香港寵物小精靈村落 論壇

標題: [GBC][分享]金銀水晶小秘籍 [打印本頁]

作者: pig    時間: 17/4/2004 08:18 PM
標題: [GBC][分享]金銀水晶小秘籍
■Pokemon提升至LV100
  在捉蟲大賽舉行的日子,便是你將pokemon提升到LV100的大可機會。

1.首先要把pokemon升到最後進化的前一個等級,把pokemon放入computer(在和computer談話要緊按select不放,到放pokemon完了便放手)
  2.到捉蟲大賽的computer拿回pokemon,放pokemon第一位。
  3.在進行比賽後,和第3市上入口那位保安人員對話(同樣要緊按SELECT不放)入後立刻從入口走,保安人員問你是否要離開,答IIE返回市內。
  4.從出口走,知賽果後便紀錄進度、關機。但是你要等到下一次捉蟲大賽舉行才好開機,進行比賽。在比賽中讓pokemon,提升一級,令pokemon進化,再听賽果。最後把pokemon放入出口的computer,然後紀錄進度。當取回POKEMON的時候,便發覺POKEMON的等級便成LV100了。
  PS:入口的位置在 35號路,而出口的位置是在 36號路

■制造不死精靈的方法
  1.準備一隻小哥達(L3),單車
  2.在草前按暫停,然後紀錄進度。
  3.之後去遇精靈,立即逃走。
  4.回去小精靈中心,把單車丟掉,再紀錄進度。
  5.把小哥達訓練成LV 100,用它和另一隻小哥達生蛋。
  6.把孵出的小哥達又訓練成LV100,和百變怪生蛋
  7.孵出的小哥達便是不死精靈了

注:只可用於男的POKEMON。

■親密度
  有很多的小精靈都要靠親密度才能進化,親密度即小精靈的心情指數,當到達某個程度時,再加一個等級,便會進化!
  增加親密度的方法
  1. 長期攜帶該小精靈
  2. 到第三個小鎮黃金市的地下通道內的護理店逢星期一休息去,為小精靈梳理一下!
  3. 在下午三時前去找小茂的姐姐(純白鎮卅真新鎮),她會幫你清潔小精靈,提高親密度!
  4. 為你的小精靈配置各種回復的道具!
  注:如小精靈中毒或在戰斗中打敗的話,必立即到小精靈中心醫治!也不要把小精靈放在電腦內,這樣會令親密度下降!

■LV100 還可升能力值和HP?!
  其實每隻POKEMON也可使用這秘技
  1.替精靈增加25000-30000經驗值(EXP)
  2.把POKEMON放入電腦,再拿出來
  3.每次可升1-5格的HP或能力值

■從四大天王中逃跑
方法:按A+B+暫停鍵+選擇鍵。
後遺症:不明
成功率:??%

■隱藏物品
方法:回到家裏,和媽媽談話,選第二項,把錢交全部給媽媽之後再選第三項答應讓她去shopping(購物),等她買回來裏面就有許多隱藏物品。
后遺症:不明
成功率:86%

■HP.PP回復新技巧
  通常要使Pocket Monster回复HP.PP的話,便得回到Pocketmon Center的。現在只要將Pocket Monster寄存(azukariSISUTEMU)到Masaki電腦(MASAKInoPASOKON)便可。

我想有好多人都已經知道了

後記 By: EchoEcho
GB/GBC/GBA/GBASP中按A+B+Start+Select是重新開機的指令,大多數GB/GBC/GBA/GBASP的遊戲都可以輸入到這指令,所以在遊戲中按A+B+Start+Select是沒有問題的。關機前按這個去到開機畫面才關機,會減少對電池的負荷呢!!
作者: pig    時間: 17/4/2004 08:21 PM
唉..........好似都一個星期沒來過,現在趁傢裏隻有我一個久偸偸來一下
作者: 比超仔    時間: 18/4/2004 01:00 AM
幫你加D

一開始可以拿到 No.152 No.155 No.158(我未試過)

遊戲開始, 走出家門後 , 進入家左邊研究所前, 先儲存 , 然後進入研究室 , 和博士談話 , 去拿精靈 ( 拿草系先 ) . 走出研究所 , 去大木博士的家 ,拿到圖鑑後 , 再回到研究所,拿到精靈球, 先捉一隻精靈, 去小精靈中心內的電腦, 儲入那草系精靈, 選一個 空的完全沒有精靈的盒子, 會出現二次訊息 , 第一次按 yes , 第二次按 yes 的時候出現完訊息時候, 立刻關掉模擬器 ,( 記住途中不要儲存 ) 然後再開多一次 , 你會在研究室前面 , 這次你可以選擇火系和水系的精靈 , 再重複以上一次 , 到最後拿到三隻精靈便完成了.

