香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 85052|回復: 146
打印 上一主題 下一主題

新高中擬選修科+科目介紹

科目介紹:
(第八頁)
1. 必修科目(中國語文、英國語文、數學及通識教育)
2. 文科(中國文學、英語文學、歷史、中國歷史及地理)
3. 商科(經濟、「企業、會計與財務概論」、資訊與通訊科技、旅遊與款待及健康管理與社會關懷)
(第九頁)
4. 理科(物理、生物、化學、組合科學及綜合科學)
多選投票: ( 最多可選 8 項 ), 共有 122 人參與投票
10.65% (79)
10.38% (77)
10.78% (80)
4.31% (32)
4.99% (37)
9.16% (68)
0.94% (7)
0.00% (0)
2.83% (21)
4.45% (33)
0.40% (3)
2.56% (19)
1.48% (11)
0.54% (4)
5.80% (43)
7.14% (53)
8.36% (62)
1.08% (8)
0.67% (5)
0.94% (7)
0.81% (6)
4.85% (36)
0.54% (4)
0.27% (2)
2.16% (16)
0.40% (3)
1.48% (11)
1.21% (9)
0.67% (5)
0.13% (1)
0.00% (0)
您所在的用戶組沒有投票權限

評分

參與人數 1功績 +5收起 理由
mk311111+ 5精品文章

查看全部評分

唔想有英文
但生物,物理,化學有很大的興趣xsk
回復

中國語文
歷史
中史
視藝
經濟
這五樣都想修
不過到時再說
回復

學校之前俾左d新高中選修科 ge意願表我地 d f1同f2揀 ..

我果陣係揀左physics+chem+bio ... Maths就加埋附修單元2 ... 仲有economics都想揀...
  但我地學校好似唔俾理科讀 economics  呢d ...

中英文通識就冇得揀架啦.一定要修 .... 無話想唔想 .數學都要修架,睇d人加唔加附修單元姐 .

暫時個意願係咁 , 唔知中三會唔會改變主意走去讀 文科 ge 野

by the way,我地而家d f4師兄師姐一係就讀A.Maths(呢個E班),一係就讀CIT(D班)
不過談到兩班理科班ge實力方面就令我唔係好想直接咁講 ... =.= [最近ut ,  bio D班5個合格 , E班5個fail ] <-- 副社長同我講 -v-

回復

中史必修~.~
回復

原帖由 Bon! 於 29/11/2008 11:48 AM 發表
學校之前俾左d新高中選修科 ge意願表我地 d f1同f2揀 ..

我果陣係揀左physics+chem+bio ... Maths就加埋附修單元2 ... 仲有economics都想揀...
  但我地學校好似唔俾理科讀 economics  呢d ...

中英文通識 ...

好似話334唔再分文理商... 比人自己搭科
不過傳統科目只可以揀3科, 如果想讀埋econ可能要放棄phychembio其中一科或者轉兩科做combine sci
334都冇amaths啦xd

* 中文英文數學同通識都係必修科目o黎=]
回復

理論上是自由選科,
但學校會否分group則是問題

Royal:
資訊從哪裡來的? 很齊全的樣子呢!

PS: 334可以選多少科選修?
聽說有3科必修, 2科選修. 2科的話很像太少了, phy chem bi 都讀不齊呀
回復

回復

原帖由 Royal 於 29/11/2008 12:35 PM 發表

好似話334唔再分文理商... 比人自己搭科
不過傳統科目只可以揀3科, 如果想讀埋econ可能要放棄phychembio其中一科或者轉兩科做combine sci
334都冇amaths啦xd

* 中文英文數學同通識都係必修科目o黎=]

所以我係意願表 寫左combine sci(phy+bio) -v- 再加chem 同 econ
咁就可以兩全其美 -v- 但係唔知combine sci教學範疇會develop成點- -有 d 擔心

334冇a.maths ..但係我地學校要我地f4讀數一定要揀附加單元1或2 ..勁既可以2個讀哂 (maths sir係佢最近去完聽講座後講ge)

55 ... 所以冇得我揀-v-一定要讀呢4科

但係如果我到時真係讀咁多科負唔負擔得黎呢 ...??

回復

尚未知道有甚麽科可選~.~
不過個人偏向理科就是
回復