香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 終於儲齊全國圖鑑 [打印本頁]

作者: 楓花雪瑜    時間: 12/7/2012 02:49 PM
標題: 終於儲齊全國圖鑑

唔知有幾多人真係會儲圖鑑,特別以前冇獎勵下...
我仲記得銀魂同bw1,出左1年後先齊圖鑑,期間當然斷斷續繼...
bw2儲完圖鑑既獎勵真係好吸引我...用左一個星期終於齊哂...當然,有人兩三日,甚至一日就KO!
由於好友前日先起行去日本,所以今年果兩隻配佈未入手,我亦只儲到646隻pm
唔知有幾多人知儲完圖鑑有獎狀拎?起碼我都係上星期先知,甚至原來BW1已經有...
所以...

當你見過哂合眾圖鑑既PM後,可以搵博士拎機票去自然保育區

登錄/註冊後可看大圖

其實都幾失望,好少PM捉,唔知會唔會有方法加種類?
不過,我諗9成既人去係為左另一樣野...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

閃光雙斧戰龍...

當你儲齊哂合眾地區既PM後,可以搵博士拎圓之守護...(電影配佈不計)

登錄/註冊後可看大圖

用途:生蛋快D拎到蛋,
唔知係唔係真係咁好用?因為好幾次,我岩岩擺完兩隻PM後,行幾步即有蛋蛋拎
PS:果幾次,兩隻PM既ID同品種都唔同

當你儲齊哂全國既PM後,可以搵博士拎埋光之守護(電影配佈不計)

登錄/註冊後可看大圖

用途:更易遇到/生蛋有色違PM
「傳聞」遇到野生PM既色違機率提高為1/2370.6
國際孵化色違機率提高為1/1024

最後
當你齊左合眾/全國圖鑑後到ヒウンシティ(悲運市)*即係第三/蟲館果個城
去PC右邊果條巷,右邊座大廈 去22/F同右上角個四眼博士講野可得獎狀

登錄/註冊後可看大圖

合眾圖鑑完成獎狀

登錄/註冊後可看大圖

全國圖鑑完成獎狀

登錄/註冊後可看大圖

BW1同BW2既所有獎狀(左1,右2)...好有成功感!

登錄/註冊後可看大圖

獎狀會一直擺係屋企
當然,儲完全國圖鑑後,訓練員卡都會轉色啦~

以上資料可能好多人都知,甚至有D已有村友講過...純分享
終於可以專心玩錦標賽,升埋剩低果兩次訓練員卡 甚至玩我隻HD 射擊Biohazard
PS:色違冰龍,燭光靈,百變怪,巨金怪~~~等我丫
作者: S!U強=]    時間: 12/7/2012 02:53 PM

我差這3隻....可以幫幫手嗎
作者: 楓花雪瑜    時間: 12/7/2012 02:55 PM

我差這3隻....可以幫幫手嗎
S!U強=] 發表於 12/7/2012 02:53 PM

我冇WIFI,你搵村友幫手...
如果你都冇WIFI,可以約係MK幫你
作者: Flygon2076    時間: 12/7/2012 06:47 PM
首先恭喜哂!
其實想問楓兄你的寵從哪兒傳來? 可以這樣齊的說啊!
作者: yusei000    時間: 12/7/2012 06:53 PM
樓主好利害呀~~!!
作者: 楓花雪瑜    時間: 12/7/2012 08:53 PM
首先恭喜哂!
其實想問楓兄你的寵從哪兒傳來? 可以這樣齊的說啊!
2076 發表於 12/7/2012 06:47 PM

大部份用銀魂傳
因為唔洗交換咁麻煩
作者: ★希羅娜★    時間: 12/7/2012 10:05 PM
新伊成只有276 全國只有4xx左右 慢慢儲la
作者: 楓花雪瑜    時間: 12/7/2012 10:35 PM
無前作基本上無乜可能完成全國
紫蒼銀狐 發表於 12/7/2012 10:32 PM