複製精靈 and 道具

1.身上有六隻精靈(如要複製道具,先安在精靈身上)

2.在電腦按選一個空BOX,之後把二至六放進電腦

3.選另一個空BOX,在按第二次是後,在第二句日文 的第一個日文出現時,立即關機 ,之後開機,如身上和 電腦都有POKEMON,即是成功啦

小精靈晚間升級大法

只要得到招式機器02,在巴美森林內的一個人會給你 ,替小精靈裝備後,就可以在地圖畫面上搖動矮樹, 有時候可以捉到特別的精靈哩!另外,在晚上用這招, 更可能把熟睡的小精靈出來,不還擊的任你打 ,絕對是升等級的好時機!
作者: 鼬    時間: 22/4/2004 05:00 PM
我未試過一開始可以拿到 No.152 No.155 No.158  .......
作者: 細薯    時間: 22/4/2004 05:07 PM
小精靈晚間升級大法

只要得到招式機器02,在巴美森林內的一個人會給你 ,替小精靈裝備後,就可以在地圖畫面上搖動矮樹, 有時候可以捉到特別的精靈哩!另外,在晚上用這招, 更可能把熟睡的小精靈出來,不還擊的任你打 ,絕對是升等級的好時機!
i don't think so~~very low lv ja bo~~about5~20lv ja~~how升等級的好時機ar??
作者: Stefan    時間: 22/4/2004 05:19 PM
Originally posted by smallpotato226 at 2004-4-22 05:07 PM:
小精靈晚間升級大法

只要得到招式機器02,在巴美森林內的一個人會給你 ,替小精靈裝備後,就可以在地圖畫面上搖動矮樹, 有時候可以捉到特別的精靈哩!另外,在晚上用這招, 更可能把熟睡的小精靈出來,不還擊 ...

for a low lv pokemon(10~20lv)
作者: 細薯    時間: 22/4/2004 05:22 PM
Originally posted by chantszsan at 2004-4-22 05:19 PM:
for a low lv pokemon(10~20lv)
遊戲初期還可以~if爆jor or遊戲後期.......use學習裝置好D~
作者: 比超仔    時間: 25/4/2004 10:18 PM
後期打四天王呀(又+$$andEXP)
作者: 細薯    時間: 25/4/2004 10:44 PM
Originally posted by 比超仔 at 2004-4-25 10:18 PM:
後期打四天王呀(又+$$andEXP)
遊戲後期.......use學習裝置好D~
<<i means use學習裝置to打四天王and up the low Lv PM ~~
作者: 比超仔    時間: 25/4/2004 10:46 PM
Originally posted by smallpotato226 at 2004-4-25 10:44 PM:
遊戲後期.......use學習裝置好D~
<<i means use學習裝置to打四天王and up the low Lv PM ~~

me too(最好+守護金X)(money*2)
作者: 細薯    時間: 25/4/2004 10:47 PM
Originally posted by 比超仔 at 2004-4-25 10:46 PM:
me too(最好+守護金X)(money*2)
一定ng會ng用~~
作者: calvin(cc)    時間: 29/4/2004 01:56 AM
副站長![E-Hap]
你的方法有點不好!(不是全也是)[E-Str]
因為會好容易令個game有問題的![E-Swe]
作者: 精靈迷阿峰    時間: 24/5/2004 11:19 PM
標題: 我想問小小問題
■制造不死精靈的方法
  1.準備一隻小哥達(L3),單車←←單車洗唔洗擺係特別位置?
  2.在草前按暫停,然後紀錄進度。
  3.之後去遇精靈,立即逃走。←←遇到精靈進入後,洗唔洗做d咩?定係即刻逃走?
  4.回去小精靈中心,把單車丟掉←←丟去邊?電腦?,再紀錄進度。
  5.把小哥達訓練成LV 100,用它和另一隻小哥達生蛋。
  6.把孵出的小哥達又訓練成LV100,和百變怪生蛋
  7.孵出的小哥達便是不死精靈了

