香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 今集野生區好雞肋………… [打印本頁]

作者: zzon1    時間: 19/7/2012 11:34 PM
標題: 今集野生區好雞肋…………
除左多隻色違之外,真係無咩特別,PM種類又少,又唔用得飛行,我平時都好少去
作者: CalsonK    時間: 19/7/2012 11:38 PM
同意...品種少得離譜
作者: 風雷合一    時間: 19/7/2012 11:39 PM
入去要幾錢?
作者: 用戶1號    時間: 20/7/2012 12:03 AM
這個野生保護區的重點不是野生pm的種類好不
作者: pkpk65936    時間: 20/7/2012 12:08 AM
回復 4# 用戶1號
同意  明顯野生區的價值在於那隻定點色違牙龍
作者: hentai_987    時間: 20/7/2012 01:09 AM
入面D寵冇咩特別 最有價值都係入面隻..龍龍
作者: zzon1    時間: 20/7/2012 01:10 AM
所以咪雞肋囉,如果只係為左隻色違牙龍咁不如乾脆叫色違牙龍區好過
野生區  包含左好多老玩家的回憶 名唔係隨便亂改的
作者: hentai_987    時間: 20/7/2012 01:13 AM
咁又有你既道理 明明叫野生區 但係品種又少 都唔吸引既
作者: zzon1    時間: 20/7/2012 01:30 AM
無錯,以前係野生區見到袋獸 吉利蛋 大隻牛  成個人即刻精神為之一振
但宜家個野生區… 明明捉獸方便左  但d 陣容真係好……雞
作者: joemalmsteen    時間: 20/7/2012 05:11 AM
果到除左色遺雙斧龍,我淨係捉左變隱龍
作者: 楓花雪瑜    時間: 20/7/2012 07:48 AM
為左隻戰斧龍要整保育區
真係幾大材小用
作者: CalsonK    時間: 20/7/2012 10:23 AM
回復 9# zzon1

果個叫狩獵區... -_-?
作者: 用戶1號    時間: 20/7/2012 10:49 AM
我來吐槽一下
前作那些是野生狩獵區
而今作的是自然保育區
其實二者是不同的東西
作者: zzon1    時間: 20/7/2012 11:48 AM
好,係有分別,但 都係個句, 咁勞師動眾整個野生區(仲要搭飛機去個下過癮)居然得果幾隻品種  有幾隻pm係其他路都捉到   一D特色都無    咁唔係雞肋係咩?改到個名咁巴閉點知不外如是… 不如改名做XX森林或XX山我會服d
作者: 楓花雪瑜    時間: 20/7/2012 01:49 PM
好,係有分別,但 都係個句, 咁勞師動眾整個野生區(仲要搭飛機去個下過癮)居然得果幾隻品種  有幾隻pm係 ...
zzon1 發表於 20/7/2012 11:48 AM

係囉 將佢掉係以前捉鋼格鹿個山洞仲好
作者: 楓花雪瑜    時間: 20/7/2012 02:06 PM
回復  楓花雪瑜

話哂都唔係神獸  係山洞會有點那個吧
紫蒼銀狐 發表於 20/7/2012 01:58 PM

神獸一定係山洞?
唔係神獸唔可以係山洞...?
作者: pkpk65936    時間: 20/7/2012 02:33 PM

回復 18# 紫蒼銀狐
嗯 那水上遇到藍蟾蜍、沼王等應該是不合理的
作者: pkpk65936    時間: 20/7/2012 02:43 PM
回復  pkpk65936

又捉我字失,,,,  好玩吧?
紫蒼銀狐 發表於 20/7/2012 02:35 PM

就當我是無聊捉字蝨吧
反正事實是你打錯字

不過你的論點我都是認同的
畢竟當初山洞是為鋼格而設
沒道理為省工夫而將其他精靈丟進去
作者: HuSkEyXPaNdA    時間: 20/7/2012 02:45 PM
討論係邊到捉都冇用吧
既然佢係定點捉既閃光
專登去有咩問題
你又唔係去好多次
而且去果到好哂時間嗎?
用既時間比你儲鑑時間仲短吧?

