香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 11475|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

補習

其實高中去補習都冇咩出奇
同朋友一齊報左出面D補習社補唔同科

不過朋友就同我講唔好話俾人知

佢嘅理論大約係:
如果人地都知我地有去補習
咁人地就會好努力
補習就冇咩意義

而且最怪嘅係好多同學都知我地有補而我地唔知(好LA係我錯)

如果係好熟嘅朋友我覺得同佢地講出去補習冇咩所謂
因為有時都會討論下邊個老師好
不過佢既然唔想人知
人地問起我有冇去補習都只係答我私補就算

有次因為我地冇夾口供而俾個好熟嘅FD知道左
好彩佢唔會亂諗野
以為我地特登厄佢
只係覺得係朋友唔記得左要補習
----------------------------------------------------------------------

至於補習D筆記
屋企人話因為筆記某程度上係自己俾$買
所以我都覺得唔好俾人睇

我有另一個同學會以「我想睇埋呢頁先」推左人地

--------------------------------------------------------
硬係覺得好難係維護自己利益同真誠待人上取得平衡...

其實大家怕唔怕俾人知自己有出去補習?

介唔介意俾人睇補習D筆記?

好似有D誤會?
------------------------------------

其實我覺得話俾朋友知補習冇咩問題
只係因為朋友唔想俾人知
咁我都配合下盡量唔會好公開咁講

其實人地問有關讀書嘅問題個陣
我都會將補習學到個D野自己教人地

至於NOTES

因為我今年先開始補
所以未試過帶NOTES番學溫
不過硬係有D擺脫唔到怕蝕底嘅心態

自己寫個D冇咩所謂
唔介意畫公仔居多就OK : )

溫書方面呢
我都認同溫書多幾個人溫好D
教人同問人地都學到野
所以我考試前都會搵FD一齊溫
我冇補過習
但係如果我係被補習的話
被人知就ok
但我絕對唔會將補習社d notes比人睇
就好似我唔會將我自己的notes比人睇
畢竟個d係自己的心血
如果我d FD叫我比佢睇
我會就會叫佢自己去補習!(小氣鬼
回復

利申:自己沒有補習,也沒有故意問人拿notes看,當然如果跟同學談有關補習的事時也會看看的

當你覺得把補習班筆記公開等同善待你的競爭對手時,
不妨想想,從你手上獲取筆記資料的是十多人,但你真正的對手可是有數以萬計的人呢,
而且為數不少的對手,與你手上拿看的補習筆記可是一模一樣的

或者覺得你付上補習費用而得到的,與別人得到的差不多時,
試想一下,補習帶來的不單單是筆記,
事實上我覺得補習更為重要的是了解其他學校的學生的水平(大型補習社),
以及針對自己的弱點加以鍛鍊(私補居多),
前者單從筆記根本看不出甚麼,後者弱點人人不同又豈能一份筆記萬人用?

我過往在補習社補習過一段短時間,發覺補習社筆記與校內筆記十分相似(當然可能是補習社的特殊情況),直到現在我都覺得補習的意義在於一星期找個時間找人督促自己溫習而已。
回復

連補習都唔講得比人知= =.......
呢個行為我覺得誇張同埋諗多左= =
如果聽到人地去補習就發奮
呢個世界仲有懶蟲?
回復

我為人向來極度不認真及不在意細節
所以即使你拿了我的筆記出街影印四處派我也沒所謂
雖然我補習的次數少得用半隻手數完
回復

任何過程對考核來說都是多餘的,產不出果實的過程亦是了無意義的。
回復

首先好像錯區

然後我記得樓主都是2013DSE考生,最好別花太多時間想這種事
回復

樓主敵我意識太重了...

講自己有補習又如何呢? 戰場是在考場上, 準備的日子只是練習賽. 同朋友一齊練習, 你既進步可能會比自己單打獨鬥更大.

學以前AL老師第一日講, 你的對手是在這個班房以外, 這個班房內的是自己人, 我們共同進退.

又加上, 今日學生不單只有公共圖書館, 仲有Google Wikipedia. 比返notes人睇到底有咩影響?
回復

考完就會發現補不補都差不多
回復

人地補習又有無講你聽?
首先,從你朋友既諗法中,可以知道你朋友成績一定不差,未知是否優,
   既然成績知識有一定基礎,俾人知你補習而發奮既人都未必能超越你地,

建議擴大競爭目標,面對公開試你有上萬對手,何必刻意隱瞞  ?  
   精神上,上常常擔心被人知道勤力,會浪費大量精神時間。,那倒不如演得更大方,
互相進步,,當然都無必要四圍同人講自己有補,,,
個人意見
回復