香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1665|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

[求助] 太耐冇玩,努力值,差少少就明!

SORRY 10幾年前的玩家想問一個努力值 求高手回答

例如我一開始揀小火龍做拍擋,之後野生捉隻比卡超
帶佢地乜都打,打野生,GYM,4大天王....咁d努力值咪亂七八糟??
咁即係幫我破關既最後都係會變成後備or廢棄?

如果真係要練努力值,例如隻小火龍,就等於一開始捉/生出黎過時,就開始打+適合努力值既pm,直至努力值去到510滿之前,其他唔岩既pm都唔好打?
==========
仲有一個小問題求解,關於性格,
例如捉一隻比卡超,正常既玩法係一次過捉10幾隻,再去搵一隻理想性格既比卡超????
如果用成半個鍾捉一隻神獸or超低出現率既pm,辛辛苦苦捉完之後發現性格唔岩=要從新捉過??

Thanks in advance!
一般來說,開頭3選1果d叫過關寵
通常只幫你通關
不過都應該會選好性格先用
你真正要練既,一定係生蛋得出既PM
因只有透過生蛋先可生出完美個體值同醒覺之力屬性
你可選爆機後先真正生黎練
又或打劇情打到可生蛋就生黎練都得

捉聖獸可用同步特性鎖性格
你可用一隻有同步特性既PM放頭一位去問隻聖獸
隻聖獸會有一半機會性格會同該PM一樣
你真正要刷既係聖獸個體值
回復

一開始捉多數都低個體
所以一般要生過(追求對項5V)

努力值多數就生完就練左先咁會比較好
當然如果想清空努力值既話可以打白沙包

至於性格
一般有得生蛋既可以利用唔同性格既百變怪去鎖性格
而神獸個D多數會帶一隻同步寵係最頭 增加見到想要既性格之用

白沙包:
超級訓練(踢足球)既時候有機會送俾你
可以一次過將所以努力值變0

鎖性格:
生蛋既時候父母其中一方持有不變石時
生出黎既蛋既性格就會同持有不變石既父/母一樣
如果父母雙方都持有不變石遺傳既性格則為父母各50%

同步寵:
即係同步特性既小精靈
只要放係隊伍既第一位 遇到既野生小精靈就有50%機會同 同步寵 相同性格
注意:就算同步寵進入瀕死狀況都可以發動到效果
回復

以前未有白沙包 (努力值清零) 呢個道具果個年代, 多數人都會分開過關同對戰用PM
有左白沙包之後, 若果過關PM 的個體值ok, 都可以用返.
回復

我又想請問下關於努力值問題,而家學習裝置都唔駛裝入精靈度,進入戰鬥隻隻都可以分到經驗值,甘係咪隻隻都會分到努力值?
回復

tungchitak 發表於 13/8/2016 10:34 AM
我又想請問下關於努力值問題,而家學習裝置都唔駛裝入精靈度,進入戰鬥隻隻都可以分到經驗值,甘係咪隻隻都 ...

冇錯, 所以有效練努力值係將5隻要同樣努力值既精靈放係隊一齊升
回復

明曬~~THX
回復