而且只係名而已.
咁汁著做咩呢?
作者: 楓花雪瑜    時間: 20/7/2012 03:28 PM
唔係神獸一定係山洞

咁果個洞之前係鋼格鹿企開嫁嘛

我會覺得如果係果度遇   會好似係水上遇到地面 ...
紫蒼銀狐 發表於 20/7/2012 02:20 PM

我覺得與「水上遇地面系」無關
如果你話,因為「洞之前係隻鋼格鹿企開」
咁就唔關「都唔係神獸,係山洞有兒那個」吧
而且,個山洞唔係得鋼格鹿一隻精靈嘛,
仲有成堆幼牙龍同可可多拉等等...

水道館下邊有個山洞,
劇情入邊都有隻岩蟹企係到,而且該生息地資料都無佢
講到呢到...明明我意思?
討論係邊到捉都冇用吧
既然佢係定點捉既閃光
專登去有咩問題
你又唔係去好多次
而且去果到好哂時間嗎?
...
愛.啟暴*噴火 發表於 20/7/2012 02:45 PM

在我之意,
正正就係「唔係去好多次」
甚至只係去一次,所以先覺得佢整塊地出黎好浪費...
初初以為可能仲有用,只係未有人發挖到...

ps:不過你講中了
「邊到捉都冇用吧,既然佢係定點」<-
作者: HuSkEyXPaNdA    時間: 20/7/2012 04:09 PM
回復 24# 楓花雪瑜

只不過係game,有咩浪唔浪費?
又唔係要用我地納稅人既錢..又唔洗你郁手去整塊地..
反正儲圖鑑目的只是為閃光牙龍而不是為去果到捉其他pm就是了
果到有咩pm都只係配角而已

就正如你地嘈緊..套戲個主角好令仔/女,但d配角太少
而你地係為左個主角先睇套戲,咁做咩要理配角

所以,不用再嘈了
作者: 楓花雪瑜    時間: 20/7/2012 04:19 PM
明眼人都知係講緊定點pm啦...   何必講其他野生pm?

可能我比喻錯

咁好似冰柱係鋼之間   鋼柱係 ...
紫蒼銀狐 發表於 20/7/2012 03:49 PM

其實呢,你講咁大篇野,原來一直唔明我講乜...

一者「明眼人講緊定點pm啦...   何必講其他野生pm?」
呢句我唔係好肯定明你up乜,可唔可以講詳細d?

二者,我有話斧龍係企隻鹿既位?而隻鹿就企斧龍個位?
我講既係「掉係以前捉鋼格鹿個山洞」個山洞得一層?
而且,點為之特色?即係bw1天王山洞既特色係隻岩格?進化冰伊貝個山洞既特色就係柱王?
今集呢三隻鹿羊牛出哂黎,咁想問,今次佢地企既地方,又係該地方既新特色?
如是者今集個地方定係舊先係佢地既特色?

三者,「加上係儲完圖鑑先有機票   咁你無理由話儲完圖鑑   博士話比主角知邊度邊度有得捉閃光牙龍ma?」
想問與「水上遇地面系」、「洞之前係隻鋼格鹿企開」、「唔係神獸  係山洞會有點那個」有咩關係?
而且,企定定既pm今集多的是啦,隱洞又有,指定星期指定地方都有

四者「敢問所以玩家係識睇哂全部日文?  識哂就唔洗問n船既密碼啦   咁博士講左  你未又係睇攻略」
呢句又同三者一樣,同我本身同你討論緊既問題有咩關係?
而且,雖然我都唔識日文,但我唔睇攻略的!

五者「新地區好比舊地區捉ma? 」
抱歉,唔明你呢句乜意思...好比...?(呢句真係唔明,絕無含串之意)

六者「一係有新意你不能接受   一係無新意你不能接受」
根本與新唔新意無關
引用zzon1 之意「勞師動眾整個野生區,有幾隻pm係其他路都捉到」
敢問zzon1呢句係有新意佢不能接受
定係無新意佢不能接受
不過,在我之意,有無新意我都冇所謂,只係覺得整個新地方出黎,只係去幾次,甚至一次,剩係為隻色違斧龍好浪費果個地方...當然,你可以叫我無聊時返去行轉...

七者「而重點   你話少pm    我未去過我未知   而pm數量可能少過前作    但如果多都唔會多好多啦」
呢句我可以肯定答你,唔係「可能」
係一定少過前作

八者「舊作只限赤外線/連機 交換   但經過時代既進步  e家有wifi 有得同其他唔識既玩家交換,就算少  都可以用wifi同人連機」
照你咁講,咁佢bw2做乜要加返咁多舊作pm?
學你咁講,可以同人連機就ok啦~

九者「我明你無wifi   但你都可以去m記拎免費wifi,而無wifi既你   都可以儲齊全國圖鑑 」
想問呢句用意係乜?又同自然保育區,甚至色違斧龍有咩關係?

