香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 35404|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

[升學] 如何做數做好D 考試高分?

如題
求各位村民教教我
呢d問題好難答你的~
不過,如果本書後面有練習題目並且有答案
我就一定會做~考試題目只是書中題目的強化混合版?!
做數呢家野,跟本就是和其他人鬥熟練的吧!?
還有~諗唔掂就好skip啦,唔好side哂d時間
回復

愛+覺醒+魂+直感+氣逼+不屈吧 (拖
只要你同數學做朋友,佢地就會回應你的了!(拖
共實啊...只要你搞清楚concept之後再操數應該就能夠得到唔錯既成果
未搞清concept再操數只會搞到自己越黎越亂
同埋做卷小心d,唔好錯d careless mistake就可以了
回復

想高分請善用魔宮的賄賂(大誤
回復

做數呢家野,跟本就是和其他人鬥熟練的吧!?

如果係咁既話就唔會咁多人死
回復

一理通百里明,明白了計算可變簡單
回復

平時做多啲+早啲瞓.. 我嗰日考maths就係前一晚無瞓-_-
雖然話無影響我concept但係嚴重影響咗我速度
回復

多謝各位的教導'
我會努力的
回復

除左做ex.都係做ex.
做得多就識-_____-
同埋唔好浪費時間做d易既題目
做難果d先係真正既溫書
回復

我身邊的朋友係考試前都做很多數,但出來成績都係麻麻..
其實如果平日有keep住每日做少少數,成績係吾會低分..
另外都可以在平日做功課入手。
以我來說,每次做功課時阿sir都會指定一定範圍,吾會做哂成個練習,
但係我一定會做多幾條/做哂成個練習交俾佢(到後來,已被阿sir開口叫我一定要做哂=___=")
反正阿sir改多左功課又吾會收錢,當然要用到盡!!
另外亦請不要看輕一些程度較易的數,因為它們往往就是鞏固數學基礎的重要橋樑。
不要認為會浪費時間。試想想,根基不穩又如何令成績有進步呢?

做數時,切記不要一邊做,遇到不懂就翻書看算法...
這是最笨,最沒效率的溫習方法。
應該先溫習再做數,不要一開始就拼死命做數,
遇到不懂的先做另一條,到最後再想想,因為有時鑽了牛角尖很需要很新思維沖擊一下的,
最後還是不懂才翻書,直接計算一次書中的EXAMPLE,因為EXAMPLE會有詳細答案步驟,
做EXAMPLE就能容易清楚知道自己衰係邊...

最後係考試時,請不要吝嗇步驟,儘管平日做功課如何飛步驟都好,
考試都不能以身試法,只管當改卷的是個智障的就行了,
就算寫比平時多一兩個步驟,改卷的還是會老老實實幫你看完。
但要是寫少了,剛好改卷的心情差,受苦的就是自己了。

就這樣吧..
回復