香港寵物小精靈村落 論壇

標題: 571 索羅亞克求評.. [打印本頁]

作者: 海風仔    時間: 23/5/2011 01:31 AM
標題: 571 索羅亞克求評..
如果我咁配盲點會否過多..?
571. +sp-a/+sa-a  252sa 252sp 4hp
陰謀 神通力 黑夜爆破 火放

另外性格應+sp-a還是+sa-a..? 感謝!
作者: aaron107    時間: 23/5/2011 01:38 AM
性格:+速度 -物攻
而幻化成鬼系,格鬥系或超能力系精靈
作者: extra    時間: 23/5/2011 12:04 PM
冇可能用黑夜爆破, 不然你幻影嚟做咩?

然後打不到火鋼,水惡,地獄犬,班吉拉
作者: 楓花雪瑜    時間: 23/5/2011 05:21 PM
冇可能用黑夜爆破, 不然你幻影嚟做咩?

然後打不到火鋼,水惡,地獄犬,班吉拉
extra 發表於 23/5/2011 12:04 PM

用黑夜有咩問題...?(比人知真身後)
作者: 柊.David    時間: 23/5/2011 06:08 PM
一個氣合彈可解決不少盲點
玩強化還是比較建議用命中飽和的暗波

而且佐羅亞要被人識穿是很容易的
不用在招式上也偽裝過度
適合的招式就使用即可
作者: 海風仔    時間: 23/5/2011 08:24 PM
回復 3# extra

一隻黑魯加夠煩了.. 但不太想再搏命中

回復 5# Tamaki David

但氣合彈的話只有70命中.. 比黑夜爆破難中多?
其實我極少用95以下命中的招式.. 所以不清楚70難中否..
說到底我想也只是因為我想不到如何遺傳暗波
作者: 柊.David    時間: 23/5/2011 08:30 PM

黑夜爆破與氣合彈不同
一個是有代替品
一個是不用就會有一大堆盲點
相信你也不想用了一次陰謀後攻也不能攻就被迫下場

怕遺傳煩就照用黑爆了, 反正也不是非用暗波不可
作者: 海風仔    時間: 23/5/2011 09:31 PM
回復 7# Tamaki David

我都明兩者不同.. 但我真的怕暗波遺傳-_-
啊順道一問.. 571應該用啥道具? こうかくレンズ? 如果是的話又在哪可以拿到..? 感謝!
作者: extra    時間: 23/5/2011 10:50 PM
怕命中可以選醒格,代價係差距很大的威力,再唔係嘜配合隊友勝利火超加命中,

先不論幻影被識破,
黑夜爆破係95命中同95威力,惡波係100命中同90威力,而兩者特效都很有用,兩招看似差唔多,
但有時唔中就係唔中,我寧願求100命中都唔求歌5威力,如果有勝利火超又另計,
但既然遺傳麻煩也就算了,

另外,神通力係想針對甚麼?換成草繩結應該能打擊更多對象
作者: 花生先生    時間: 23/5/2011 11:23 PM
回復  extra

說到底我想也只是因為我想不到如何遺傳暗波
海風仔 發表於 23/5/2011 08:24 PM

路卡里奧用心鱗可以學到暗波
作者: sunnykoo_v3v    時間: 24/5/2011 06:55 AM
我都有隻索羅亞克,

我將佢同圖圖犬遺傳不就行了嗎?

一次遺傳神通力及暗波動。
作者: 123321d    時間: 24/5/2011 02:14 PM
好奇問下  你地ge索羅亞克點攞到架?  有冇唔經官方途經攞到?
作者: 花生先生    時間: 24/5/2011 03:10 PM
回復 12# 123321d

早排先搞完wifi配佈索羅亞克.......
作者: 海風仔    時間: 24/5/2011 11:10 PM
想清楚了.. 還是暗波好了.. 用路卡遺傳暗波貌似不難..
如果咁配呢..?
252sp 252sa 4hp +sp-a
陰謀論 + 火放 + 暗波 + (    )
第四招應該用rp彈定草繩..? rp彈好像有點不穩定..
作者: kithei    時間: 25/5/2011 01:11 AM
如果你果隻醒地卅格夠高就用吧(重視命中的)
否則我覺得RP彈都收
OR用U﹣turn走人(未強化卅放棄強化再變身)
作者: aaron107    時間: 25/5/2011 01:29 PM
好奇問下  你地ge索羅亞克點攞到架?  有冇唔經官方途經攞到?
123321d 發表於 24/5/2011 02:14 PM

搵人生蛋傳比自己米得囉
作者: 海風仔    時間: 25/5/2011 02:33 PM
回復 15# kithei

U-Turn.. -a呢..
作者: 彩虹狙擊手    時間: 25/5/2011 03:38 PM
回復  kithei

U-Turn.. -a呢..
海風仔 發表於 25/5/2011 14:33

u-turn的後讀價值比攻擊大得多,所以-A也沒什麼所謂了。
作者: 海風仔    時間: 26/5/2011 03:10 PM
回復 11# sunnykoo_v3v

是就是的, 不過我在找哪有暗波可以sketch

回復 18# 彩虹狙擊手

仍在決擇rp彈還是蜻蜓返.. 如果蜻蜓返的話+sp-d/+sp-sd會否較好? 還是照樣+sp-a?
作者: 彩虹狙擊手    時間: 28/5/2011 09:29 AM
回復 18# 彩虹狙擊手

仍在決擇rp彈還是蜻蜓返.. 如果蜻蜓返的話+sp-d/+sp-sd會否較好? 還是照樣+sp-a?海風仔 發表於 26/5/2011 15:10

個人習慣是-A的,說到底u-turn在索羅身上我不看作是一個攻擊技能。
索羅有速度、攻擊力、特性支援,能迫退不少精靈,u-turn的後讀非常實用。
還有就是在沒屬修和努力值支援下,即使性格不減攻也別對只有70威力的u-turn抱太大輸出期望。
作者: 海風仔    時間: 28/5/2011 02:17 PM
回復 20# 彩虹狙擊手

我都明白.. 反正牠的雙防也不很好 -D/-SD來輔助少少u-Turn攻擊了也沒所謂吧.. 在我的立場==
作者: 花生先生    時間: 28/5/2011 11:02 PM
想清楚了.. 還是暗波好了.. 用路卡遺傳暗波貌似不難..
海風仔 發表於 24/5/2011 11:10 PM

其實呢個係唯一一個唔使同人link機都可以令索羅亞克學到闇波既方法.....
作者: ho915    時間: 28/5/2011 11:21 PM
其實呢個係唯一一個唔使同人link機都可以令索羅亞克學到闇波既方法.....
花生先生 發表於 28/5/2011 11:02 PM

雖然這個是最直接簡單的方法
但別無視狃拉王和圖圖犬好了
http://pokemon.aucy.com/nds/show ... ;m_id=2&gamever
作者: 海風仔    時間: 28/5/2011 11:31 PM
回復 23# ho

最後我用咗圖圖犬.. 早前量產ing 但昨天停產了.. 等一個月我會回來的!

歡迎光臨 香港寵物小精靈村落 論壇 (https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/)Powered by Discuz! X3.2