香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 1級奸爸爹(變態篇)ANSWERS [打印本頁]

作者: dolphin_ice    時間: 28/2/2005 12:20 AM
標題: 1級奸爸爹(變態篇)ANSWERS
類型: 運用Bio知識
作用: 腦筋急轉灣
難度: 其實係常識!
全中者: 可愛的免兒

改錯﹐改漏﹐0係度嘈。
出錯﹐打錯﹐答錯﹐0係度嘈。
有問題﹐唔明﹐請即刻0係度問!

1. 假設怪味花(Gloom/ Kusaihana)係植物﹐點解怪味花唔可以進行光合作用?
a)夜行植物﹐冇陽光。  b)冇葉綠素   c)冇葉
原因:
a. 再講多次, 仙人掌係夜間進行光合作用。
b. 仙人掌同好多植物﹐都係用莖(Stem)來進行光合作用。
c. 葉綠素﹐係光合作用ge關鍵。

2. 假設Jumpluff(毬子棉/Watakko)係植物。Jumpluff會用以下邊種方法傳播種子?
a)風力  b)水力  c)昆蟲
原因: 資料﹐冇得解。

3. 假設肥鯨(Wailord/ Hoeruo)係鯨魚。肥鯨會屬於邊個亞目?
a) 齒鯨亞目   b)鬚鯨亞目  c)古鯨亞目
原因: 亦係資料﹐冇得解

4. 假設紅唇娃(Jynx/ Ruujura)係人。紅唇娃冇咩可能得到以下邊種疾病?
a)巨乳症(Gigantomastia)   b)厭食症 (anorexia)  c)痴肥 (Obesity)
原因: 笑死人啦...
a. 巨乳症<--定義係﹐每個breast都超過300g重量。成因仍未確實﹐目前好多醫學家都應為成因係雌激素過強而導致脂肪積眾。
咁紅唇娃唔係巨乳症係咩? o_O|||
b. 厭食症 <--有厭食症﹐就唔會肥成咁啦!
c. 痴肥<--你可以反駁﹐"紅唇娃ge IBM 計出來﹐少過25﹐即係超輕wor!" 但係你點樣proof到話﹐佢以後唔會超重?

5. 假設比華拉(Hitmonchan/ Ebiwaraa)係人。比華拉一定唔會得到以下邊種疾病?
a)子宮脛癌 (Virgina Cancer)   b)乳癌 (Breast Cancer)  c)女乳症(Gynecomastia)
原因: 好難答ge1條﹐不過好多人都0岩! 叻仔叻女!! :D
a) 都冇子宮﹐何來子宮脛癌!?
b) 唔好以為男性唔會有乳癌! 係有機會ge, 只不過冇女性ge比率咁高
c) 全名男性女乳症。係因腎衰弱﹐導致胸部異常隆起。所以係有個只有男性先會患ge病。

6. 吉利蛋(Chansey/ Rakkii), 紅唇娃﹐比華拉﹐都係單性寵物小精靈。點解唔話呢3種精靈係無性別?
a) 因為吉利蛋同紅唇娃似女仔   
b) 因為佢地有果個性別ge生殖器官, 而冇異性ge器官
c) 因為0係生物學﹐同異性交配後﹐生得ge叫雌性﹐生唔到ge叫雄性。
原因: 好難答ge1條@@|||
a) 咁TB又點計呢?
c) 雌雄同體點計呢? 細胞分裂ge又點計呢? 生蛋果D又點計呢? 體外受精ge又點計呢? 仲有好多=.=

[ Last edited by 紅唇娃 on 2005-2-28 at 12:22 AM ]
作者: suny    時間: 28/2/2005 10:25 PM
請問...齒鯨亞目,鬚鯨亞目,古鯨亞目...e三樣野係咩o黎ga?
作者: dolphin_ice    時間: 1/3/2005 12:01 AM
Originally posted by suny at 2005-2-28 10:25 PM:
請問...齒鯨亞目,鬚鯨亞目,古鯨亞目...e三樣野係咩o黎ga?

鯨目入面ge分類。

生物學分類即係: 界﹐門﹐剛﹐目﹐料﹐屬﹐種。

亞目﹐係比"目"細微少少ge分類。

齒鯨--用牙來捕食ge鯨魚﹐包括抹香鯨﹐同海豚料動物。
鬚鯨--以鬚來捕食ge鯨魚﹐包括藍鯨﹐座頭鯨﹐等等
古鯨--指人類出現前ge鯨魚﹐半句話講﹐全均絕種。

仲有冇唔明?
作者: 幻藍    時間: 1/3/2005 01:03 AM
Originally posted by 紅唇娃 at 2005-3-1 12:01 AM:

鬚鯨--以鬚來捕食ge鯨魚﹐包括藍鯨﹐座頭鯨﹐等等

......以鬚來捕食.......講到好似好恐佈o甘.....
作者: 細薯    時間: 1/3/2005 01:10 PM
Originally posted by 可愛的兔兒 at 2005-3-1 01:03 AM:

......以鬚來捕食.......講到好似好恐佈o甘.....

可能以鬚來捕捉je~~
食就用口lor~~XD
作者: dolphin_ice    時間: 1/3/2005 04:31 PM
Originally posted by 可愛的兔兒 at 2005-3-1 01:03 AM:

XDDD...

比你會點講ga?
作者: 幻藍    時間: 2/3/2005 12:49 AM
Originally posted by 紅唇娃 at 2005-3-1 04:31 PM:

XDDD...

比你會點講ga?

用鬚來防止在排出海水時把已吸入口的海水中的小魚小蝦連海水一同排走.............................................................................
作者: dolphin_ice    時間: 2/3/2005 03:48 AM
果然係有研究過! :D
作者: Harpuia    時間: 3/3/2005 08:10 PM
怪味花係仙人掌
作者: dolphin_ice    時間: 4/3/2005 01:52 AM
唔係仙人掌﹐但係仙人掌証實光係好以唔要ge因素

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2