香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1082|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

重讀一問

我是一名中六學生,本學期和文憑試的成績考得好差,只能修業証書,才打算重讀。我之前係修酒店營運(APL)十視覺藝術科。我打算不回母校重讀,我決定去就近中學就讀。但本人唔想讀APL,而是想選擇之前末修讀過BAFS+VA,請大家給我意見
除非你之前都係有讀過你果兩科就話可以一摶
如果本身你根本就冇底,本人非常不建議你貿然跑去讀年中六去考一啲未曾接觸既科目
回復

純粹分享下, 未必適用
我本來係個理科仔, 差唔多成個蚛殼都剩係讀理科咁滯, 其他科幾乎完全冇接觸過。
後來考DSE衰左科雞腸, 冇得係香港讀大學, 於是為左我既理科路我強行去左X國到留學, 諗住可以繼續係自己強項既領域到混落去。結果依然因為雞腸問題讀唔掂, 死左返腥肛。
(有時個世界就係有D咁白痴既原則, 有D野係唔岩你果套就係唔岩你果套, 你就係比人封殺左, 要怨就怨個天)
返左腥肛之後我本來諗住求其搵D垃圾工做死一世算, 反正我已經冇前途。但我老母唔比, 係都要我讀張紙番黎先心息, 結果我自暴自棄咁亂填志願, 填埋D自己以前完全冇讀過既科, 之後就隨機咁去左Y國到讀IT。
我一入到去的確係O哂, 人地個個都有基礎, 係得我冇,但浸浸下又好似OK咁喎, 成績算係中遊水平。自問自己完全唔勤力, 冇做過任何將勤補拙既功夫。

呢段廢文唔係話我有幾勁/有幾廢, 而係純粹想講基礎呢樣野未必係你想像中咁重要, 一個人有心學一樣野既話可以好快上手, 甚至HEA到好似我咁都可能得。重點係你想讀既果樣野既難易度。
呢個故事完全冇教育意義, 仲涉及大量負面人生, 千祈唔好學。我係諗住畢業之後返腥肛掃街洗廁所。
回復

覺得重讀只適合一時失手, 平時表現都唔差既學生
如果你唔係失手都咁差, 無謂重讀.

PS: 英文唔好可以去台灣, 如果你唔歧視台灣的話.
回復