening
不過英文改善了是真的
有時候作文也可以套用歌詞的sentence pattern和vocab

總結就是從自己有興趣的事物著手的確效果很好
倒過來說,如果對歐美劇沒甚麼興趣的就不要勉強自己看了
最重要的是找到自己有興趣的途徑學英文
回復