注:只可用於男的POKEMON。
作者: 精靈迷阿峰    時間: 24/5/2004 11:22 PM
標題: 我想問小小問題
  1.替精靈增加25000-30000經驗值(EXP)←← 100之後EXP唔會升喎,咁點增加?  
2.把POKEMON放入電腦,再拿出來←←冇可能咁容易吧???
  3.每次可升1-5格的HP或能力值←←冇可能
作者: 比超仔    時間: 25/5/2004 01:16 AM
Originally posted by 精靈迷阿峰 at 2004-5-24 11:22 PM:
  1.替精靈增加25000-30000經驗值(EXP)←← 100之後EXP唔會升喎,咁點增加?  
2.把POKEMON放入電腦,再拿出來  ...

咁你試過?
就算你試過也唔代表這秘技唔可能,
仲有,這是秘技,用秘技增加到不出奇~
作者: pokemon愛好者    時間: 5/6/2004 09:14 AM
Originally posted by 比超仔 at 2004-4-18 01:00 AM:
幫你加D

一開始可以拿到 No.152 No.155 No.158(我未試過)

遊戲開始, 走出家門後 , 進入家左邊研究所前, 先儲存 , 然後進入研究室 , 和博士談話 , 去拿精靈 ( 拿草系先 ) . 走出研究所 , 去大木博士的家 ,拿 ...

補充:唔係模擬器都得
作者: 細薯    時間: 5/6/2004 11:05 AM
Originally posted by pokemon愛好者 at 2004-6-5 09:14 AM:
補充:唔係模擬器都得

錯ar!模擬器ng得ga~只係GB/GBA,etc之類ge gameboy先得ga~!
作者: walkgh    時間: 18/7/2004 12:57 AM
個個秘技都很煩呀
作者: 幻藍    時間: 18/7/2004 08:13 AM
有副作用????[E-QuM]
作者: Echo21    時間: 18/7/2004 03:54 PM
Originally posted by Kimo at 2004-7-18 09:11:
我想補充一下,

1.替精靈增加25000-30000經驗值(EXP)
  2.把POKEMON放入電腦,再拿出來
  3.每次可升1-5格的HP或能力值

...

Reboot部機那句
我早就在叫pig放上來之前偷偷地加了上去(見後記)
作者: ~基佬呀~    時間: 28/7/2004 10:17 PM
我未試過一開始可以拿到 No.152 No.155 No.158  .......
作者: yat    時間: 28/7/2004 11:17 PM
我之前試過拎到兩隻之後冇心機拎~所以拎漏一隻~(後悔中~
作者: yiu    時間: 3/8/2004 10:55 AM
複製精靈&道具 果度..好難明!
咩野開空box啊!!
咩野係 是後
咩野係 第2日文..

我想複 極級球黎捉3聖

唔該
作者: lgiveup2003    時間: 19/8/2004 11:08 AM
標題: cvvv
I like it thanks
作者: 阿霖    時間: 24/8/2004 01:50 PM
有些祕技要好長時間完成,一旦失敗就會好失望嘎啦.
作者: PM仔仔    時間: 7/9/2004 07:18 PM
■複製精靈

1.將電腦set在一個後面是空box的box 例:box1 10隻pm box2 20隻pm box3 0隻pm,那便set在box2
2.在電腦前save一次
3.將要複製的精靈放進電腦
4.轉換空箱,他會問你第一個問題,答是
5.問你第二個問題,答是,之後會出2行字,就在出字既時侯熄機
6.重新開機,你會發覺身上和電腦都有同一隻精靈

註1:此方法可複製道具,只要放道具在精靈身上再複製便可
註2:不是每餅帶都可以複製成功(此乃本人經驗)
註3:可一次複製多隻精靈,最多5隻,因為必須預留一隻在身上
作者: 幻藍    時間: 8/9/2004 03:25 PM
PM仔仔  在 2004-9-7 07:18 PM 發表:

■複製精靈

1.將電腦set在一個後面是空box的box 例:box1 10隻pm box2 20隻pm box3 0隻pm,那便set在box2
2.在電腦前save一次
3.將要複製的精靈放進電腦
4.轉換空箱,他會問你第一個問題,答是
5.問你第二個問 ...

