香港寵物小精靈村落 論壇

標題: No.597 草鋼テッシード取捨... [打印本頁]

作者: 人類獵人    時間: 28/1/2012 05:53 PM
標題: No.597 草鋼テッシード取捨...

No.597 草鋼テッシード

登錄/註冊後可看大圖

生左N隻,有兩隻自己覺得唔錯既,
但係唔知應該...e隻野,如果玩雙打欺空普攻型,hp重視d定防禦重視d...
a)
HP :         31        +攻擊-速度
攻擊 :         31
防禦 :         24~25
特攻 :         18~19
特防 :         30~31
速度 :         2~3

b)
HP :         20~21        +攻擊-速度
攻擊 :         31
防禦 :         31
特攻 :         28~29
特防 :         30~31
速度 :         2~3

搵npc check過係2v,特防都係30,速度生極都生唔到0...放棄左...

邊隻好d呀 唔該
作者: Jerryho    時間: 28/1/2012 08:58 PM
第二隻較好吧,論數值

草鋼做攻手是有點...

攻防手的話還是第二隻
作者: ho915    時間: 29/1/2012 03:28 AM
論數值,第一隻較好,要注意第二隻HP在25以下
速度2~3,而且性格-速已經可以接受了,螺旋球打出的威力與0速也差很少
草鋼用來作主攻手有點不太合適,畢竟物攻種族值未算很高
攻防盾還是可以的,既然是欺空的話,努力值可先分配較多到物攻
然後再分配剩餘的到HP,因為草鋼HP種族值比兩防的稍低,雙防與HP比下的話是HP較重要
如果非極限物攻可再將剩餘努力值分一點到特防
作者: Jerryho    時間: 29/1/2012 02:38 PM
論數值,第一隻較好,要注意第二隻HP在25以下
速度2~3,而且性格-速已經可以接受了,螺旋球打出的威力與0速 ...
ho 發表於 29/1/2012 03:28 AM

對啊,我看錯以為是30-31..汗...
作者: 人類獵人    時間: 29/1/2012 07:46 PM
唔該晒~
其實種族值,努力值,性格定個體值影響大D GA?
作者: a1475963a9    時間: 29/1/2012 08:07 PM
唔該晒~
其實種族值,努力值,性格定個體值影響大D GA?
人類獵人 發表於 29/1/2012 07:46 PM

努力值到100lv時4點=1
性格 +攻-速 =攻*1.1 速*0.9
種族值越高,能力便會越高
31個體到100lv時該項能力會直接地加上31點能力
作者: 人類獵人    時間: 29/1/2012 08:26 PM

咁係唔係努力值影響大D?
想問下,HP比雙防重要的話,如果好似No.534 格鬥 ロープシン

登錄/註冊後可看大圖

本身hp種族值比雙防都高,
咁努力值應該仍需分配多d係hp度,定分配係d種族值唔高既物防/特防度呢?
呢個例子好似唔明顯,用呢個
No.202 果然翁ソーナンス

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: ho915    時間: 29/1/2012 08:42 PM
咁係唔係努力值影響大D?
想問下,HP比雙防重要的話,如果好似No.534 格鬥 ロープシ ...
人類獵人 發表於 29/1/2012 08:26 PM

這要視乎你想混凝戰神只用來應對物攻手,還是物攻特攻手都想應付
HP種族值不是比物防高出太多的話,HP則為先著重
分配好HP後,再考慮物攻,畢竟其物攻很高
然後可以分一點努力到物防或特防,也是視乎隊伍的配合、你想他能擋下什麼樣的攻擊
使用封門強化的話,努力加到特防可使其雙防皆高,努力加到物防則面對物攻手時更強硬

但例如果然翁,HP種族值超高,但雙防低的話,要增強耐力便會將努力值分到雙防

記得啟暴龍大好像有說過只要將加好努力值的HP和單防能力值乘起來,得出最大數值便是最大的耐力
作者: Jerryho    時間: 31/1/2012 11:47 PM
嗯,格鬥戰神的剋星居多為特攻的超能系,而相剋的飛行系倒是很少見,所以主要升升特防吧,而且有封門強化物防(樓上說了)
作者: 人類獵人    時間: 1/2/2012 02:10 AM
THANK YOU咁多位~
努力值我諗住...
252HP 222A 36SD
咁配,d攻擊力會唔會好弱..? 定還是222HP 252A 36SD 會比較好?
因為佢本身攻擊種族值唔高,
配招方面,
パワーウィップ        蠻力藤鞭
ジャイロボール        螺旋球 (問埋E招如果用左欺空,速度快過對手,咁會唔會無用?)
やどりぎのタネ        寄生樹種子
てっぺき        鐵璧
有無問題?
作者: Jerryho    時間: 4/2/2012 05:35 PM
嗯,努力值分配唔比意見

蠻力藤鞭可以轉種子爆彈(詛咒限定)
鐵璧毫無疑問要轉詛咒
作者: ho915    時間: 4/2/2012 06:22 PM
THANK YOU咁多位~
努力值我諗住...
252HP 222A 36SD
咁配,d攻擊力會唔會好弱..? 定還是222HP 252A 36SD  ...
人類獵人 發表於 1/2/2012 02:10 AM

攻防型沒固定哪個努力值較好
鐵壁詛咒等強化防禦力主要用於對戰尾段來作控場用
畢竟草鋼弱點明顯
太早強化只會浪費進攻機會
個人會先選隱蔽砂礫
只放一次後,往後對手替換都會被扣血,魔法守護特性精靈除外
對手在放岩釘回合替換魔法反射、用高速旋轉除釘後等亦除外
作者: Rotom    時間: 18/2/2012 04:46 PM
欺空之後速度不會變,只是攻擊次序倒轉了,所以螺旋球有用
BTW,我個人較喜歡努力值252SpDef 252Def 4Att 配招方面, 螺旋球,詛咒,休息,報復. 攻擊力都唔會太差
作者: Rotom    時間: 18/2/2012 04:50 PM
欺空之後速度不會變,只是攻擊次序倒轉了,所以螺旋球有用
BTW,我個人較喜歡努力值252SpDef 252Def 4Att 配招 ...
king0704 發表於 18/2/2012 04:46 PM

但欺空之後報復無雙倍,換上蠻力藤鞭或寄生樹種子可能較適合你.

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2