香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 3408|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

[玩命] 寵物小精靈 黃版Nuzlocke Run

村民們大家好, 我係Rio
之前一路都有更新其他系列既Nuzlocke
今次見3DS有得買舊版就諗住買黎玩下Nuzlocke

係度就記錄一下我既遊戲進度啦(唔擔保唔會爛尾)

如果大家唔清楚Nuzlocke既玩法等我係度介紹下

Nuzlocke係一個外國人創既玩法, 規矩包括:
一) 只能捕捉每一個地方遇到的第一隻精靈, 若重複玩家可以選擇重遇
二) 當精靈HP為0時, 該精靈就死亡, 必需放入電腦或放生, 不能再用作戰鬥
三) 玩家需要為精靈改別名, 以増進感情

補充內容 (29/2/2016 12:09 PM):
補充一下, 規矩由玩家接收精靈球才開始生效~
Starter - lv5 比卡超 ()
Route 1 - lv2 波波 ()
Route 2- lv3 小哥達 ()
Viridian forest - lv5 綠毛蟲 () 不解釋= =
Route 3 - lv4 尼美蘭 ()

挑戰宿敵前(後)隊伍:
比卡超 () LV8
波波 () LV6>7
綠毛蟲 () LV6

(小弟唔記得買藥... 得一支)

回復

黃版Nuzlocke會拍片嗎?
回復

金仔 發表於 29/2/2016 04:12 PM
黃版Nuzlocke會拍片嗎?

應該唔會啦, 因為3DS冇改機, 錄唔到片
回復

黃版我看到不少外國玩家都有玩呢,果然有皮神就是不一樣

那個,之前那個X版本還會繼續嗎...
回復

BrotherFong 發表於 29/2/2016 08:06 PM
黃版我看到不少外國玩家都有玩呢,果然有皮神就是不一樣

那個,之前那個X版本還會繼續嗎...

未知丫

黃版因為有FRD一齊玩所以會優先D~
回復

riokdenn 發表於 29/2/2016 08:27 PM
未知丫

黃版因為有FRD一齊玩所以會優先D~

玩遊戲隨心就好了,支持分享

祝早日成功挑戰四天王
回復

到達Pewter City (道館戰前/後)比卡超 () LV9>10
波波 () LV9>10
鐵甲蟲>巴他蝶 () LV8>12>13

後記:
小剛真係好陰濕
想用忍耐反死我家, 可惡!!!! 好彩小弟醒目用吐絲 XD

補充內容 (29/2/2016 10:44 PM):
Route 4 - lv10 鬼雀 ()

補充內容 (1/3/2016 08:28 AM):
Mount Moon - lv6 波音蝠

補充內容 (1/3/2016 11:11 AM):
Route 4 - lv9 猴怪 ()
回復

到達Cerulean City比卡超 () LV14
波波 () LV15
巴他蝶 () LV17
鯉魚王 () LV13
奇異種子 () LV10
回復

過Nugget Bridge前訓練:

比卡超 () LV15
波波 () LV15
巴他蝶 () LV18
鯉魚王 () LV15
奇異種子 () LV10

補充內容 (1/3/2016 09:44 PM):
Route 24 - lv12 喇叭芽 ()
死亡: 
Route 25 - 被殺
點解!!!!!

補充內容 (1/3/2016 09:48 PM):
送寵 - lv10 小火龍 ()
回復