比超仔  在 2004-4-18 01:00 AM 發表:

複製精靈 and 道具

1.身上有六隻精靈(如要複製道具,先安在精靈身上)

2.在電腦按選一個空BOX,之後把二至六放進電腦

3.選另一個空BOX,在按第二次是後,在第二句日文 的第一個日文出現時,立即關機 ,之後開機,如身上和 電腦都有POKEMON,即是成功啦

[E-Gla][E-Gla][E-Gla][E-Gla][E-Gla]
作者: PM仔仔    時間: 8/9/2004 08:23 PM
可愛的兔兒  在 2004-9-8 03:25 PM 發表:

[E-Gla][E-Gla][E-Gla][E-Gla][E-Gla]

oooooo睇唔到前面有人post左添=.=....sorry[E-Tir]...不過我見到有人唔係好明複製精靈同道具,貼出黎希望幫到佢明白啦[E-FeB]
作者: 幻藍    時間: 8/9/2004 08:29 PM
PM仔仔  在 2004-9-8 08:23 PM 發表:

oooooo睇唔到前面有人post左添=.=....sorry[E-Tir]...不過我見到有人唔係好明複製精靈同道具,貼出黎希望幫到佢明白啦[E-FeB]

是但la~
不過我見到有人唔係好明複製精靈同道具,貼出黎希望幫到佢明白啦

好牽强wor~[E-Swe]
XD
作者: 文武    時間: 19/9/2004 10:33 AM
估唔到我無玩咁耐
都有咁多bug=.=
作者: →火球鼠←    時間: 29/10/2004 09:05 AM
比超仔又話一開始可以囉哂三隻小精靈既
我跟足哂你講既秘技架.......
我試左好多次都唔得既。(試左四次架)[E-Ang]

[ Last edited by →火球鼠← on 2004-10-29 at 09:07 AM ]
作者: dream~~    時間: 14/11/2004 07:31 AM
我想補充一下:
令一隻精靈學到學不到的招式=.=
我好似見唔到你地有寫...所以我先補充

第一.....
又係捉虫大會啦~~~

首先,放一隻識飛的精靈在頭...
then.第二隻係你要學佢招既精靈
第三~五放咩都得
第六就要放一隻你要學招既精靈
例:我要一隻耿鬼學巨菇虫既蘑菇孢子.所以我放巨菇虫係第二,耿鬼係第六.\
    耿鬼要升到27lv,因為巨菇佢28lv學蘑菇孢子.

then....
入去捉虫大會.進入.走去出口,個人會問你係唔係離開.答下面(唔係)
之後用你第一隻精靈飛返去個pc.
之後放低你第二~六隻精靈,
返去捉虫個度,你一入去回跳落個黑色位=.=
之後宣佈結果,你會拿到安慰獎=.=
你發現身上多左一隻耿鬼既招但係巨菇虫個樣既精靈=.=
用升級糖升佢1lv....佢變左巨菇虫d能力,同埋學到一招,
最後再將佢放去公公婆婆度,拿出來,就變返一隻有蘑菇孢子既耿鬼啦^^

※你電腦入面個隻耿鬼可以唔要
※放完去公公婆婆之後,拿出來可能會有問題,我試過幫我隻耿鬼降4lv,又試過升3lv
※可以連升級糖一起複製

終於寫完>o<
唔知有冇人寫過呢?
●我表達能力唔多好,希望有人幫我翻譯一下.....
作者: dream~~    時間: 14/11/2004 07:34 AM
再補充....
不知道水晶版行不行...
作者: dream~~    時間: 21/11/2004 05:07 PM
呵呵~
還有製作閃光精靈~~
與上面的方法差不多.
例如我要整一隻閃光啟暴龍....
then第二隻精靈要係一隻閃光精靈.(例:鯉魚龍)
第六隻就要係54lv or更高既哈古龍.總之要係進化前既一個lv
跟住跟上面既方法...
去到最後,比隻變左做閃光鯉魚龍既哈古龍食升級糖,
之後佢就進化做閃光啟暴龍了@O@
你再將佢放入公公婆婆度.
佢就變成真真正正既閃光啟暴龍了.

