香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 幫幫手...原子筆and寫字速度 [打印本頁]

作者: martintong520    時間: 25/5/2011 05:13 PM
標題: 幫幫手...原子筆and寫字速度
由於考試就快到,我是文科班修讀中國歷史,不過一向寫字速度唔算太快。我怕考試果時寫唔切中國歷史and通識卷(要寫好多字呀),唔知各位寫字既速度快唔快,有冇一些牌子既原子筆好用D寫得快D,我自己用開PILOT 0.3 and 有冇一D方法寫快d字,thank you
作者: 咚咚卡比獸    時間: 25/5/2011 06:03 PM
中史同志路過
寫簡體字就可以了吧?
只用墨水筆 去用原子筆吧
寫得會比較快的
作者: 傻嘟    時間: 25/5/2011 06:40 PM
不要太著重字體既美感就可以了 這是一大障礙~~
墨水筆會有容易kick紙 原子筆啦
作者: werewolf    時間: 25/5/2011 07:34 PM
我用開斑_牌真美筆,幾好寫
作者: NHC    時間: 25/5/2011 08:18 PM
中史的路過
我用家品屋果D1蚊1支原字筆(10蚊10支)
又順又好寫
最緊要係買10支夠用2年
我D中史同學個個同用果D黎寫
作者: [GW]MEMORY    時間: 25/5/2011 08:24 PM
用開就會順手
作者: library    時間: 27/5/2011 10:55 AM
you can use pilot 0.5
作者: jochen987654    時間: 4/6/2011 11:13 PM
唔知點解我寫字都係好慢
字形又樣衰,唔識簡體字
作者: Eypon    時間: 5/6/2011 12:20 AM
中學真好啊
寫字樣衰點都唔緊要
大專寫得樣衰扣分的(唔關改卷員事,係答題卷既規則寫明)
還好我7年前已經開始唔用了草寫英文,用大小階寫沒這問題的路過
作者: ho915    時間: 5/6/2011 01:51 AM

簡體字要一直習慣寫才行
考試之前才改變,不習慣寫簡體字而故意去寫簡體反而會寫得更慢
偷筆之類亦同樣,不要考試臨近才故意去改變(除非你超密集式不斷練習

本身你覺得自己寫得不是很快的話更不建議用墨水筆
考試臨近的話,建議買支自己覺得好寫的筆便行了
因為有些人會覺得用比較輕的筆會寫得比較快,有些人則覺得比較重的筆較為"贅手",覺得有"手感"
作者: legoman    時間: 5/6/2011 11:52 AM
0.3仲要墨水筆的話極為刮紙~
係途改帶上面寫仲成日穿tim~
pilot d原子筆都幾順幾滑,無寫開簡體就唔好寫了
記多d寫法..仲有機會半簡半繁....
作者: PA    時間: 5/6/2011 01:39 PM
[無誤]抄功課抄得多,寫字就會快
作者: EHO    時間: 5/6/2011 01:51 PM
pa讚好  我抄3份功課都只需15min x__x
字唔好貪令 有樣比人睇果個咩字就得
中史多數比到大pt就pass到 另外簡體字必學........ 見好多人做唔切就係因為寫筆畫多到7彩既繁體..識了草當然最好
筆我就原子筆同墨水筆都係咁快-.-
作者: 狗銳    時間: 5/6/2011 02:23 PM
我同學D字好似打風咁,冇人睇得明,但係佢考試高分過我

總之,唔好理D字美定醜,對卷果個睇得明就得啦!
「功課抄得多,寫字快很多」
作者: Eypon    時間: 6/6/2011 12:21 AM
pa讚好  我抄3份功課都只需15min x__x
字唔好貪令 有樣比人睇果個咩字就得
中史多數比到大pt就pass到 另外 ...
edmondho710 發表於 5/6/2011 01:51 PM

我抄1份功課只係用1分鐘
因為全部用電腦交,copy個file之後改少少入面d答案就可以再印交得
作者: mmy    時間: 6/6/2011 12:58 AM
每種筆手感都不同,有時你用慣了某牌子的筆後突然轉用另一種會有不順手的感覺,所以有時不轉比轉好。

(雖然我向來不太覺得筆會影響寫字速度,考試當然是想得快就寫得快的了,而且就算影響都不會相差很多吧..?)
作者: jochen987654    時間: 7/6/2011 09:09 AM
我同學D字好似打風咁,冇人睇得明,但係佢考試高分過我

總之,唔好理D字美定醜,對卷果個睇得明就得啦!
...
狗銳 發表於 5/6/2011 02:23 PM

但係公開考試如果個老師睇唔明咩字,佢可以當你錯
作者: z37fxp32    時間: 8/6/2011 05:36 PM
我覺得0.3呢d咁幼昕筆唔好用- -試下用0.5 or0.7既筆試下...
作者: EHO    時間: 8/6/2011 06:53 PM
話說我讀大專依家一份功課都冇抄過-____-
你知唔知大專抄功課係刑事-___-
作者: ﹏影*虛幻帝皇    時間: 8/6/2011 08:15 PM
沒有寫字快的筆 只有寫字快的人
減少考試時的思考時間,對考試有幫助
作者: .寵物迷    時間: 9/6/2011 06:41 PM
中史..字體寫得唔洗好..但比人睇得明就得
速度MA...-.-自己本身問題..
我自己都係寫字慢既人..
所以中史我全部都係重點-.-廢時哂時間..
10分頂多12-3分鐘完成 15分 17-18分鐘內完成
作者: 綿羊    時間: 11/6/2011 12:36 AM
神器
http://www.uniball.com.au/sa-s.html (平)

同埋JETSTREAM(貴)
作者: 狗銳    時間: 11/6/2011 03:32 PM
神器
(平)

同埋JETSTREAM(貴)
綿羊 發表於 11/6/2011 12:36 AM

同志

我D筆有好多都係係人地筆袋攞
作者: honhon718    時間: 13/6/2011 07:30 AM
唔知點解我寫字都係好慢
字形又樣衰,唔識簡體字
jochen987654 發表於 4/6/2011 11:13 PM

那應該是你揸筆姿勢有問題..........
作者: Stefan    時間: 14/6/2011 09:44 PM
我考AL係用Jetstream 0.7 For 中化/1.0 For the rest

有膽死既可以試下玩鋼筆
唔洗點用力,不過上場冇墨/跌得多筆既人會比較麻煩

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2