對...特別我冇WIFI,SO好多野由GBA時期儲起...
有D仲要買哂兩餅(多個籍口買已!?)
真係得配佈係 日本既朋友幫我拎...其實話就話拎,要比$$$佢
作者: 楓花雪瑜    時間: 12/7/2012 11:42 PM
回復  楓花雪瑜

可惜香港不出配佈

加上我無買前作   無可能完成圖鑑
紫蒼銀狐 發表於 12/7/2012 11:36 PM

你有wifi的話 應該唔難
作者: 楓花雪瑜    時間: 12/7/2012 11:48 PM
回復  楓花雪瑜

要靠有心人
紫蒼銀狐 發表於 12/7/2012 11:46 PM

問題多定少,甚至洗唔洗報酬姐= =
但我相信實有村友肯無條件幫你既...

雖然wifi 某d人既條件都幾誇張
作者: 楓花雪瑜    時間: 13/7/2012 12:04 AM
可能遲d約你去m記
紫蒼銀狐 發表於 12/7/2012 11:51 PM

我大概每個星期都會係mk/魚街

8月應該有網聚
作者: hazy.    時間: 13/7/2012 12:10 AM
wow 真係有恆心 congraz
作者: bb031099    時間: 13/7/2012 05:18 AM
係遇哂全部家捉哂佢地呀??
作者: newplayer    時間: 13/7/2012 09:07 AM
恭喜你先~~

我應該有排都未齊
作者: setsuna3298    時間: 13/7/2012 11:49 AM
好吸引的奖励。看来我要传一下了
作者: twc1996    時間: 13/7/2012 01:51 PM
原來圖鑑完成左可以有獎既
我細個時聽過有人話綠寶石儲齊圖鑑的話可以坐火箭捉埋基拉琪TIM
作者: 楓花雪瑜    時間: 13/7/2012 05:24 PM
係遇哂全部家捉哂佢地呀??
bb031099 發表於 13/7/2012 05:18 AM

得機票係遇過合眾pm就ok
其他兩個守護要捉齊...但電影配佈唔計
原來圖鑑完成左可以有獎既
我細個時聽過有人話綠寶石儲齊圖鑑的話可以坐火箭捉埋基拉琪TIM
twc1996 發表於 13/7/2012 01:51 PM

我細個玩四色版果陣勁多流傳
最出名應該係坐火箭捉夢夢

另外多謝大家支持>w<
作者: Jimmy.D    時間: 13/7/2012 10:45 PM
得機票係遇過合眾pm就ok
其他兩個守護要捉齊...但電影配佈唔計

我細個玩四色版果陣勁多流傳
最出 ...
楓花雪瑜 發表於 13/7/2012 05:24 PM

突然諗起4色版有個BUG可以係火道館隔離游水遇100lv的卡比獸同其他2-3隻寵, 仲有一隻000號的不知名寵@@
作者: ★希羅娜★    時間: 13/7/2012 10:51 PM
突然諗起4色版有個BUG可以係火道館隔離游水遇100lv的卡比獸同其他2-3隻寵, 仲有一隻000號的不知名寵@@
Jimmy.D 發表於 13/7/2012 10:45 PM

你
作者: Jimmy.D    時間: 13/7/2012 10:53 PM

★希羅娜★ 發表於 13/7/2012 10:51 PM

我咩@@?
作者: ★希羅娜★    時間: 13/7/2012 10:54 PM
樓上按錯唔洗理 e家先去到286隻 我個老友送左隻烈咬陸鯊(70lv) 甘樣我既隊伍再度強化
作者: Jimmy.D    時間: 13/7/2012 10:57 PM
樓上按錯唔洗理 e家先去到286隻 我個老友送左隻烈咬陸鯊(70lv) 甘樣我既隊伍再度強化
★希羅娜★ 發表於 13/7/2012 10:54 PM

我仲係邊捉邊遇寵.....見過285捉左216隻........(未捉神獸
作者: ★希羅娜★    時間: 13/7/2012 11:20 PM
我仲係邊捉邊遇寵.....見過285捉左216隻........(未捉神獸
Jimmy.D 發表於 13/7/2012 10:57 PM

其實我去到286隻 有11隻係我老友幫我用交換來做
作者: Jimmy.D    時間: 13/7/2012 11:24 PM
其實我去到286隻 有11隻係我老友幫我用交換來做
★希羅娜★ 發表於 13/7/2012 11:20 PM

我用R4玩的=____=
NDS開始無同人對戰過+交換過
我身邊的朋友唔玩的, 再唔係多數用模擬器玩.........
作者: abbozto    時間: 13/7/2012 11:36 PM
未免太強 -_- roarrrrrrr
當時我玩得最多的白金都只有 400/493 ...