※唔知唔放去公公婆婆度得唔得
※最大問題係隻閃光啟暴龍d能力係閃光鯉魚龍的.....
作者: pilotloveu    時間: 7/12/2004 11:51 PM
  在捉蟲大賽舉行的日子,便是你將pokemon提升到LV100的大可機會。

1.首先要把pokemon升到最後進化的前一個等級,把pokemon放入computer(在和computer談話要緊按select不放,到放pokemon完了便放手)
  2.到捉蟲大賽的computer拿回pokemon,放pokemon第一位。
  3.在進行比賽後,和第3市上入口那位保安人員對話(同樣要緊按SELECT不放)入後立刻從入口走,保安人員問你是否要離開,答IIE返回市內。
  4.從出口走,知賽果後便紀錄進度、關機。但是你要等到下一次捉蟲大賽舉行才好開機,進行比賽。在比賽中讓pokemon,提升一級,令pokemon進化,再听賽果。最後把pokemon放入出口的computer,然後紀錄進度。當取回POKEMON的時候,便發覺POKEMON的等級便成LV100了。
  PS:入口的位置在 35號路,而出口的位置是在 36號路

佢話要噤住select..係咪一定要gbc~vba rom得唔得
作者: pilotloveu    時間: 7/12/2004 11:59 PM
以上的秘技水晶版用到嗎
作者: dream~~    時間: 15/12/2004 07:16 AM
對不起~~
閃光精靈那裡錯了
第六隻是閃光精靈.....還要在哈古龍進啟暴龍之前的一個等級(例54)
第二才是哈古...多少lv都沒問題
之後會拿到一隻    54lv既閃光哈古
升lv進化
就完成....
原來能力都是原有精靈的威力
所以大家放心...
真係sor..之前打錯左
作者: ltn0308    時間: 17/5/2005 10:22 PM
Originally posted by pig at 2004-4-17 08:18 PM:

1.首先要把pokemon升到最後進化的前一個等級,把pokemon放入computer(在和computer談話要緊按select不 ...

thx for share
作者: 雪拉比迷    時間: 5/6/2005 01:33 PM
Originally posted by 比超仔 at 2004-4-18 01:00 AM:
幫你加D

遊戲開始, 走出家門後 , 進入家左邊研究所前, 先儲存 , 然後進入研究室 , 和博士談話 , 去拿精靈 ( 拿草系先 ) . 走出研究所 , 去大木博士的家 ,拿 ...

如果比你拿到3隻 那你的對手用什麼=.=?[E-QuM]
作者: chingy    時間: 15/6/2005 06:02 PM
Originally posted by 雪拉比迷 at 2005-6-5 01:33 PM:

如果比你拿到3隻 那你的對手用什麼=.=?[E-QuM]

我冇記錯的話 上述方法好似係錯
拎完一隻 之後去pc放入電腦 轉box 然後第二句就熄機
重新再玩 簡過另一隻唔同既(如果一開波拎左水系 就拎火或草)
之後去pc 睇下部電腦 會有之前你拎果隻野 冇記錯就係咁

對手用乜? 對手就係用你最後果隻系既相剋(例 我最後拎草 佢咪拎火囉)
作者: 網主雪拉比    時間: 19/6/2005 01:42 PM
Originally posted by pig at 17/4/04 08:18 PM:
■從四大天王中逃跑
方法:按A+B+暫停鍵+選擇鍵。
後遺症:不明
成功率:??%

這只是重新開機法,等於電腦的 Ctrl + Alt + Delete
作者: 網主雪拉比    時間: 19/6/2005 01:49 PM
Originally posted by dream~~ at 14/11/04 07:31 AM:
我想補充一下:

第一.....
又係捉虫大會啦~~~

第三~五放咩都得
第 ...

這就是鼎鼎大名的 自然公園複製大法 ,只有中文版金銀版先得,我曾做過一隻識游水的耿鬼!!
作者: 網主雪拉比    時間: 19/6/2005 01:51 PM
我試過水晶唔得
作者: 耿鬼孔明    時間: 5/7/2005 03:53 PM
Originally posted by 精靈迷阿峰 at 2004-5-24 11:22 PM:
2.把POKEMON放入電腦,再拿出來  ...