最後我想答返我自己講既野,
我意思係,個保育區雖然無戰斧龍,但有佢既退化捉,
何解唔擺佢係鋼格個山洞<-呢到指既係其中一個地方,而唔係原原整整企返bw1隻鋼岩企既地方
因為果度都有佢既退化<-呢個係我意見既原因
不過都正如啟暴噴火之言「邊到捉都冇用吧,既然佢係定點捉既閃光」

回復  楓花雪瑜

只不過係game,有咩浪唔浪費?
又唔係要用我地納稅人既錢..又唔洗你郁手去整塊地..
反 ...
愛.啟暴*噴火 發表於 20/7/2012 04:09 PM

咁又唔係嘈,我都係講下我對自然保育區既感覺
同埋如果冇自然保育區,覺得隻戰斧龍可以擺邊到...

唔知有幾多人曾經有我呢個念頭...
二周目後...大家會多數去邊個地方?甚至唔去邊個地方?
如是者,點解唔去?
有玩心金銀魂既村友,記唔記得城都第四館個地方?
其實我幾鍾意果度,但二周目後就冇原因去,係有時想同館主影相,甚至想去果度望下先去

不過,正如你所講,其情況就好似有雞先,定有蛋先...
anyway,我已經將我對自然保育區同隻色達戰斧龍感覺講哂...
作者: 用戶1號    時間: 20/7/2012 05:19 PM
在我的角度而言..
樓主身在地球,但想要求火星東西,
再討論下去也沒意義嘛
作者: 楓花雪瑜    時間: 20/7/2012 05:23 PM
在我的角度而言..
樓主身在地球,但想要求火星東西,
再討論下去也沒意義嘛
用戶1號 發表於 20/7/2012 05:19 PM

嘛...其實情況係咁
由初初我話「將佢掉係以前捉鋼格鹿個山洞仲好」
佢話「話哂都唔係神獸  係山洞會有點那個吧」
即係,因為斧龍唔係神獸,所以係山洞,甚至隻羊個洞有點兒那個?

之後我話「神獸一定係山洞?唔係神獸唔可以係山洞...?」
佢話「唔係神獸一定係山洞 咁果個洞之前係鋼格鹿企開嫁嘛 我會覺得如果係果度遇   會好似係水上遇到地面系既野生精靈一樣囉.......因為個山洞係鋼格鹿既特色」
即係原來唔關佢係唔係神獸事?甚至唔關佢係唔係山洞事
反而變左因為果個山洞有代表性主人?
(話說,銀魂我印像遊水果陣遇到炎帝)

之後我用某洞非神獸,但又企係山洞做例子...
佢就再一次用神獸比喻...仲話「何必講其他野生pm?」
甚至講埋d與本身題目無關既野...

即係咁,我只係想同大家討論,自然保肓區既價值,
同埋,如果唔要保育區既話,隻斧龍擺邊更好姐= =
但竟然變左傾神獸...傾地方特色...
甚至變左傾博士齊圖鑑既事,識唔識日文,甚至有冇wifi.................................
作者: 用戶1號    時間: 20/7/2012 05:32 PM
自然保肓區的價值大概就是跟憤怒湖一樣的存在嘛..?
某鯉魚龍因怪電波而出現在憤怒湖中
某雙斧龍因顏色特別而被放於(?)自然保育區中受保護
作者: 楓花雪瑜    時間: 20/7/2012 05:36 PM
自然保肓區的價值大概就是跟憤怒湖一樣的存在嘛..?
某鯉魚龍因怪電波而出現在憤怒湖中
某雙斧龍因顏色特別 ...
用戶1號 發表於 20/7/2012 05:32 PM

其實拎完機票同去搭飛機果陣...
有冇真係講過其自然保育區有咩特別...
甚至如你所言,有冇講過果度有特別pm...

如果真係如你第三句咁,
個自然保育區價值,係我心的確大左d
作者: twc1996    時間: 22/7/2012 07:16 PM
個人覺得今集這個地圖沒有用
因為閃光妖怪個人不自在

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2