現剛到拉帝附近的城才 295 ...

不計配佈, 即是不計夢夢, shaymin 等 ?
作者: ★希羅娜★    時間: 13/7/2012 11:38 PM
我用R4玩的=____=
NDS開始無同人對戰過+交換過
我身邊的朋友唔玩的, 再唔係多數用模擬器玩........ ...
Jimmy.D 發表於 13/7/2012 11:24 PM

甘你慢慢加油 我仲有1個方法 如果你有2個NDS 你可以另1個down全寵save 再交換過去
我無2部nds 只可以同d老友交換/慢慢儲
作者: Jimmy.D    時間: 13/7/2012 11:40 PM
甘你慢慢加油 我仲有1個方法 如果你有2個NDS 你可以另1個down全寵save 再交換過去
我無2部nds 只 ...
★希羅娜★ 發表於 13/7/2012 11:38 PM

我得一部@@
作者: ★希羅娜★    時間: 13/7/2012 11:50 PM
我得一部@@
Jimmy.D 發表於 13/7/2012 11:40 PM

甘你問下村落各位大大幫下你la
作者: Jimmy.D    時間: 13/7/2012 11:52 PM
甘你問下村落各位大大幫下你la
★希羅娜★ 發表於 13/7/2012 11:50 PM

反正係R4無咩大不了, 有正版先認真吧@@
作者: qtommyq    時間: 14/7/2012 12:51 AM
我一諗到噴火龍 個D主寵   同神獸就煩死我...(惡夢神個D)
自問冇FD玩PKM   又用唔到WIFI
睇黎都係冇可能
作者: 楓花雪瑜    時間: 14/7/2012 12:52 AM
我一諗到噴火龍 個D主寵   同神獸就煩死我...(惡夢神個D)
自問冇FD玩PKM   又用唔到WIFI
睇黎都係冇可能
qtommyq 發表於 14/7/2012 12:51 AM

其實 有村友試過約我出黎幫手傳
作者: qtommyq    時間: 14/7/2012 12:55 AM
其實 有村友試過約我出黎幫手傳
楓花雪瑜 發表於 14/7/2012 12:52 AM

係咪真係得先-.-
個D咩主寵  我完全冇
作者: 楓花雪瑜    時間: 14/7/2012 01:05 AM
係咪真係得先-.-
個D咩主寵  我完全冇
qtommyq 發表於 14/7/2012 12:55 AM

你個「-.-」令我止步....
作者: 酷黑    時間: 16/7/2012 07:08 PM
我連合眾都有幾隻從來未遇過
唔知係邊到捉
而且aucy又冇BW2既合眾圖鑑
想問一問以下呢d係咩精靈
合眾圖鑑no.210,232,237,254,265,266
作者: pkpk65936    時間: 16/7/2012 07:14 PM
回復 39# 酷黑
這個幫到你
http://serebii.net/black2white2/unovadex.shtml
作者: p2345    時間: 16/7/2012 07:58 PM
樓主指bw1 完成圖鑑也有 圓之守護及星之守護?
作者: 用戶1號    時間: 16/7/2012 08:04 PM
p2345 發表於 16/7/2012 07:58 PM

只是bw2才有的獎勵
作者: 楓花雪瑜    時間: 25/7/2012 10:20 PM
p2345 發表於 16/7/2012 07:58 PM

唔係= =我指bw1都有既係獎狀

PS:本人最近入左WIFI了
如果大家差幾隻就可以去自然保肓區的話
可以搵我...但要預先講

另外如果想要其他PM都可以問,只限小量...

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2