100lv果個相信唔算係秘技(因為是正常)
但小哥達果d必係秘技(肯定1000內得1個試過)
作者: liho_0526    時間: 5/7/2005 09:25 PM
Originally posted by smallpotato226 at 2004-4-22 05:07 PM:
小精靈晚間升級大法

只要得到招式機器02,在巴美森林內的一個人會給你 ,替小精靈裝備後,就可以在地圖畫面上搖動矮樹, 有時候可以捉到特別的精靈哩!另外,在晚上用這招, 更可能把熟睡的小精靈出來,不還擊 ...

巴美森林係邊道嫁??
作者: 耿鬼孔明    時間: 20/7/2005 07:07 PM
Originally posted by liho_0526 at 2005-7-5 09:25 PM:

巴美森林係邊道嫁??

在新板第二關左方

重有100lv仍可升的是一些能力未到極限的能力(努力值),而努力值到了極限,理應不會再加

[ Last edited by 耿鬼孔明 on 2005-7-25 at 12:45 AM ]
作者: cyf002    時間: 6/8/2005 05:33 PM
thank you~
作者: punyu211    時間: 30/8/2005 02:30 PM
作者: 幸運星    時間: 30/8/2005 03:49 PM
Originally posted by 網主雪拉比 at 2005-6-19 01:51 PM:
我試過水晶唔得

以上所講的秘技大部份都係金銀的Bug,在水晶時己經修正了~

Originally posted by 網主雪拉比 at 2005-6-19 01:49 PM:
這就是鼎鼎大名的 自然公園複製大法 ,只有中文版金銀版先得,我曾做過一隻識游水的耿鬼!!

誰說只有中文版金銀版先得....我用日本版都做到......
我以前都做左隻識必中催眠+心眼+黑眼神+獨角鑽的超夢夢 ._____.''
後來為了打鬼系而將黑眼神換成食夢.....

P.S. 樓上的,你在copy第1頁smallpotato226的Post........

[ Last edited by 幸運星 on 2005-8-30 at 04:06 PM ]
作者: rwhp1109    時間: 22/10/2005 04:10 PM
標題: 唔得呀!唔得呀!唔得呀!唔得呀!
唔得呀!唔得呀!唔得呀!唔得呀!
作者: DarkDragon    時間: 27/12/2005 10:07 PM
Originally posted by rwhp1109 at 2005-10-22 04:10 PM:
唔得呀!唔得呀!唔得呀!唔得呀!

你咩野唔得??講出黎睇下幫唔幫到你~
作者: rockmanexe70    時間: 3/1/2006 05:27 PM
把單車丟掉?
點樣丟掉。
作者: rockmanexe70    時間: 3/1/2006 05:32 PM
原帖由 dream~~ 於 2004-11-14 07:31 AM 發表
我想補充一下:

第一.....
又係捉虫大會啦~~~

第三~五放咩都得
第 ...

不只招式
如果被抄襲招式的精靈是閃光的
閃光都會被抄
作者: Bon!    時間: 20/1/2006 10:24 PM
原帖由 dream~~ 於 2004-11-14 07:31 AM 發表
我想補充一下:

第一.....
又係捉虫大會啦~~~

第三~五放咩都得
第 ...

謝謝吧!我成功將哥達鴨學到精神念力!
作者: 叛逆之魂    時間: 3/3/2006 08:30 PM
正呀~唔該哂呀~萬分感謝
作者: 炎仔仔    時間: 25/4/2006 01:59 PM
哈哈~  ~^.^~
作者: Bon!    時間: 29/4/2006 06:42 PM
老實講......我不太清楚如何COPY「升能力糖」(9800日元那些)?
作者: 果然翁。﹏。    時間: 16/5/2006 10:24 PM
good.............
作者: 氫氣小朋友    時間: 14/6/2006 04:46 PM
原帖由 dream~~ 於 21/11/2004 17:07 發表
呵呵~
還有製作閃光精靈~~
與上面的方法差不多.
例如我要整一隻閃光啟暴龍....
then第二隻精靈要係一隻閃光精靈.(例:鯉魚龍)
第六隻就要係54lv or更高既哈古龍.總之要係進化前既一個lv
跟住跟上面既方法... ...

我跟住你講咁.....想整隻閃光電龍......點知佢d招係閃光鯉魚龍ge......

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2